עם מאבקי שליטה ובלי בשורות: המשלחת הממשלתית חזרה מוושינגטון

משיחות עם מספר גורמים מעורבים ניכר כי לא נרשמה התקדמות במשא ומתן במהלך הדיונים - לא בהפחתת שיעור המכס הסופי על סחורות ישראליות שנקבע על 17%, וגם לא בהקלות הסחר שתיתן ישראל בתמורה • האמריקאים מצדם, ככל הידוע, לא סיפקו לנציגי המשלחת מידע שמבהיר מה יעלה בגורל המכס על ישראל

השרים סמוטריץ' (מימין) וברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
השרים סמוטריץ' (מימין) וברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

משלחת נציגי משרדי האוצר, הכלכלה והחקלאות לוושינגטון חזרה לארץ ללא בשורות בנושא תוכנית המכסים של ממשל טראמפ ולאופן שבו יושתו על ישראל. משיחות עם מספר גורמים מעורבים ניכר כי לא נרשמה התקדמות במשא ומתן במהלך הדיונים - לא בהפחתת שיעור המכס הסופי על סחורות ישראליות שנקבע על 17%, וגם לא בהקלות הסחר שתיתן ישראל בתמורה.

בלעדי | שיעבוד והשקעה של מיליארדי שקלים: הדיל שנרקם בנמל חיפה
עצרה טיסות לאיראן: כך כבשה לבנון את שדה התעופה שלה מידי חיזבאללה

באופן פרדוקסלי, תוצאה יבשושית זו השיגה בדיוק את המטרה המצופה מהמשלחת, שכן לנציגי הממשלה שנשלחו לוושינגטון לא ניתנה הסמכות לקבלת החלטות. ההנחיה שקיבלו הייתה להקשיב לגורמים האמריקאים, לרשום את ההערות בנושא המכסים ולהימנע מהבעת עמדה או תגובה מחייבת.

כדי לגדר את התוצאה המינימלית הזו הוחלט בישראל, בניגוד לתוכניות המקוריות, שלא לשלוח את דרג המנכ"לים במשרדים אלא נציגים זוטרים יותר. ובהתאם, השיח בין הצדדים הוגדר כ"נעים" אך ראשוני ביותר ואפילו בוסרי. הפגישות התקיימו בעיקר מול נציגי משרד הסחר של ארה"ב. האמריקאים מצדם, ככל הידוע, לא סיפקו לנציגי המשלחת מידע שמבהיר מה יעלה בגורל המכס על ישראל, כיצד יחושב והאם יוחרגו ממנו ענפים מסוימים.

מאבק פוליטי על הובלת המו"מ

השאלה המתבקשת היא מה הטעם במשלחת ממשלתית אם היעד שלה הוא לא להביא שום הישג. התשובה היא, כמו במקרים רבים, מאבקים פוליטיים. לא מול ארה"ב, אלא בתוך ממשלת ישראל עצמה, או ליתר דיוק בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לשר הכלכלה ניר ברקת - על האחריות להובלת המשא ומתן מול האמריקאים.

לפני חודש הודיע סמוטריץ' שתצא משלחת ישראלית בהובלתו לאחר ש"ראש הממשלה הטיל עליו לרכז את המשא ומתן מול הממשל האמריקאי". ברקת התנגד להטלת הסמכות על סמוטריץ', בטענה שהסכמי הסחר נתונים לאחריות משרדו ומתנהלים בעיקר מול משרד הסחר האמריקאי, המקביל למשרד הכלכלה הישראלי. סמוטריץ' לא יצא לוושינגטון, כשבסביבתו הסבירו שיטוס בשלב מתקדם יותר, לקראת סגירת עסקה. ברקת צפוי לטוס השבוע לארה"ב, אבל לא ברור האם ייפגש עם גורמי הממשל הרלוונטיים לתוכנית המכסים.

בממשלה מקווים שבימים ובשבועות הקרובים תתבהר התמונה בנוגע לתוכנית המכסים באמצעות ערוצים אחרים. ציר מרכזי כזה הוא היועץ הכלכלי של נתניהו, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, שעומד בקשר מול נציב הסחר בממשל האמריקאי. לפי הסיכומים בממשלה, כל עמדה רשמית של משרדי האוצר והכלכלה אמורה לעבור לממשל באפיק זה. אולם במציאות, ההחלטות האמיתיות עשויות להיסגר הרחק מחדרי הדיונים של הכלכלנים, ב"דילים" בין טראמפ ונתניהו, באופן שעשוי לכלול גם רכיבים שאינם בהכרח כלכליים, אלא בעלי אופי מדיני, פוליטי וביטחוני.