ערב הסעודית הגדילה את יכולת ייצור האנרגיה שלה ביותר מ־60% בתוך ארבע שנים - בדרכה לממש את חזונה ולהפוך ממעצמת נפט למעצמה טכנולוגית. המטרה העיקרית היא למכור את הנפט החוצה ולקדם מיזמי מרכזי דאטה שיאפשרו לגוון את הכלכלה הסעודית. ברקע כבר נחתמו עסקאות ענק עם חברות כמו אנבידיה , אמזון ו־IBM , וכן בוצעו השקעות ב־OpenAI דרך סופטבנק.
● כך ירוויחו מרכזי הפיתוח בישראל מעסקת הענק של אנבידיה בסעודיה
● ענקיות השבבים שכבר נהנות מההסכם של טראמפ עם סעודיה
על פי הערכות של Mordor Intelligence, שוק מרכזי הדאטה בערב הסעודית צפוי לגדול בקצב של כ־22% בשנה עד 2030. כדי לאפשר לשוק לצמוח כך, ערב הסעודית הגדילה את קיבולת ייצור החשמל שלה מהותית: אם ב־2019 חברת החשמל הסעודית הייתה מסוגלת להגיע לקיבולת ייצור של 53 גיגה־וואט, הרי שב־2023 היא כבר הגיעה ל־86 גיגה־וואט. תחנות כוח נוספות שמונעות בגז נמצאות שלבי תכנון ובנייה, ויוסיפו קיבולת של עוד 36 גיגה־וואט.
המדינה המפרצית מקדמת גם את הייצור מאנרגיות המתחדשות, כאשר לדברי הסעודים עד 2030 הקיבולת צפויה להגיע ל־130 גיגה־וואט - היקף כפול פי כמה מהקיבולת הנוכחית, שיאפשר להפנות את ייצור הנפט הנרחב של המדינה לייצוא לעולם. ב־2025 לבדה, ערב הסעודית צפויה להכפיל את קיבולת הייצור שלה באנרגיות מתחדשות ולהגיע לכ־12 גיגה־וואט.

מטרת העל: להשתחרר מהתלות בנפט
מדובר, כמובן, במטרות שאפתניות מאוד, כהרגלו של נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן, בעוד פרויקטי ענק אחרים שלו, כמו העיר העתידנית "ניאום", כבר הגיעו למפח נפש של ממש. אך בינתיים, נראה שערב הסעודית מוכנה להשקיע כסף גדול כדי לגרום לתוכנית להתממש: רק בחודש פברואר האחרון הושקעו יותר מ־3.5 מיליארד דולר בתחנת כוח מונעת בגז, ומיליארדי דולרים נוספים מושקעים באנרגיות מתחדשות.
במקביל, ערב הסעודית גם בודקת את האפשרות לייצר חשמל באמצעות אנרגיה גרעינית, מקור יציב שמתאים במיוחד למרכזי דאטה, ומחפשת אישור אמריקאי לכך - שעשוי להיות מותנה בהסכם נורמליזציה עם ישראל.
"הכל מתקשר לתוכנית 'חזון 2030' של מוחמד בן סלמאן", אומר ד"ר נחום שילה, מומחה לערב הסעודית ומדינות המפרץ במרכז משה דיין באוניברסיטת ת"א. "היא נועדה לשחרר את ערב הסעודית מהתלות בנפט ולקדם אותה למעצמה טכנולוגית, כולל אנרגיה מתחדשת, וכמובן כולל נושא ה־AI והמחשוב", הוא אומר, ומוסיף כי "חשוב להם להעלות את משקלם של הענפים שאינם נפט בכלכלה הסעודית, שהיסטורית תלויה בו מאוד. אבל עוד לא ברור עד כמה זה אמיתי או רציני. ככה או ככה, חברות שמעבירות את המטה לריאד זוכות ל־30 שנה של פטור ממס, והם משקיעים סכומי עתק".
ערב הסעודית החליטה להשקיע 5 מיליארד דולר בהקמה של חוות אימון מודלי AI, שתכלול גם הכשרה של 100 אלף אזרחים סעודים ב"מיומנות בענן". במהלך ביקור הנשיא דונלד טראמפ בריאד, אנבידיה גם הכריזה על אספקה של 200 אלף מעבדים גרפיים בתמורה לכ־10 מיליארד דולר. גם IBM הודיעה שתפתח במדינה "האב של בינה מלאכותית" יחד עם ענקית האינטגרציה אקסנצ'ר. גם ארגון ההשקעה הסעודי "אלפנאר" כבר הכריז שישקיע 1.4 מיליארד דולר בהקמת ארבעה מרכזי דאטה בערב הסעודית.
על פי עופר ינאי, יו"ר נופר אנרגיה, "קצב הזמנת תחנות הכוח הגזיות של ערב הסעודית לא משאיר מקום לספק: הם רוצים להתמחות במרכזי דאטה". לדבריו, "צוואר הבקבוק בייצור אנרגיה היום הוא ההקמה הפיזית של תחנות כוח, וערב הסעודית הזמינה את הציוד הנדרש לשנים הקרובות והקדימה בכך את רוב העולם. זה מהלך מאוד מרשים". ככלל, מרכזי דאטה הם צרכני אנרגיה "צמאים" במיוחד, מה שמוביל את הדחיפות בהגדלת יכולת הייצור הפנימית של ערב הסעודית.

נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Nathan Howard
"ממצבת את עצמה כמקור האנרגיה העולמי"
פרופ' עמוס נדן, ראש מרכז דיין ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, מצביע על פיתוח האנרגיה המתחדשת כגידור סיכונים: "ערב הסעודית מוכרת אנרגיה בעיקר לחו"ל וממצבת את עצמה כמקור האנרגיה העולמי. ובסוף, הסיפור הסביבתי מפריע לה למכור נפט. היא מתכוננת ליום שבו תהיה אכיפה מספיק רצינית של הנושא הזה, או טכנולוגיה מספיק טובה שתחליף את הנפט בייצור אנרגיה יעיל ואמין. לכן היא משקיעה המון באנרגיה מתחדשת". ובהקשר זה, גם ייצור האנרגיה הפנימי הוא מעין גידור סיכונים למקרה של הפחתת הביקוש העולמי.
ד"ר שילה מדגיש שדווקא כאן, כסף יכול לקנות את היכולות, וזה משהו שלא חסר לערב הסעודית: "יש לה כוח כלכלי גדול, יש לה יכולת לממן הקמה של מרכזי דאטה ולגייס את טובי המומחים ולתת להם תנאים חלומיים. מוחמד בן סלמאן רוצה לגוון את הכלכלה הסעודית, ובהתאם את מקורות האנרגיה. בעזרתם, הוא מקווה להפוך את סעודיה לכלכלה מבוססת ידע". פרופ' נדן מוסיף ש"מרכזי דאטה הם למעשה הבטחה ללקוח גדול שיישם אצלם. אם לא משנה איפה הוא יושב בעולם, זה יכול גם לשבת בערב הסעודית".
ישראל תפספס את הרכבת?
וכאן יש אזהרה לישראל: "כמו בביקור של טראמפ במזרח התיכון, ישראל מפספסת את הרכבת", אומר ד"ר שילה. "יש פוטנציאל לשיתופי פעולה עם ישראל במרכזי דאטה ואנרגיה מתחדשת - אבל אם לא נקפוץ על העגלה, נפספס. יש פה אינטרס מעצמתי, כי ארה"ב רוצה לעקוף את דרך המשי של סין דרך הודו, ערב הסעודית והמזרח התיכון. אבל נשאלת השאלה: מי תהיה שער הכניסה לאירופה, ישראל או סוריה? ארה"ב מקבלת את אל־ג'ולאני (נשיא סוריה, א"ע) בברכה, ואם לא נתעשת, יעקפו אותנו ולא נהיה חלק מציר הסחר הבינלאומי".
גם עופר ינאי מדגיש את התפקיד של ישראל שאסור לפספס: "יש לנו מיקום אידיאלי, ולמרות הכל - במיקום יחסית בטוח במזרח התיכון. חברות יעדיפו שמרכזי הדאטה שלהן יישבו אצלנו ולא בערב הסעודית. אנחנו צריכים להיערך מבחינת אנרגיה וקישוריות וצריך להבין איך מייצרים תחנות כוח נוספות. יש לנו יזמים מדהימים באנרגיה מתחדשת. אנחנו יכולים לתת פייט. צריך יצירתיות ולחשוב בגדול".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.