בג"ץ אישר לכנס את הוועדה שבשליטת הקואליציה לבחירת נציב התלונות על השופטים

השופט אלרון דחה את בקשתן של התנועה לאיכות השלטון ולשכת עורכי הדין לעכב את כינוס הוועדה עד לדיון הצפוי בעתירות נגד החוק שהעניק לקואליציה את השליטה בה • הוועדה צפויה להתכנס מחר ולדון במועמדים למלא את התפקיד שאיננו מאויש מזה כשנה • המועמד המוביל: השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם מדיניות הממשלה

השופט בדימוס אשר קולה - המועמד המוביל לתפקיד / צילום: ראובן קסטרו
השופט בדימוס אשר קולה - המועמד המוביל לתפקיד / צילום: ראובן קסטרו

שופט בית המשפט העליון, יוסף אלרון, דחה היום (ד') את הבקשה למתן צו ביניים שיימנע את כינוס הוועדה לבחירת הנציב הבא לתלונות הציבור על שופטים - ובכך אישר לכנסה כבר ביום חמישי. אלרון כתב, כי "מינוי של מאן דהוא לכהונת נציב, הגם שאינו עניין של מה בכך, רחוק מלהיות בלתי הפיך".

פרשת הצוללות: ביהמ"ש קבע כי הודאות מיקי גנור במשטרה קבילות
אחרי כמעט עשור: המהנדס בן ה-90 הורשע בפרשת "חניון הברזל"

הבקשה למניעת כינוסה של הוועדה בשלב זה הוגשה על ידי הארגונים שעתרו לבג"ץ נגד החוק שאושר בכנסת במרץ 2025, ואשר העניק את השליטה בוועדה לרוב המזוהה עם הקואליציה. על העותרים נמנים התנועה לאיכות השלטון ולשכת עורכי הדין.

הדיון בעתירות נקבע ליולי הקרוב בפני נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, המשנה לנשיא נעם סולברג והשופטת דפנה ברק-ארז. היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, תמכה בקיום הדיון במועד קרוב.

בעקבות החלטת אלרון, הוועדה לבחירת הנציב צפויה, כאמור, להתכנס מחר ולדון במועמדים להחליף את שופט בית המשפט העליון בדימוס, אורי שהם, שסיים את תפקידו כנציב לפני כשנה ומאז לא מונה לו מחליף.

לא ברור האם הוועדה תקיים מחר הצבעה על בחירת הנציב הבא

מי שנחשב למועמד המוביל הנהנה מתמיכתו של שר המשפטים, יריב לוין, הוא השופט בדימוס אשר קולה, לשעבר סגן נשיא בית המשפט המחוזי נצרת, אשר פרש באוקטובר האחרון מכס השיפוט בהגיעו לגיל 70. פסק דין ידוע של קולה הוא זה שבו ישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, שנאשם ברצח תאיר ראדה.

מועמדים נוספים הם השופטת בדימוס רויטל יפה כץ, לשעבר נשיאת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, השופט בדימוס ספי אלון, ששימש אף הוא בתפקיד, השופט רון שפירא, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט בדימוס משה יועד הכהן, שכיהן בבית המשפט המחוזי בירושלים, ועו"ד יואל הדר.

בשלב זה לא ברור האם הוועדה תקיים מחר הצבעה על בחירת הנציב הבא או שתסתפק כרגע בקיום דיונים וראיונות עם המועמדים. אם קולה אמנם ייבחר, הוא יהיה הנציב הראשון שלא שימש כשופט בבית המשפט העליון.

מאז פרישתו, קולה הביע עמדות המזוהות עם הממשלה. כך, בראיון לכאן ב' במרץ האחרון, בעקבות החלטת הממשלה להדיח את ראש השב"כ, רונן בר, והנסיונות לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, אמר קולה: "אני לא רואה משבר חוקתי. אין משבר חוקתי". עוד אמר: "כל מי שמתבטא אומר 'זה קץ הדמוקרטיה', פיטורי היועצת המשפטית לממשלה, לא, זה לא קץ הדמוקרטיה".

שיטת הבחירה של הנציב עברה כאמור שינוי דרמטי ביוזמת ממשלת נתניהו. בעבר נבחר נציב תלונות הציבור על שופטים על ידי הוועדה לבחירת שופטים, ותוך הסכמות בין נשיא בית המשפט העליון לבין שר המשפטים.

בהתאם לחוק החדש, בוועדה לבחירת הנציב מכהנים 7 חברים - ומתוכם נדרשת תמיכתם של 4 חברים לצורך מינוי הנציב. חברי הוועדה הם השר לוין, השרה עידית סילמן, ח"כ אופיר כץ, הדיין בדימוס יצחק זר, השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, השופטת בדימוס ורדה וירט-ליבנה והסניגורית הציבורית הארצית, עו״ד ענת מיסד-כנען. הארבעה הראשונים צפויים לאפשר רוב לקואליציה בבחירת הנציב הבא.