שני הענקים שהניעו יחד את בום הבינה המלאכותית מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)
סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

סם אלטמן אמר פעם של-OpenAI ולמיקרוסופט יש את "השותפות הטובה ביותר בטֵק". כעת, נישואי-עמק הסיליקון שלהם עלו על שרטון.

ההנחיה על שימוש ב־AI שיכולה לסבך ארגונים בקנס של מיליונים
מהפכת הרובוטים האנושיים עוד בחיתוליה, אבל השמות הגדולים כבר מתחממים על הקווים

מיקרוסופט הזינה את צמיחת סטארט-אפ הבינה המלאכותית בשש השנים האחרונות, עם מימון במיליארדי דולרים, ועזרה ל-ChatGPT של OpenAI לצבור יותר מ-500 מיליון משתמשים שבועיים. OpenAI, מצדה, העצימה כלי בינה מלאכותית גנרטיביים מתקדמים עבור ענקית הטכנולוגיה, ועזרה למחיר המניה שלה לשלש את עצמו.

מערכת היחסים הזו נעשתה מתוחה. על־פי אנשים המכירים אותה, המנכ"לים חלוקים יותר ויותר בדעותיהם בנוגע לכוח המחשוב שמספקת מיקרוסופט ל-OpenAI, בנוגע לגישה שמאפשר הסטארט-אפ לענקית הטכנולוגיה למודלים שלו, ובשאלה האם מערכות הבינה המלאכותית של החברה בראשות אלטמן ישיגו בקרוב אינטליגנציה אנושית. מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, גם קבע בראש סדר העדיפויות את הגברת המכירות ואת השימוש ב-Copilot, יריבתה של ChatGPT. נוסף על כך, הוא שכר בשנה שעברה מתחרה של אלטמן, שפצח במאמץ סודי לבנות מודלים עבור מיקרוסופט, שיצמצמו את תלותה ב-OpenAI.

בעת שהם מכינים את החברות שלהם לעתיד עצמאי, לשניהם יש עדיין כוח עצום זה כנגד זה, ברגע הקריטי הזה במרוץ הבינה המלאכותית העולמי.

ביכולתה של מיקרוסופט לבלום בפועל את מאמציה של OpenAI להתארגן מחדש כחברה עצמאית למטרות רווח, כך על־פי מקורות המעורים בנושא. OpenAI עלולה להפסיד עשרות מיליארדי דולרים אם השינוי לא יתרחש עד סוף השנה. עד כה מיקרוסופט לא איימה לעשות זאת, אמר מקור המעורה בנושא.

בינתיים, דירקטוריון OpenAI יכול להפעיל סעיף בחוזה של החברה, המונע ממיקרוסופט גישה לטכנולוגיה המתקדמת ביותר שלה, לדברי מקורות המעורים בנושא. גורמים ב-OpenAI העלו את האפשרות לעשות זאת במהלך השנה האחרונה, אמרו כמה מן המקורות.

מפגש מקרי

השותפות בין נאדלה לאלטמן התפתחה לאחר פגישה מקרית בקיץ 2018 בחדר מדרגות באסיפה השנתית של בנק ההשקעות Allen & Co. בסאן ואלי, איידהו. אלטמן ייסד את OpenAI כמעבדת מחקר ללא מטרות רווח שלוש שנים קודם לכן, במטרה ליצור בינה מלאכותית כללית, או AGI - בינה מלאכותית שיכולותיה עוקפות את היכולת האנושית.

בשיחה בת חמש דקות, אמר אלטמן לנאדלה שהסטארט-אפ שלו, OpenAI, שהיה אז עדיין ללא מטרות רווח, "הולך לגייס הרבה כסף", כך סיפר אלטמן ל"ג'ורנל" בשנת 2023. הם הסכימו לשמור על קשר.

שנה לאחר המפגש הזה, מיקרוסופט השקיעה ב-OpenAI מיליארד דולר.

ההשקעה העניקה למיקרוסופט גישה בלעדית לטכנולוגיה של OpenAI, ומיקרוסופט הפכה לספקית הענן הבלעדית של OpenAI. אך OpenAI הייתה זו שבנתה את המוצר הראשון, שהפך בנובמבר 2022 ללהיט שובר-הקופות של בום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, עם ChatGPT.

ChatGPT, עם יכולתו העוצמתית לייצר משפטים חדשים ולענות על שאלות, אילץ את ענקיות עמק הסיליקון, כמו אלפאבית ומטא, לשנות את תוכניות המוצרים שלהן. השותפות עם OpenAI הפכה את מיקרוסופט מחברת טכנולוגיה מזדקנת, לאחת ממובילות בום הבינה המלאכותית המודרנית, ולזמן קצר, לחברה בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם.

ברגעים הקרובים ביותר של מערכת היחסים ביניהם, לא היה זה יוצא דופן שנאדלה ישלח לאלטמן הודעות טקסט חמש או שש פעמים ברציפות, ואלטמן נהג להשיב לו באותו אופן.

כאשר עובדים משני הצדדים הגיעו למבוי סתום, אלטמן זירז לעתים קרובות את העניינים, לעתים על־ידי פרסום צילומי מסך של שיחתו עם נאדלה ישירות לפלטפורמת ה-Slack של OpenAI, אמרו מקורות המעורים בנושא.

מיקרוסופט השקיעה 10 מיליארד דולר נוספים בתחילת 2023 - עסקה שאפשרה ל-OpenAI לשכור מרכזי נתונים ממיקרוסופט לצורך אימון המודלים החדשים שלה. מאוחר יותר באותה שנה, כאשר אלטמן נדחק לזמן קצר מ-OpenAI על־ידי חברי הדירקטוריון, נאדלה הציע להעסיק אותו.

בתוך OpenAI, אפיזודה זו הפכה מוכרת בשם "השיבוש". עבור נאדלה, היה זה סימן לכך שהחברה זקוקה לפוליסת ביטוח כנגד אלטמן ו-OpenAI.

גיוס שנוי במחלוקת

ללא ידיעתו של אלטמן, נאדלה ביקש לגייס את מוסטפה סולימן, אחד משלושת המייסדים השותפים של DeepMind של גוגל. מנכ"ל מיקרוסופט חיזר אחריו בסדרת פגישות, לרבות בדאבוס, שוויץ, בתחילת 2024, שם נאדלה גם השתתף בפאנל יחד עם אלטמן.

מיקרוסופט שילמה 650 מיליון דולר כדי להעסיק את סולימן ואת עמיתיו בסטארט-אפ Inflection. סולימן החל לעבוד על בניית מודל שפה גדול במטרה להתחרות במה שהייתה אז הטכנולוגיה המתקדמת ביותר של OpenAI ששוחררה לציבור, GPT-4, כך אמרו מקורות המעורים בנושא.

ההתחלה של הפרויקט הייתה קשה. אימון מוקדם הראה שבניית מודל דומה לזה של OpenAI תהיה קשה מהצפוי, מה שהוביל את מיקרוסופט להרחיב את הסתמכותה על OpenAI, לדברי מקורות המעורים בנושא.

באחת הפגישות על שיתוף קניין רוחני, סולימן צעק על עורכי הדין של OpenAI מול בכירים ב-OpenAI, כולל מי שהייתה אז מנהלת הטכנולוגיה מירה מוראטי, אמרו מקורות המכירים את התקרית.

סולימן לא השיב לבקשות לתגובה.

אחד מו הנושאים המרכזיים שגרמו מתח בין הצדדים היה פיתוח מודלים בעלי אינטליגנציה דמוית אדם על־ידי OpenAI. הסכם החברות מעניק לדירקטוריון OpenAI את הסמכות לשנות את מערכת היחסים שלה עם מיקרוסופט, לאחר שהסטארט-אפ יצליח לבנות מודלים בעלי בינה הדומה לבינה אנושית (humanlike intelligence). אלטמן אמר שהוא בטוח שצוותו יוכל ליצור פונקציונליות זו בקרוב.

במשא ומתן בדלתיים סגורות, אמרו צוותי המשא ומתן של מיקרוסופט ל-OpenAI שהטכנולוגיה הנוכחית רחוקה מלהיות קרובה לסף הזה, לדברי המקורות. נאדלה דחה את הרעיון להכריז על אבן דרך כזו בפודקאסט פופולרי בפברואר, וכינה אותו "מניפולציה חסרת משמעות של נתוני ביצועים".

מנהלים ב-OpenAI נדהמו מכך, לדברי מקורות המעורים בנושא.

בינתיים, OpenAI רוצה יותר כוח מחשוב ממיקרוסופט וגישה לשבבים מתקדמים. מיקרוסופט אמרה ל-OpenAI שהיא נותנת כל שביכולתה והקלה את מגבלות הבלעדיות שלה.

במיקרוסופט ניכר תסכול בקיץ שעבר, כאשר OpenAI פעלה באיטיות יוצאת־דופן במסירת הקוד למודל ההסקה (reasoning model) החדש והחזק שלה, שנקרא אז Strawberry, לדברי אנשים המעורים במשא ומתן. OpenAI זקוקה לזמן נוסף כדי להבין את יכולות המודל, אמרו אנשים המעורים בחשיבת החברה.

בימים אלה, אלטמן ונאדלה שולחים פחות הודעות טקסט, ומדברים זה עם זה בעיקר בשיחות שבועיות שמתואמות מראש.

מיקרוסופט ו-OpenAI היו במשא ומתן על פרויקט מרכז נתונים שאפתני, אך מיקרוסופט הקפיאה אותו, לאחר שאלטמן הודח לזמן קצר, אמרו אנשים המעורים בנושא.

בינואר, עמד אלטמן ליד דוכן הנאומים בבית הלבן יחד עם הנשיא טראמפ, עם מנכ"ל SoftBank, מסאיושי סון, והמייסד-שותף של אורקל, לארי אליסון, והודיע ​​כי הקונגלומרט היפני ואורקל יבצעו השקעת עוגן של עד 500 מיליארד דולר ב'סטארגייט'. הפרויקט דומה מאוד למה שאלטמן קיווה בעבר להשיג עם נאדלה, ששהה באותו הזמן אלפי קילומטרים משם, בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס.