שדה תעופה | בלעדי

בגלל לחצים פוליטיים: הקמת שדה התעופה, שנפסל בעבר מסיבות מקצועיות, חוזרת לשולחן

לגלובס נודע כי הממשלה מקדמת את הקמת נמל התעופה צקלג, שבעבר נפסל בגלל קרבתו לרצועת עזה • הסיבה: לחץ גובר מצד רשויות להקמת שדה בנגב, לאחר שההצעה באשר לזה שבנבטים - נדחתה • בענף מזהירים מפיל לבן כמו נמל התעופה רמון שהוקם במיליארדים

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות
שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

במשרדי הממשלה מקדמים את שדה תעופה צקלג, שהקמתו נפסלה בעבר מסיבות מקצועיות, כדי להתמודד עם לחצים פוליטיים להקמת שדה תעופה בנגב. בענף מזהירים מפיל לבן ושדה תעופה לא שמיש כמו רמון, שהוקם במיליארדי שקלים בערבה.

בעלות של כמיליארד שקל: הדרך לנתב"ג עומדת להתקצר ב-10 ק"מ
רשות המסים נגד תופעת ה"דרייברים": פשטה על "תחנות מוניות" פיראטיות

בסוף העשור נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו והמשמעות היא שטיסות צפויות להתייקר וחופש התנועה מישראל ואליה כמדינת אי תצומצם. למעשה, לפי הערכות, בעוד 25 שנה נתב"ג יוכל לספק רק מחצית מהביקושים לטיסות.

לכן, החלו לדון כבר לפני שנים בחלופות להקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג, לאחר שהממשלה הנחתה כך לפני 11 שנה.

המאבק בין ראשי הרשויות

בשנת 2017 הגישה ועדה מקצועית בראשות אילנה שפרן ממנהל התכנון את מסקנותיה, הן היו חותכות וחד־משמעיות - יש רק שני מקומות שבהם יכולים לקום שדות תעופה בישראל: בנבטים בנגב וברמת דוד בעמק יזרעאל.

"לרמת דוד עדיפות מובהקת בתחום האווירי והכלכלי", נכתב בדוח, "לנבטים מגבלות אוויריות אך עדיפות מבחינה סביבתית בהיבט רעש. מכיוון שטיפול ברעש הוא נושא הוא פתיר, ההמלצה לקדם בשלב הראשון תוכנית מפורטת לשדה משלים ברמת דוד", נכתב.

לאחר ההחלטה החותכת החל קמפיין פוליטי משמעותי: ראשי רשויות בעמק התנגדו נחרצות להקמת שדה התעופה ברמת דוד, ואולם ראשי רשויות בדרום תמכו בהקמתו של שדה תעופה בנגב ולוחצים לתת לו קדימות.

שרת התחבורה מירי רגב, בקדנציה הראשונה שלה במשרד, תמכה בהקמתו בנבטים, ואילו מרב מיכאלי שהחליפה אותה ביטלה את החלטת הממשלה להקמתו ברמת דוד, בהמשך להתחיבויות בקווי היסוד של הממשלה הקודמת.

שילוב האינטרסים בין ראשי הרשויות בעמק שקרובים למפלגות המרכז שמאל ושל ראשי הרשויות בדרום שקרובים למפלגות הימין יצר פעילות פרלמנטרית וממשלתית מואצת לביטול ההמלצות המקצועיות.

ח"כ אלמוג כהן קידם, נתניהו בלם

בשנת 2022 שוב הוקמה וועדה בין־משרדית נוספת, שאף היא המליצה על קידום שדה תעופה ברמת דוד וכן שדה התעופה בנבטים.

לכן, הממשלה החליטה לקדם במקביל את שני שדות התעופה - ברמת דוד, שכולם מסכימים שיש לו עדיפות מבחינה תעופתית וכלכלית, ובנבטים - שלהקמתו מתנגדים בצה"ל ובמשרד הביטחון.

כך, חשבו בממשלה, שני שדות התעופה יקודמו כל אחד במסלול נפרד ובקצב שלו - והשדה האמיתי, הנחוץ והדרוש יוקם קודם.

ואולם, קבוצת חברי כנסת ובהם ח"כ אלמוג כהן שהצביע עם הקואליציה, גם כשמפלגתו עוצמה יהודית פרשה ממנה, קידמו הצעת חוק ולפיה בתוך 7 שנים יוקם שדה תעופה בנבטים חרף התנגדות צה"ל ומערכת הביטחון.

ההצעה עברה קריאה טרומית ואושרה על ידי ועדת הכלכלה של הכנסת להמשך החקיקה, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו עצר את קידומה וכינס דיון בהשתתפות גורמי הביטחון והתחבורה. שם הנחה, לפי הודעה שיצאה מלשכתו, לאתר חלופות להקמת שדה תעופה משלים בנגב עד לחודש יוני.

בנוסף, הנחה ראש הממשלה, שוב, על בחינת הקמת שדה תעופה בים. בין לבין חבר הכנסת כהן הצהיר בראיונות לתקשורת שלא יהסס להפיל את הממשלה בנושא. ואולם, חלופות אלו (בנגב ובים) נדחו בעבר בדוחות שפורסמו.

ההצעה: שדה תעופה צקלג

בשבוע שעבר התקיימה ישיבה בנושא במשרד התחבורה יחד עם נציגי משרד הביטחון. ההצעה שעלתה על השולחן - הקמת שדה התעופה צקלג, תוכנית שכוללת למעשה שתי חלופות באותו אזור.

האחת, ממערב לכביש 40 וכביש 6 וצפונית לכביש 293, לא רחוק מקיבוץ בית קמה; השנייה ממוקמת דרומית לכביש 293. "שתי תתי חלופות אלו מקבלות ציון נמוך מאוד", נכתב בדוח ועדת שפרן, זאת משום שהם חופפים לנתיבי טיסה של חיל האוויר וישבשו את פעילות החייל "באופן חמור".

בנוסף, נתיבי הטיסה של נתב"ג יתחרו בנתיבים אלו. "לא תהיה לשדה המשלים תרומה להפחתת העומס על מערך נתיבי הטיסה הבין לאומיים המובילים לישראל וממנה והיא אף תקרב את מערך הנתיבים לרוויה בשעות השיא, דבר שעלול ליצור עיכובים בהמראות ובנחיתות", נכתב.

בנוסף, הליך ההנמכה לשדה מתקרב אל גבול רצועת עזה ומסיבה זו המל"ל התנגד בעבר להקמת שדה התעופה. לפי גורמים בענף, ההתרשמות כעת היא שהמל"ל הסיר את התנגדותו הנחרצת והעניין נמצא בבחינה חוזרת.

בועדה שהוקמה בשנת 2022, לאחר שהופנו לחצים פוליטיים מכל כיוון, הקמת שדה התעופה הזה זכה לפחות עוינות. רמת דוד שוב קיבל ציון גבוה מבחינה תעופתית שכן הוא מאפשר קיבולת גבוהה משמעותית ביחס לחלופות האחרות, וכן מבחינה כלכלית, אך קיבל ציון נמוך מבחינה סביבתית.

אתר חצור (קיבל ציון גבוה מבחינה סביבתית ותחבורתית, אך נמוכים מבחינה תעופתית. ואילו צקלג קיבל ציון גבוה רק מבחינה סטטוטורית, כלומר ביכולת לקדם את תכנונו, וציונים נמוכים מבחינה תעופתית, "עקב קיבולת מוגבלת שאינה נותנת מענה מלא לצרכי התעופה האזרחית בטווח הזמן הבינוני - ארוך", וכן מבחינה כלכלית.

לכן, גורמים בענף חוששים שהממשלה שוב בדרכה לקבל את ההחלטה הקלה ביותר ולא ההחלטה הנכונה ביותר. הקמת שדה התעופה צקלג לא יענה על הצרכים התעופתיים של מדינת ישראל, והחשש הוא שיהפוך לפיל לבן בדומה לשדה התעופה רמון שהוקם בערבה.