טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר • לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock
מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

ממשל טראמפ מתכנן לבטל את ההגבלות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן לפני עזיבתו את הבית הלבן. לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר.

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר
חדשות ההייטק | החברה הישראלית שמעורבת בסקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון
ראיון | האנליסט הבכיר שמעריך: נקודת המפנה של אינטל עוד רחוקה

התקנות שנקבעו תחת ממשל ביידן חילקו את מדינות העולם לשלוש רמות, כאשר לכל רמה נקבעו הגבלות שונות על רכישת שבבי בינה מלאכותית מאנבידיה ומחברות אחרות.
עוד לפי הדיווח- השינויים מתגבשים בזמן שהנשיא טראמפ מתכונן לביקור במזרח התיכון, שם מספר מדינות כולל ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הביעו מורת רוח מההגבלות על יכולתן לרכוש שבבי בינה מלאכותית.

מניות יצרניות השבבים עלו לאחר שבלומברג דיווח על המהלך. מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%, ומדד פילדלפיה לשבבים (SOX), מדד מרכזי בתחום - עלה ב-1.7%. ההחלטה הממשלתית הרשמית עשויה להיות מוכרזת כבר היום (ה'), כך לפי אחד המקורות המצוטטים בדיווח של בלומברג.

הממשל החדש מבטיח רגולציה פשוטה יותר

"התקנות של ביידן בנושא בינה מלאכותית מסורבלות ובירוקרטיות מדי, ויפגעו בחדשנות האמריקאית״, הצהיר דובר המשרד לתעשייה וביטחון במחלקת המסחר האמריקאית בהודעה שפרסם המשרד. "במקומן נציע תקנות פשוטות יותר שיעודדו חדשנות ויבטיחו את ההובלה האמריקאית בתחום הבינה המלאכותית״.

עוד לפי הדיווח- בתקופת המעבר לתקנות החדשות, מחלקת המסחר תמשיך לפקח בקפידה על יצוא שבבים. התוכנית החדשה של טראמפ תכלול הגבלות ייעודיות על מדינות כמו מלזיה ותאילנד, שנחשדו בהעברת שבבים לסין. עם זאת, ביטול התקנות של ביידן יהווה הקלה זמנית עבור הודו ומלזיה, שרק לאחרונה (בינואר 2025) הוכפפו לתקנות הקודמות.

מדובר גם בחדשות טובות עבור חברת אורקל, שמתכננת להרחיב את מרכז הנתונים שלה במלזיה. עוד מציין הדיווח כי מדינות במזרח התיכון דוגמת איחוד האמירויות וערב הסעודית, שכבר היו תחת הגבלות עוד משנת 2023, רואות עכשיו הזדמנות לשפר את תנאי הסחר שלהן מול הממשל החדש.

גם ישראל היא היתה תחת עינו של ביידן

במסגרת התקנות של ביידן- ישראל נכללה בקטגוריה השנייה (המזרח התיכון), יחד עם מדינות כמו איחוד האמירויות, סעודיה ומצרים. במסגרת ההגבלות הקודמות- כל חברה או גורם ישראלי נדרשו להגיש בקשה מיוחדת לייבוא המעבדים, לפרט את השימוש המיועד להם ולקבל אישור מפורש ממשרד הסחר האמריקאי.

עוד פורסם אז כי חברות ישראליות יכלו להגיש בקשה לאישור רכישת עד 50 אלף מעבדים גרפיים בתקופה של שלוש שנים, עד תום 2027. חברות גדולות יותר, כמו חברות ענן, יכלו לבקש אישור לרכישה של עד 320 אלף מעבדים גרפיים. עם זאת במסגרת התקנות הישנות- היו גם החרגות להגבלה הכמותית, מה שהיה רלוונטי להייטק הישראלי, לפיו הזמנות של רכיבים עם כוח חישוב מוגבל יחסית (עד 17 אלף שבבים מתקדמים) לא דרשו רישיון ולא נכללו בחישובי ההגבלה.