בתחילת השבוע נפל דבר בחברת השכרת הרכב הוותיקה אלדן , כשיוסי דהן, המייסד והרוח החיה בה, לקח צעד אחורה והותיר את הובלת העסק בידי שלושת ילדיו. דהן, שעלה לבדו ממרוקו והקים לפני כמעט 60 שנה את אלדן בעשר אצבעותיו, מכר קרוב למחצית ממניותיו בחברה (21% מהחברה) לגופים מוסדיים תמורת 160 מיליון שקל, כחלק מהליך של רישום מניות החברה למסחר בבורסה בתל אביב.
● לאומי הכי יעיל, מזרחי מוביל בתשואה להון, והפועלים בונה על משכנתאות
● מנכ"ל ישראייר: "צבר ההזמנות שלנו קפץ ב-80%. נהיה אלטרנטיבה לאל על"
לא בטוח שההחלטה של דהן, שמעיד על עצמו בשיחה עם גלובס כמי שאינו נרתע מלקחת סיכונים, היא הצעד העסקי המוצלח ביותר שנקט לאורך הקריירה העסקית הארוכה שלו. הצעת המכר של אלדן בוצעה לפי שווי חברה של כ־760 מיליון שקל - נמוך ביחס להון העצמי שלה שעמד בסוף הרבעון על כ־850 מיליון שקל, והרבה מתחת לדיווחים בתקשורת מתחילת השנה לפיהם כיוונה אלדן לשווי של 1.2־1.5 מיליארד שקל בהנפקה.
הסיבה המרכזית לכך היא רצונו של דהן (84), לדבריו, לפרוש מתפקידו כיו"ר ולהותיר את החברה בידי ילדיו ־ שי, שלמה ו־ורד (זווילי), המחזיקים כל אחד ב־18.3% ממניות אלדן (לצד 24% שנותרו בידיו של האב). "אני חשבתי שכשאגיע לגיל 80 'אתלה את הנעליים' אבל אז הגיעו הקורונה והמלחמה. קבעתי לעצמי שאני רוצה לעצמי 150 מיליון שקל ואת יתר המניות אעביר לילדים בעוד שנה־שנתיים, והם יעשו עם זה מה שהם רוצים", הוא מספר.
למרות העובדה שמניית אלדן זינקה בכ־12% מאז החלה להיסחר בת"א, וכעת היא נסחרת לפי שווי ההון העצמי, דהן לא מתחרט על המהלך. אף שהוא מודה כי התמחור בהצעת המכר היה נמוך יחסית. הוא למד לדבריו עם השנים שלא ניתן לתזמן את השווקים, וכדי להמחיש זאת הוא חוזר לפספוס גדול בחברת הטכנולוגיות לרכב מובילאיי, שבה השקיע בשלבים הראשונים.
בשנת 2013 מכרה אלדן את מניות מובילאיי שהיו בידיה (כ־0.4% מההון), בעיקר לחברת יבוא הרכב כלמוביל של משפחת חרל"פ - לצורך הפחתת חובות בגין מכוניות שרכשה מידיה. המניות נמכרו תמורת כ־20 מיליון שקל ואמנם ברווח נאה, אך שנה בלבד לאחר מכן הונפקה מובילאיי בוול סטריט לפי שווי הגבוה פי 4 לערך מהמחיר בעסקה (לפי שווי חברה של 5.3 מיליארד דולר). "טיימינג זה הכול בעסק", הוא אומר. "היו פעמים שהרווחתי והיו פעמים שהפסדתי, ככה זה בחיים, עליות וירידות. השאלה היא מה נשאר לך בסוף".

מדוע למכור רק חלק מהמניות שלך דרך הבורסה?
דהן: "לא רציתי למכור את הכול ולתת לכל אחד (מהילדים, א"ג) בוכטה של כסף במכה אחת. אני לא יודע לאן זה יכול ללכת. מצד שני, להכניס מישהו שיהיה שותף שלהם, ייצור בעיות בתוך המשפחה במקרה שמישהו מהילדים ירצה למכור. לכן החלטתי ללכת לבורסה, שם יש מחיר, ומי שרוצה לצאת מהמניות, יכול לצאת".
מספרים מול אינטואיציה
העובדה שמדובר בעסק משפחתי יצרה לאורך השנים לא מעט אתגרים לבני המשפחה. "היה לי מאוד קשה", מודה דהן כשהוא נשאל על השלב שבו הפך לפני כעשור (בד בבד עם הנפקת האג"ח הראשונה של אלדן) ליו"ר הדירקטוריון, והשאיר את ניהול החברה בידי שני בניו. "יש עסק שמתנהל לפי מספרים ויש כזה שמתנהל עם אינטואיציה, וזה משהו שאי אפשר להסביר", מסביר דהן את הקושי בהעברת המקל. "כשהילדים קטנים הם מפריעים לך, וכשהם גדולים אתה מפריע להם", הוא מסכם בחיוך.
מי שימלא את כסאו של דהן כיו"ר הוא בנו שי, שגם הוביל את מהלך מכירת המניות של האב מאחורי הקלעים. שי, כמו אחיו ואחותו, גדל יחד עם אלדן. את הילדות שלהם העבירו בסניף הראשון שנפתח באשקלון, ובהמשך עבדו במהלך החופשים שלהם בחברה. לאורך השנים, הבת ורד פנתה לעיסוקים אחרים, כאשר שני האחים התקדמו בסולם הדרגות, עד שלפני עשור החליפו את אביהם ומונו למנכ"לים משותפים.
על פי דהן, הניהול של בנו שונה משלו: "שי מטבעו פחות לוקח סיכונים. אני מעולם לא היה לי מיליון שקל (מזומנים, א"ג) בחשבון של החברה, תמיד הייתי בחוב", הוא מספר. "עכשיו אנחנו כבר תקופה ארוכה עם 200 מיליון שקל בקופה. אלו שיטות ניהול שונות".
התחרות ברכב וחתנו של טראמפ: מדוע חברות הליסינג יוצרות עניין
במשך לא מעט עשורים נחשבו חברות הליסינג הישראליות להשקעה יציבה, בטוחה יחסית ואף משעממת. בדיוק מה שגופים מוסדיים גדולים מחפשים עבור תיק ההשקעות הסולידי שלהם. שוק הליסינג התפעולי בישראל שומר על היקף יציב למדי של כ־230־260 אלף כלי רכב, ומציג בדרך כלל רווחיות יציבה עם תנודות מתונות לכאן ולכאן. השוק גם הפגין חסינות מרשימה בפני זעזועים גיאו־פוליטיים, שנוטים להשפיע על כלל המשק ועל שוק הרכב המקומי.
אמנם התחרות בין השחקנים במגזר הליסינג הפכה די אגרסיבית בשנים האחרונות, וכשמדובר על מכרזים של ציים בחברות גדולות היא אף מביאה לשחיקה משמעותית ברווחיות של החוזים. אבל הענף המקומי השכיל לפתח מנועי צמיחה חלופיים ורווחיים מאוד, שמאזנים את התמונה הכוללת. ביניהם: מכירת רכבי "אפס קילומטרים" חדשים על בסיס ההנחות שהם מקבלים מהיבואנים; מכירה רווחית של רכב משומש תודות לדומיננטיות ההיצע של הענף בכלי רכב "מבוקשים" מהשנתונים האחרונים; פעילות בתחום הביטוח; "ליסינג ללקוחות פרטיים", ועוד.
גם הפעילויות הללו הן "אפורות" לכאורה - ללא ריגושים, דרמות או תשואות שובות דמיון. לא בדיוק מגזר שאמור ללכוד את תשומת הלב של משקיעי בורסה, המחפשים תשואה גבוהה ומהירה.
אבל בחודשים האחרונים נראה שהענף הסולידי והמנומנם הזה הופך להיות מוקד עניין בשוק ההון. כך, אלדן נכנסה לבורסה, קבוצת שלמה, השחקנית הגדולה בענף, בוחנת הנפקת מניות ראשונית, וברקע שומעים על עוד שחקניות בשוק הליסינג שבוחנות מהלך הנפקה. כל זאת למרות ש־2025 מצטיירת עד כה כשנה בעייתית ולא יציבה בענף הרכב הישראלי, לנוכח ירידה בביקושים ועלייה בתחרות.
היבואנים מתרחבים בליסינג, ולהפך
מהיכן מגיעה ההתעוררות? אחת התיאוריות בענף היא שהעניין המחודש נובע מ"אפקט קושנר". אשתקד השקיעה הקרן הזרה אפיניטי פרטרנס, שהוקמה ומנוהלת על ידי ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא האמריקאי טראמפ, כ־110 מיליון דולר ב־15% מפעילות הליסינג והרכב של קבוצת שלמה, לפי שווי של כ־2.7 מיליארד שקל.
כל מה שקשור בשם טראמפ הוא היום "סחורה חמה" בשוקי ההון ומוקד לעניין ספקולנטי. במקרה של הקרן הספציפית העניין נובע גם מכך שעיקר הכספים שהיא מנהלת, בהיקף של כ־3 מיליארד דולר, מקורם בכסף סעודי. לדברי מקור בענף, "ההשקעה הפנתה את הזרקור לפוטנציאל המקומי והאזורי של ענף הליסינג הישראלי".
נזכיר, ששוק הרכב במדינות המפרץ חווה התעוררות, עם יותר ויותר שחקנים שנכנסים אליו הן בתחום הייצור והן בתחום השיווק. אלו מגלים עניין במודל הליסינג התפעולי המתקדם יחסית של ישראל. אמנם מדובר כרגע בפוטנציאל עתידי ולטווח ארוך, שבוודאי לא יניב פירות על רקע המצב הביטחוני הנוכחי, אבל קשה להתעלם ממנו.
הערכה נוספת היא שחברות הליסינג גם הופכות ל"עוגנים" של שוק יבוא הרכב בישראל, שעובר שינויים מהירים. התחרות בשוק זה שוברת כיום שיאים עם קרוב ל־50 מותגי רכב, שמתמודדים על שוק שהיקפו כמעט לא השתנה זה כעשר שנים.
לחלק משמעותי מיבואני הרכב "המסורתיים" כבר יש כיום חברת ליסינג בבעלותם, ואלו מהוות זרוע שיווקית חיונית. אחרים, שלא נכחו בענף עד היום, בוחנים להרחיב את פעילותם בתחום הליסינג התפעולי והפרטי, ובמכירה ממוסדת ומוסדרת של רכבי אפס קילומטר.
ההתפתחויות הללו מעניקות מוטיבציה לחברות ליסינג עצמאיות להרחיב משמעותית את פעילות יבוא הרכב הנפרדת שלהן על בסיס התשתית הנרחבת שעומדת לרשותן. לכך נדרשים משאבים משמעותיים, שכמותם אפשר להשיג בשוק ההון.
דובי בן גדליהו
סגר מעגל באחוזת בית
אלדן הוקמה על ידי דהן בשנת 1967 באשקלון. אל התחום הגיע לדבריו לגמרי במקרה לקראת תום שירותו הצבאי (שנדחה בעקבות מלחמת ששת הימים), כשנתקל בחברת השכרת רכב ברחוב הירקון בתל אביב. בשלב מוקדם הבין דהן, שהחל עם ארבע מכוניות שרכש יחד עם שותף באמצעות הלוואה מהבנק, כי אשקלון "קטנה עליו" ופנה לפתוח סניף בתל אביב.
כמעט 50 שנה לאחר מכן חולשת החברה על צי של קרוב ל־30 אלף מכוניות בעסקי הליסינג וההשכרה שלה; חברה שהציגה בשלוש השנים האחרונות רווח מצטבר של מעל 400 מיליון שקל, כעשור לאחר שרשמה הפסדים בשורה התחתונה.
בתחילת השבוע השלימה כאמור אלדן את רישום מניותיה למסחר ופתחה פרק חדש בהיסטוריה שלה עם שוק ההון, ודהן עצמו סגר מעגל קטן - כשהגיע לפתוח את המסחר בבורסה ביום רביעי. הוא מצא עצמו חונה באותו חניון ברחוב אחוזת בית שבו החלה פעילותה של אלדן בת"א בסוף שנות ה־60, ממנה צמחה החברה.
לפני כעשור (2015) גייסה החברה לראשונה חוב מהציבור באמצעות הנפקת אג"ח, ובהמשך הרחיבה את הסדרות שלה כך שכיום עומד היקפן על 1.5 מיליארד שקל. בשנת 2021, במהלך הגאות בשווקים, היא בחנה הנפקת מניות אך נסוגה ממנה בשל התקררות שוק המניות. כך קרה גם לאחרונה. תוכנית המכסים עליה הכריז הנשיא האמריקאי טראמפ, אשר הובילה לתנודתיות חריפה בשווקים, גרמה לאלדן לדווח בתחילת מאי כי חזרה בה ממהלך מתוכנן של הנפקת מניות. אולם יומיים בלבד לאחר מכן הודיעה על סיבוב פרסה נוסף, ועדכנה כי היא בוחנת מחדש את האפשרות לרשום את מניותיה למסחר, מהלך שיצא כאמור לפועל באמצעות הצעת מכר של המייסד.
במסגרת הכניסה לבורסה נעשו גם שורה של שינויים בהנהלתה. יוסי דהן פרש כאמור מתפקידו כיו"ר, וצפוי בהמשך להעביר את יתרת מניותיו לילדיו ולהתנתק מהחברה באופן רשמי. בנו שי, ששימש עד לאחרונה כמנכ"ל משותף יחד עם אחיו שלמה, התמנה לתפקיד יו"ר הדירקטוריון במקומו, ואת מקומו כמנכ"ל תפס אבישי לוי, עד לאחרונה סמנכ"ל באלדן.
אלדן
פעילות: ליסינג, השכרה ומכירה של כלי רכב, לצד נדל"ן להשקעה
היסטוריה: נוסדה בשנת 1967 על ידי יוסי דהן. בשנת 2015 גייסה חוב
בבורסה בתל אביב וכעבור עשור רשמה גם את מניותיה למסחר
נתונים: מפעילה 14 סניפים לשירותי ליסינג והשכרת כלי רכב, לצד 15 סניפים למכירת רכב. מעסיקה 580 עובדים. המנכ"ל הוא אבישי לוי וכיו"ר משמש שי דהן
מה תעשה בזמן שיתפנה לך?
מחייך: "עכשיו שיש לי קצת כסף, אני אפריע לעצמי במקום לאחרים".
דהן מוסיף כי בכוונתו לשכור משרדים באותו בניין שבו יושבת הנהלת החברה, אך מצהיר שלא יהיה מעורב בענייניה. במקום זאת, הוא רוצה להקדיש את זמנו בין היתר לפעילות הפילנתרופית שלו. במסגרתה, בין היתר, תרם לדבריו 21 מיליון שקל להקמת מכון לב בבית החולים ברזילי באשקלון. בנוסף, הוא סייע בהקמת מרכז צעירים בעיר וכן מכינה קדם צבאית באופקים. "יצאתי מאשקלון אבל אשקלון לא יצאה ממני. כשאלוהים נותן לך - אני מאמין שאתה צריך להחזיר".
11% משוק הליסינג
אלדן פועלת בארבעה תחומים מרכזיים - ליסינג תפעולי, השכרה ומכירת כלי רכב ונדל"ן להשקעה. שלוש הפעילויות הראשונות הינן במידה רבה סינרגטיות ומאפשרות לחברה לעשות שימוש בתשתית משותפת, ולגמישות מסוימת להסיט רכבים בין הפעילויות בהתאם לצרכים ולביקושים.
בפעילות הליסינג, המרכזית של החברה (החכרת רכב ללקוחות לתקופה של שלוש שנים בתמורה לדמי חכירה), חולשת אלדן על כ־25 אלף כלי רכב ונתח של כ־11% מהשוק המקומי. במהלך 2024 רשמה פעילות זו צמיחה של כ־12% בהכנסות שעמדו על כ־928 מיליון שקל (כמעט 60% מהכנסות הקבוצה).
בתחום הפעילות השני, השכרת רכבים לתקופה משתנה, יש לה צי של כ־4,000 רכבים המהווה נתח שוק מוערך של כ־10%. פעילות השכרת הרכב של אלדן סובלת בשנים האחרונות מירידה בכמות התיירים בארץ, תחילה בעקבות משבר הקורונה ובשנה וחצי האחרונות בעקבות מלחמת חרבות ברזל. כך, בשנת 2024 חלה ירידה של 20% בהכנסות תחום ההשכרה ביחס לשנה קודמת.
מתחרותיה המרכזיות של אלדן הן החברות שלמה החזקות של משפחת שמלצר, שגם בחנה לאחרונה הנפקה של מניותיה אך בהמשך נסוגה מהמהלך; קרסו מוטורס (שככל הידוע רכשה בהצעת המכר של דהן כ־3% ממניות אלדן); ואלבר. לצידן פועלים גם סניפים של זכייני ענקיות ההשכרה הבינלאומיות Avis ו־Hertz בישראל, הנמצאים בבעלות יבואני רכב מקומיים.
בדומה לתחום ההשכרה, גם תחום הסחר במכוניות, שבמסגרתו מוכרת אלדן ללקוחות רכבים חדשים, נפגע בעקבות המלחמה. במהלך שנת 2024 מכרה החברה 204 כלי רכב בלבד, כרבע מהמספר שמכרה ב־2023. הירידה במכירות מיוחסת למחסור בחלק מכלי הרכב בעקבות המלחמה, ותעדוף שעשתה אלדן באספקת כלי הרכב למגזרי הפעילות האחרים.
נדל"ן ומיזם פיננסי
לבסוף, לחברה פעילות נדל"ן באמצעות החברה הבת, פרק מישור (100%), העוסקת בהשכרה ומכירה של נכסי נדל"ן וקרקעות להשקעה, אשר שוויים בספרים עמד בסוף הרבעון הראשון השנה על כ־138 מיליון שקל.
לפני כשנתיים וחצי חתמה אלדן על הסכם עם מימון ישיר להקמת מיזם משותף (חלקה 70%), אשר יעסוק בהעמדת הלוואות ללקוחות הרוכשים כלי רכב מהחברה. עד כה המיזם לא החל את פעילותו וממתין כבר תקופה ארוכה לאישורים מהרגולטורים השונים.
את שנת 2024 סיימה החברה עם צמיחה של כ־3% בהכנסות שהסתכמו בכ־1.6 מיליארד שקל, ובשורה התחתונה הציגה יציבות ברווח הנקי שעמד על כ־129 מיליון שקל. במקביל למכירת המניות של דהן, פרסמה אלדן תוצאות מקדמיות לרבעון הראשון השנה, אותו סיימה עם הכנסות של כ־396 מיליון שקל, קיטון של כ־4% לעומת התקופה המקבילה, בשל ירידה בתחום מכירת הרכבים שאחראי על כ־30% מהכנסותיה. בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של כ־29 מיליון שקל, ירידה של כ־20%.