הנתיבים המהירים שהוקמו בכביש החוף ובנתיבי איילון ייפתחו לתנועה בתחילת השנה הבאה. מי שיבחר לנסוע בתחבורה הציבורית ובשאטלים שייסעו על הנתיבים ינוע על איילון בחינם, במהירות מובטחת של 70 קמ"ש בשעות השיא, לעומת 14 קמ"ש בממוצע בנתיבים הרגילים. לעומת זאת, מי שייסע ברכב פרטי ויבחר לנסוע בנתיבים הללו, ישלם מאות שקלים.
● בלעדי | השלב האחרון בתוכנית המטרו אושר - חרף התנגדות מירי רגב
● פארסת שדה התעופה לצד נתב"ג היא נייר לקמוס למצב המדינה
הנתיבים המהירים, באורך כולל של 120 ק"מ, הם פרויקט שעבדו עליו בחברת נתיבי איילון של משרד התחבורה בשנים האחרונות, משפיים ועד לראשון לציון על כביש 2 (כביש החוף) וכביש 20 (נתיבי איילון), בעלות של מיליארדי שקלים, בשיתוף המגזר הפרטי והזכיין שמורכב מדן, אלקטרה ודניה סיבוס.
הפרויקט בוצע תוך עבודות הנדסיות משמעותיות, דוגמת הנפת נתיב נוסף מעל תעלת איילון. כיוון הנסיעה בנתיבים יתחלף - מצפון לדרום או להיפך - בהתאם לעומס. עם השנים, חלק מבניית הנתיבים הנוספים הושלם, ועד לפתיחת הנתיבים המהירים הוא משמש כנתיב פלוס המיועד לתחבורה ציבורית ושיתופית, והפרויקט צפוי להיפתח בתחילת השנה הבאה.
אלפי חניות חינמיות
מתכנניו מבטיחים מהירות נסיעה של 70 קמ"ש בכל שעה משעות היום, לרבות בעומסים הכבדים שמאפיינים את נתיבי איילון, שבחלק ממקטעי הכביש בהם המהירות הממוצעת אינה עולה על 14 קמ"ש. בקצה הנתיבים האלו מוקמים חניונים עם אלפי מקומות חנייה חינמיים בשפיים ובראשון לציון, ומהם ייצאו שאטלים חינמיים שייסעו לאורך הנתיבים ולמוקדי ביקוש שונים.
לפי טיוטת תקנות של משרד התחבורה, תינתן עדיפות לנסיעה בתחבורה ציבורית ובשאטלים, שאליהם יתווספו רכבים עם שלושה נוסעים ומעלה, ולבסוף, אם יישאר מקום בנתיב בצורה שמאפשרת לשמור על מהירות הנסיעה - הוא ייפתח גם לרכבים שכוללים נהג בלבד, שישלמו עד מאות שקלים לנסיעה בכולו.
התמחור הגבוה נועד לשקף לנוסעים את העלות החיצונית של הפקקים באובדן זמן, זיהום אוויר ותאונות דרכים. למעשה, התמחור מבטיח שמי שיבחר לנסוע בנתיב המהיר בשעות העומס ישלם באופן דומה, כך לפי גורמים המעורים בפרויקט, לתשלום קנס בנסיעה בנתיב תחבורה ציבורית.
לפי התקנות, "סכום האגרה במקטעי החיוב בנתיבים מהירים בכבישים 2 ו-20 אינו דינמי, והוא נקבע מראש בסוף השבוע עבור השבוע העוקב, בהתאם לגודש התנועה בכבישים אלה (בנתיבים הרגילים ובמקטעי החיוב השונים) בשבוע שלפניו. זאת, לפי ימים, קבוצות זמן וקבוצות משתמשים".
"משרתת מעט אנשים"
במסגרת הפרויקט יחולקו הנתיבים למקטעים: ארבעה לכיוון צפון ושלושה לכיוון דרום, אך בכל זמן נתון יהיו שישה מקטעים פעילים, ששניים מתוכם מתחלפים בכיוונם (ממחלף נתניה לשפיים ולהיפך, על פי כיוון העומס). הנתיבים הללו יהיו סגורים לרוכבי אופנוע ולנהגי משאיות.
כך, הנסיעה לכיוון דרום תחולק לשלושה מקטעי נסיעה: ממחלף נתניה ועד לגעש או המעפילים; מנקודת סיום המקטע הקודם ועד למחלף המעפילים/ההלכה; ובין נקודת סיום המקטע הקודם ועד למחלף וולפסון. בכל מקטע כזה התשלום יהיה בין 7 שקלים ל-105 שקלים.
הנסיעה לכיוון צפון תחולק כאמור לארבעה מקטעי נסיעה: ממבוא איילון ועד תל גיבורים/השלום; מנקודת סיום המקטע הקודם ועד רוקח/הרצליה; מנקודת סיום המקטע הקודם ועד למעפילים געש; מנקודת סיום המקטע הקודם ועד למחלף נתניה. גם כאן התשלום עבור כל מקטע כזה יהיה בין 7 שקלים ל-105 שקלים.
על פי התקנות, "נתיבים אלו יתווספו לנתיב המהיר הקיים היום בכביש מס' 1, ויסייעו בבעיית הגודש במטרופולין גוש דן", ואולם ההנחה הזו שנויה במחלוקת. מומחים מסבירים שהנתיבים הם השקעת עתק שנועדה למי שגר בפרברים, ועל כן היא משרתת מעט אנשים בעלות גבוהה ומנציחה את המצב התכנוני הקיים, בכך שהיא "מחנכת" את הנוסעים להמשיך ולבחור לנסוע ברכב הפרטי (שהרי יש חנייה ושאטלים בחינם) במקום לצאת מהבית עם תחבורה ציבורית, וכך היא רק תזיז את מוקדי הפקקים ולא תגבר עליהם.
כך, מטעמים אלו, רון חולדאי ראש עיריית תל אביב הביע התנגדות נחרצת להמשך הפרויקט בכביש 5 לרבות הקמת חניוני הענק, ובמועצה הארצית לתכנון ובנייה שוכנעו גם נציגי האוצר ורבים אחרים לדחות, ולמעשה לגנוז, את הפרויקט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.