מנכ"ל ישראייר: "צבר ההזמנות שלנו קפץ ב-80%. נהיה אלטרנטיבה לאל על"

ישראייר מסכמת את הרבעון הראשון של 2025 עם זינוק בהכנסות, אך מתקשה להציג רווחים • החברה רשמה הפסד רבעוני של כ-6 מיליון דולר בשל "אתגרי צמיחה" • במקביל היא מציבה יעד שאפתני – הטסת 2.1 מיליון נוסעים עד סוף השנה

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר
מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

בזמן שאל על רושמת רווחי שיא רבעון אחר רבעון, המתחרה ישראייר מתקשה להציג רווחים. את הרבעון הראשון של 2025 סיימה החברה עם הפסד נקי של כ-6 מיליון דולר, לעומת הפסד של כ-729 אלף דולר ברבעון המקביל אשתקד.

זינוק בהוצאות המימון של עזריאלי שחק את הרווח הנקי: 457 מיליון שקל ברבעון
לאומי הכי יעיל, מזרחי מוביל בתשואה להון, והפועלים בונה על משכנתאות

ישראייר, שבשליטת איש העסקים רמי לוי (40%), סיימה את הרבעון עם צמיחה של 110% בהכנסות שעמדו על כ-136 מיליון דולר. העלייה בהכנסות נובעת בעיקר מעלייה של כ-74% בכמות הנוסעים שהטיסה ישראייר במהלך הרבעון, אשר עמדה על כ-350 אלף ומהווה כ-10% מהפעילות בנתב"ג. זאת בין היתר הודות לעובדה שצי המטוסים שהיא מפעילה גדל לכ-12 מטוסים ביחס לכ-4 אשתקד.

בנוסף, איחוד תוצאות חברת התחזוקה הקפריסאית בירד, אותה רכשה ישראייר בשנה שעברה, תרמו כ-8 מיליון דולר להכנסות.

הפסד תפעולי בשל "אתגרי צמיחה"

על אף הזינוק בהכנסות, ישראייר מדווחת על הפסד תפעולי של כ-4.5 מיליון דולר, לעומת כ-1.4 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. זאת בשל "אתגרי צמיחה" כפי שהחברה מגדירה - כחלק מהיערכות לחג הפסח, עונת הקיץ והחגים, שכללו קצב הכשרה מואץ של צוותי אוויר, לצד מגבלות הפעלה בשל "גבולות פעילות רגולטוריות".

ברבעון הראשון של השנה ישראייר יצרה תזרים מזומנים מפעילות שוטפת של כ-31.6 מיליון דולר, גבוה משמעותית מכ-7 מיליון דולר שיצרה ברבעון הראשון של 2024. בסוף הרבעון יתרות המזומנים שלה עמדו בסך 24.3 מיליון דולר.

לדברי אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, השחיקה ברווחים הייתה צפויה ונובעת בעיקר מעונתיות: "ב-2024 הייתה עליית מחירים, והנחת העבודה היא שהמחירים לא יישארו באותה רמה. כדי להשתפר צריך להגדיל את כמות הנוסעים. הגדלת כמויות הנוסעים שוחקת את הרווח, אלא אם כן אתה מונופול.

"כדי להטיס יותר נוסעים, צריך עוד מטוסים, אותם אתה מביא ברבעון הראשון. אבל מה לעשות שברבעון הראשון יש הכי מעט ביקושים, והמחיר הוא הכי נמוך? כשאתה מביא הרבה מטוסים לשוק עם ביקוש נמוך, אתה משלם את המחיר. אבל זה מחיר שהוא מתוכנן ובשליטה, כשהרעיון הוא שאת הרבית ואת הריבית דריבית נביא בשלושת הרבעונים הבאים".

"אלטרנטיבה ראויה לאל על"

סירקיס הצביע על צבר ההזמנות של ישראייר, שלדבריו מהווה "נקודת מפנה בתולדות החברה. בשנתיים האחרונות צבר ההזמנות של החברה לשנה כולה נע ברבעון הראשון סביב ה-138 מיליון דולר, אך ברבעון הנוכחי הוא קפץ לרמה של 294 מיליון דולר.

"מה שקרה הוא שהמוני לקוחות הצביעו ברגליים וקנו כרטיסים בישראייר. יש פה תהליך אסטרטגי שיש לנו חובה כמנהלים למצות אותו עד תום. יש התחזקות באמינות של ישראייר, ומצד שני פגיעה באמינות של החברות הזרות. את שני האלמנטים הללו אנחנו צריכים לנצל עד תום כדי לייצר מצב שישראייר ממוצבת במקום אחר. באפריל עברנו את ויזאייר בנתב"ג, אנחנו ממצבים את עצמנו כחברה השנייה בגדולה בנתב"ג ואלטרנטיבה ראויה לאל על ברשת האזורית", הסביר סירקיס.

אופטימיות לעתיד

למרות השחיקה ברווח, בישראייר מביעים אופטימיות לגבי העתיד ומעריכים כי ברבעון השני החברה תטיס עוד 150 עד 200 אלף נוסעים, ברמות מחיר גבוהות בכ-25 דולר בממוצע לנוסע. בחברה מציינים כי בחמשת החודשים הראשונים הם חוו עלייה דרמטית במספר הנוסעים שעמד על כ-750 אלף, עלייה של למעלה מ-300 אלף נוסעים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

במבט קדימה, החברה מציבה לעצמה יעד להטסת 2.1 מיליון נוסעים בשנת 2025, עלייה לעומת היעד הקודם שעמד על 1.8 מיליון נוסעים. בחברה סבורים כי הדבר יאפשר להם להציג שנת שיא נוספת ברווח הנקי המתואם וברווחיות גולמית.