"אם וכאשר באמזון יחליטו לספר את הסיפור של שירות הענן AWS, הרכישה של החברה (הישראלית - א"ג) אנפורנה לאבס היתה אחד הרגעים החשובים ביותר, כך כתב לי אנדי ג'אסי, מנכ"ל אמזון". את הדברים אמר היזם הישראלי בשארה נאפע בראיון לוול סטריט ג'ורנל שנערך לציון עשור לרכישת החברה על ידי אמזון בכ-350 מיליון דולר. מי שהוביל את העסקה הזו בתוך אמזון באותה תקופה היה לא אחר מאשר ג'אסי עצמו, שניהל את חטיבת הענן לפני שהחליף את ג'ף בזוס בתפקיד מנכ"ל החברה.
● אלטמן ונאדלה, שהניעו יחד את תחילתו של בום הבינה המלאכותית המודרנית, מתרחקים זה מזה
● סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר
חברת השבבים אנפורנה לאבס (Annapurnah Labs), על שם רכס הרי ההימלאיה שאליהם תכננו היזמים לנסוע בטרם הקמת החברה, נוסדה ביוקנעם ב-2011 על ידי שלישיה שכללה את בכירי מארוול ישראל לשעבר - אביגדור וילנץ, בשארה נאפע ובילי הרבויה. מאחורי הקמת החברה עמד הרעיון לפתח שבבים ייעודיים לשרתי ענן, כמו אלה של AWS, גוגל קלאוד או מיקרוסופט אז'ור, שדרשו יכולות עיבוד מותאמות. בעבר סיפר בשארה עד כמה רצו לעבוד עם אינטל, אך משזו סירבה, עברו לעבוד עם המתחרה ARM, החברה הבריטית שיצאה בשנה שעברה להנפקה.
מאז, הפכה אנפורנה לאבס לחטיבת החומרה של אמזון AWS, כשהיא מייצרת עבורה שבבי תקשורת, עיבוד ענן ועיבוד AI - במודל שמזכיר את פעילותן של החברות מלאנוקס ואנבידיה יחד. היא מאפשרת לאמזון לא רק לחסוך הון על רכישת מעבדים, אלא גם לצמוח במהירות כיוון שהיא לא נדרשת להמתין בתור לאספקה כמו מטא, מיקרוסופט או אורקל.
בשארה גולל בפני הוול סטריט ג'ורנל את הסיפור המפתיע שמאחורי מכירת החברה: תחילה, חיפש בדיסקרטיות מקום מפגש עם בכירים ב-AWS על מנת שלא לעורר חשד. לדבריו, שיחה שהחלה עם בירה ויין, הובילה לרכישת החברה, ש"אסטרטגיית הבינה המלאכותית של אמזון" בנויה עליה, כך על פי העיתון האמריקאי.
באותה תקופה, כך מספר בשארה, רוב היזמים נטו לפתרונות שקשורים בטלפונים, טאבלטים וגאדג'טים ניידים, אך בשארה, הרבויה ווילנץ בחרו דווקא בתחום "האפור" של תשתיות מחשוב - שבבים, שרתים והחומרה שמצויה מאחורי הקלעים. "אנחנו אנשי תשתיות", אמר. בשארה משמש כיום סגן נשיא AWS ומתגורר בעמק הסיליקון. לחברה סניף באוסטין, חיפה ותל אביב.
"הגיע הזמן שאמזון תבנה את השבבים שלה בעצמה"
כשפגש בשארה את בכירי אמזון AWS, הוא נתקל בהנהלה שביקשה להשתלט על חלקים גדולים יותר של שרשרת הערך של חוות השרתים שלה, על ידי פיתוח עצמאי של שבבים. האיש שניהל את המגעים מטעם ענקית הענן היה ג'יימס המילטון, שמוגדר כאחד המהנדסים הבכירים בחברה, שמתפקידו לייעל ולשפר את מבנה תשתיות הענן שלה. המזכר שכתב לג'אסי ב-2013, עוד לפני ששמע על אנפורנה ופגש את בשארה, על כך ש"הגיע הזמן שאמזון תבנה את השבבים שלה בעצמה", הפך להיסטורי: כיום אחראית אנפורנה להכנסות של עשרות מיליארדי דולרים לאמזון, והיא נחשבת בשוק כאחת מהחברות הישראליות המכניסות ביותר, על אף שאיננה עצמאית.
"ג'אסי ידע שבניית שבב תהיה משימה מאתגרת בצורה יוצאת דופן ולא מיועדת לבעלי לב חלש", הסביר המילטון לוול סטריט ג'ורנל, והחברה חיפשה שותף, כלומר חברת שבבים שתיקח על עצמה את המשימה. רצה הגורל, והפגישה הראשונה שלו עם בשארה נערכה באותם הימים בבר בסיאטל. הישראלי חשש להציג מצגת בבר, ולכן הדפיס בחנות קרובה ארבע שקופיות מהמצגת על דפי A4 אותם הציג להמילטון. העסקה נחתמה במאי 2015 והפכה את אנפורנה לדוגמא עבור חברות אחרות, דוגמת גוגל ומיקרוסופט, שביצעו מהלכים דומים באמצעות בנייה פנימית של חטיבות פיתוח חומרה.
ג'אסי ביקר בישראל לפני מספר חודשים יחד עם בשארה והמילטון על מנת לחגוג את המאורע עם עובדי החברה. מעל הפעילות של החברה בישראל רובצת עננה בדמות יחסה לאחד העובדים: סשה טרופנוב שנחטף לעזה על ידי החמאס ב- 7.10 ושוחרר לאחר לחץ מצד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפברואר האחרון. אמזון לא הכירה באופן רשמי בחטיפתו עד שחרורו וגם אז לא ציינה את נסיבות החטיפה ולא הפנתה אצבע מאשימה לחמאס, אלא תיארה את אירוע החטיפה באופן ניטרלי, ועל כך ספגה ביקורת ציבורית רבה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.