המניות שלא ימכור והטיפ למשקיעים: הציטוטים שחשפו מה וורן באפט חושב

השווקים בטלטלה? "זה חלק משוק המניות, וזה מה שהופך אותו לנהדר". טראמפ מטיל מכסים גלובליים? "זה לא צעד חכם". ארה"ב צועדת למיתון? "עברנו משברים גדולים מזה" • באסיפה ה־52 ואולי האחרונה שלו, וורן באפט בן ה־94 מספק פרספקטיבה חסרת תקדים למשקיעים

האסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי באומהה ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, SCOTT MORGAN
האסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי באומהה ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, SCOTT MORGAN

במשך שנים וורן באפט הוא לא רק המשקיע הפרטי הגדול מכולם, אלא מצפן של משקיעים ואוהדי שוק הון בכל העולם. באסיפה השנתית ה־52 של ברקשייר האת'ווי , נראה כי המשתתפים חיכו לדברים של האורקל מאומהה יותר מאי פעם. בין תחזיות למיתון, ירידות בשווקים ואפילו שוק דובי קצרצר שנמשך יומיים, הקהל היה צמא לפרספקטיבה של המשקיע בן ה־94. הנה כמה מהציטוטים הבולטים של באפט באסיפה שהתרחשה בסוף השבוע האחרון.

מה חושב וורן באפט על מצב השווקים והטיפ שלו למשקיעים
היורש וההבטחה למשקיעים: מאחורי הפצצה שהטיל וורן באפט

המכסים וטראמפ: "טעות גדולה"

באפט אמנם לא הזכיר את שמו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, לאורך הכנס, אך מתח ביקורת חריפה על תוכנית המכסים שלו: "אין ספק שסחר יכול להיות כלי מלחמתי. אני לא חושב שזה נכון ואני לא חושב שזה חכם. ככל ששאר העולם ישגשג יותר - כך אנחנו נשגשג יותר וכן נרגיש בטוחים יותר.

"עם שמונה מדינות המחזיקות בנשק גרעיני, כולל כמה שהייתי מכנה די לא יציבות, אני לא חושב שזה רעיון טוב לעצב עולם שבו כמה מדינות אומרות 'חחח, ניצחנו' בעוד שמדינות אחרות מקנאות. ארה"ב הפכה למדינה חשובה להפליא שהתחילה מכלום לפני 250 שנה - מעולם לא היה דבר כזה. וזו טעות גדולה כשיש לך 7.5 מיליארד אנשים שלא אוהבים אותך במיוחד בזמן שיש 300 מיליון אנשים שמתלהבים מכמה הם הצליחו".

התנודתיות בשווקים: "העולם לא יסתגל אליכם, תסתגלו אליו"

"מה שקרה ב־30, 45 או 100 הימים האחרונים... זה באמת כלום", אמר באפט. S&P 500 כמעט צלל לשוק דובי אחרי הכרזת תוכנית המכסים של טראמפ, ונאסד"ק שהה בטריטוריה הזו (ירידה של 20% מהשיא) במשך ימים, אבל באפט לא מתרגש: "זה חלק משוק המניות. זה מה שהופך אותו למקום טוב למקד בו את המשאבים במידה ויש לכם את הטמפרמנט המתאים לכך - ולמקום נורא אם אתם נבהלים משווקים שיורדים ומתרגשים כששוקי המניות עולים. אני לא מתכוון להישמע ביקורתי במיוחד, אני יודע שלאנשים יש רגשות, אבל אתם צריכים לבדוק אותם לפני שאתם משקיעים".

הוא הזכיר למשקיעים את הדרך שעבר מדד הדאו ג'ונס מאז יום לידתו של האורקל מאומהה - 30 באוגוסט 1930. אז, המדד המזוהה עם התעשייה האמריקאית על 240 נקודות ואף ירד לשפל של 41 נקודות. אבל למרות שורה של תקופות מיתון קשות, המדד סיים את שבוע המסחר החולף תוך שהוא חוצה את רף 41,300 הנקודות. באפט, סבור שהשוק הוא לא מקום עבור אנשים שנכנסים לטירוף כשדברים נראים טוב ומצד שני נכנסים למרה שחורה כשדברים נראים רע. "העולם לא יסתגל אליכם. אתם תצטרכו להסתגל לעולם", הוא קבע.

התחזיות למיתון: "אל תתייאשו. עברנו מיתונים גדולים"

למרות הביקורת שלו על מלחמת הסחר שמנהל הנשיא טראמפ, והדאגה הגוברת בקרב משקיעים לגבי כלכלת ארה"ב ומעמדה בזירה העולמית, באפט נותר אופטימי לגבי הכלכלה האמריקאית. "התחלנו כחברה עם הבטחות גדולות, ולא קיימנו אותן בצורה טובה במיוחד. אמרנו שכל הגברים נבראו שווים, ואז כתבנו חוקה שסופרת שחורים כשלוש חמישיות של אדם. אנחנו תמיד בתהליך של שינוי. תמיד נמצא כל מיני דברים לבקר במדינה, אבל היום עם המזל הטוב ביותר בחיי, הוא היום בו נולדתי בארה"ב.

"אם אתם לא חושבים שארה"ב השתנתה מאז שנולדתי ב־1930, אתם לא שמים לב. עברנו מיתונים גדולים, עברנו מלחמות עולם, עברנו פיתוח של פצצת אטום שמעולם לא חלמנו עליה בזמן שנולדתי, אז לא הייתי מתייאש מהעובדה שלא נראה שפתרנו כל בעיה שהופיעה אם הייתי נולד היום".

אפל: "קוק הרוויח לברקשייר יותר כסף ממני"

באפט גם ניצל את הבמה כדי לחלוק שבחים לאפל - המניה שהוא מכנה "היהלום של ברקשייר" וההשקעה הגדולה ביותר שלו. החברה אמנם לא נמצאת בתקופה מזהירה כשהיא רחוקה ב־21% מהשיא בשל החשש מהמכסים. אבל באפט, מוסיף להאמין בה: "האזנתי לשיחת המשקיעים הרבעונית של אפל… זוהי השיחה היחידה שאני מקשיב לה… אני קצת נבוך לומר שטים קוק הרוויח לברקשייר הרבה יותר כסף ממה שאני אי פעם הרווחתי לברקשייר.

"הכרתי את סטיב ג'ובס לזמן קצר, וסטיב כמובן עשה דברים שאף אחד אחר לא היה יכול לעשות בהקמה ובפיתוח של אפל. סטיב מת צעיר...אף אחד מלבד סטיב לא היה יכול ליצור את אפל, אבל אף אחד מלבד טים לא היה יכול לפתח אותה כמו שהוא עשה. אז בשם כל ברקשייר, תודה לך טים", שיבח באפט את המנכ"ל של ענקית הטכנולוגיה. ובכל זאת, מילים לחוד ומעשים לחוד, נזכיר כי באפט מוכר מניות אפל כבר מספר רבעונים רצופים, וחתך את ההחזקה בחברה בשני שלישים במהלך השנה האחרונה.

ההחזקות ביפן: "לא נמכור ב־50 השנים הבאות"

למרות ההעדפה ההיסטורית שלו לשוק האמריקאי, לפני כחמש שנים הפתיע באפט את המשקיעים כשהשקיע בחמש חברות ענק בארץ השמש העולה. בתחילת השנה החולפת בחרה ברקשייר להגדיל את ההשקעות בחמש המניות הללו תוך שהיא לא מגדילה את החזקותיה במניות האמריקאיות. "עברו בערך שש שנים מאז ההשקעות שלנו ביפן. ב־50 השנים הבאות, לא נחשוב על מכירת ההחזקות האלה", הודיע באפט.

חמש החברות היפניות בהן השקיע - מיטסוי, מיצובישי, סומיטומו, איטוצ'ו ומרובני - התייחסו אליו "טוב ביותר" ואמר כי בניית מערכת יחסים עם החברות היא "ארוכת טווח". "ואין לנו שום כוונה לנסות לשנות את מה שהם עושים כי הם עושים זאת בהצלחה רבה".