בורסות עולם | סיקור שוטף

טראמפ מאיים במכסים חדשים על האיחוד האירופי ואפל; ירידות באירופה ובוול סטריט

טראמפ מאיים להטיל מכס ישיר של 50% על האיחוד האירופי החל מה-1 ליוני • האינפלציה ביפן עלתה מעל הצפי • הביטקוין ממשיך להיסחר במחיר שיא, הזהב מטפס • מאקרו: התמ"ג בגרמניה יחד הפתיע את הצפי, נתוני המכירות הקמעונאיות בבריטניה עלו בחדות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon
דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:25

הירידות בוול סטריט נמשכות, אולם מתמתנות קלות. מדד הדאו ג'ונס יורד ב-0.6%, ה-S&P 500 מאבד 0.7% והנאסד"ק משיל 1%. מדד הפחד עולה בכ-11.7%.

גם באירופה נמשכות הירידות, כשהקאק יורד ב-1.9%, הדאקס משיל 1.6%, פוטסי מאבד כ-0.5%.

אינטואיט אופצת ביותר מ-8% לאחר שהחברה פרסמה תחזית טובה לשנה כולה. אינטואיט צופה רווחים בטווח של 20.07 עד 20.12 דולר למניה, יותר מהתחזית הקודמת שלה שעמדה על 19.16 עד 19.36 דולר למניה. התחזיות המוקדמות עמדו על רווח של 19.40 דולר למניה.

16:30

בורסות וול סטריט נפתחו בירידות חדות אחרי האיום של טראמפ להטיל מכס ישיר של 50% על האיחוד האירופי החל מה-1 ליוני. מדד הדאו ג'ונס יורד ב-1%, ה-S&P 500 מאבד 1.1% והנאסד"ק משיל 1.5%. מדד הפחד מזנק.

אפל יורדת בכ-2.5% אחרי שטראמפ עשה למעשה את המהלך הראשון שלו נגד חברה ספציפית בנושא המכסים. הוא מאיים במכס של לפחות 25% אם חברת הטכנולוגיה לא תייצר אייפונים בארה"ב. על פי דיווח בבלומרג, טראמפ הצהיר כי "הודעתי מזמן לטים קוק מאפל שאני מצפה שהאייפונים שלהם שיימכרו בארצות הברית ייוצרו וייבנו בארצות הברית, לא בהודו, או בכל מקום אחר", כך פרסם בפוסט ב-Truth Social היום (ו'). "אם זה לא יהיה המצב, אפל תצטרך לשלם מכס של לפחות 25% לארה"ב", כתב.

גם בורסות אירופה יורדות בחדות. דאקס יורד ב-2.3%, פוטסי משיל 1.1% והקאק מאבד כ-2.5%.

15:15

אחרי האיום של טראמפ, בורסות אירופה עברו לירידות חדות: דאקס יורד ב-2%, פוטסי משיל 1% והקאק מאבד כ-2.5%.

החוזים על וול סטריט יורדים גם הם. אפל יורדת בטרום מסחר ב-3.6% לאחר שטראמפ איים על ענקית הטכנולוגיה במכס של לפחות 25% אם לא תייצר אייפונים בארה"ב.

14:55

שתי הצהרות מפי הנשיא טראמפ מפילות את החוזים בארה"ב. הראשונה מתייחסת להמלצתו להטיל מכס ישיר של 50% על האיחוד האירופי החל מה-1 ליוני, וזאת לאור המשא ומתן בנוגע ליחסי הסחר שלטענתו נתקע מול מדינות האיחוד.

הצהרתו השנייה מתייחסת לענקית הטכנולוגיה אפל , עליה הוא מאיים במכס של לפחות 25% אם חברת הטכנולוגיה לא תייצר אייפונים בארה"ב. על פי דיווח בבלומרג, טראמפ הצהיר כי "הודעתי מזמן לטים קוק מאפל שאני מצפה שהאייפונים שלהם שיימכרו בארצות הברית ייוצרו וייבנו בארצות הברית, לא בהודו, או בכל מקום אחר", כך פרסם בפוסט ב-Truth Social היום (ו'). "אם זה לא יהיה המצב, אפל תצטרך לשלם מכס של לפחות 25% לארה"ב", כתב.

13:41

למרות שנסחרו בעליות קלות הבוקר, כעת החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות.

אפל מרכזת עניין לאחר שדווח כי יצרנית האייפונים מעלה את החזרי הטרייד אין על החלפת אייפונים ישנים בחדשים בסין. הצעד נועד לעודד את הביקושים בשוק הסיני, שם מתמודדת ענקית הטכנולוגיה עם ירידה בנתח השוק וירידה במכירות על רקע תחרות קשה יותר מצד יריבים מקומיים. בתוך כך, על אייפון 15 פרו מקס ניתן לקבל טרייד אין בסך של כ-5,700 יואן סיני (791 דולר), עלייה מ-5,625 יואן במחירון הקודם. לשם השוואה, אייפון 15 פרו מקס חדש לגמרי עולה 7,999 יואן בסין. כעת ניתן להחליף את דגם האייפון 15 פרו תמורת עד 4,750 יואן, עלייה מ-4,725 יואן במחירון הקודם.

11:58

מגמה מעורבת באירופה: דאקס עולה ב-0.4%, פוטסי עולה ב-0.3% והקאק יורד ב-0.2%.

מאקרו בריטניה: המכירות הקמענואיות עלו באפריל בקצב חודשי ב-1.2%, מעל הצפי המוקדם. גם בקצב שנתי עלו המכירות ב-5.3%, הרבה מעל הצפי המוקדם שעמד על 4.4%.

מאקרו גרמניה: הצמיחה בגרמניה עלתה בקצב רבעוני ב-0.4%, מעל הצפי המוקדם. התמ"ג השנתי פספס את התחזיות כשנותר ללא שינוי.

10:24

בורסות אירופה נסחרות לפי שעה במגמה חיובית. דאקס עולה ב-0.4%, פוטסי נסחר בשיעור דומה והקאק עולה ב-0.2%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות.

08:28

המסחר באסיה מתנהל לפי שעה בעליות שערים. הניקיי עולה ב-0.5%, בורסת שנגחאי יורדת ב-0.1%, ההנג סנג מוסיף לערכו 0.6%, מדד הקוספי עולה ב-1%, והניפטי ההודי מטפס ב-1.1%.

האינפלציה ביפן עלתה בקצב חודשי ב-0.4%. בקצב שנתי האינפלציה עלתה ל-3.5%, מעל התחזיות המוקדמות שעמדו על 3.4%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר במגמה מעורבת.

אמש (ה') בוול סטריט, לאחר יומיים רצופים של ירידות, המסחר ננעל בעליות - נאסד"ק עלה ב-0.3%, דאו ג'ונס ו-S&P 500 ננעלו ללא שינוי.

שלוש ממניות המחשוב הקוונטי זינקו אמש בשיעורים של בין 20%-40% - Ionq , די-ווייב קוואנטום וריגטי קומפיוטינג . Ionq השלימה זינוק של 70% החודש, ריגטי של 50% ודי ווייב השלימה זינוק של 200%. החברה הכריזה לפני כמה ימים על זמינות כללית של מערכת מחשוב הקוונטים החדשה שלה, Advantage2 - זוהי פלטפורמה מהדור השישי של החברה, שנועדה להתמודד עם בעיות חישוביות שאינן ניתנות לפתרון אפילו על ידי מחשבי־על קלאסיים.

מנכ"ל החברה, אלן בראץ , תיאר את ההשקה כציון דרך לא רק עבור די ווייב, אלא עבור כל תעשיית מחשוב הקוונטים. לדבריו, Advantage2 מאפשרת ללקוחות להתמודד עם חישובים מורכבים שבעבר לא ניתן היה לבצע. הוא הוסיף כי המערכת כבר מספקת ערך ממשי למשתמשים. המערכת זמינה דרך שירות הענן של D-Wave בלמעלה מ־40 מדינות, מה שמאפשר לחברות, מוסדות מחקר וסוכנויות ממשלתיות להפעיל עומסי עבודה קוונטיים מתקדמים ללא צורך בחומרה מקומית .

ביוליוס בר התייחסו למגמה: "תחום המחשוב הקוונטי זוכה כעת לחשיפה תקשורתית נרחבת, על רקע חידושים טכנולוגיים, שיתופי פעולה מחקריים יוקרתיים ועלייה בולטת בקצבי הצמיחה. כל אלה מעוררים ציפיות גבוהות בקרב משקיעים וגורמים בשוק. עם זאת, חשוב להבחין בין התקדמות ממשית לבין התלהבות ספקולטיבית ולהפעיל זהירות. ישנם סימנים ברורים לכך שה"הייפ" סביב התחום מקדים את רמת הבשלות הטכנולוגית בפועל.

"המכירה של המערכת החדשה של "הרפיה קוונטית" ( quantum annealing system) משכה לאחרונה עניין תקשורתי רב. מדובר במערכת שפותחה על ידי אחת החברות המובילות בעולם בתחום ונרכשה על ידי מכון מחקר אירופי בולט. השדרוגים האחרונים - בהם הוספת קיוביטים, חיבוריות מיטבית ויציבות מוגברת - הובילו לשיפור ניכר בביצועים. הדבר הביא לעלייתן של אפליקציות בתחומים כגון בינה מלאכותית ואופטימיזציית תחבורה וניהול שרשראות אספקה, ועורר התלהבות בשוק לצד זינוק בשווי החברות הפעילות.

"עם זאת, למרות ההתקדמות הטכנולוגית, מערכות הרפיה קוונטית עדיין לא הוכיחו יכולת ליישם ביעילות אלגוריתמים שמסוגלים לשבור פרוטוקולים קריפטוגרפיים מודרניים המשמשים, בין השאר, להגנה על מידע פיננסי, חשבונות מקוונים ותקשורת מאובטחת. לפיכך, יש לראות בהתפתחויות הנוכחיות צעד חיובי, אך כזה שדורש משנה זהירות.

"בתקופות של תנודתיות בשווקים, יש נטייה להערכת יתר של אותות התקדמויות טכנולוגיות. חלק גדול מההתקדמות הטכנולוגית שתועדה אכן חשוב, אך עדיין לא ניתן ליישום בקנה מידה כלכלי רחב. מספר היישומים שנמצאים בשימוש מסחרי נותר מוגבל, וקיימים אתגרים מבניים שטרם נפתרו, בהם תיקון שגיאות ושיפור קלות השימוש. לכן, את ההתפתחויות הנוכחיות יש לראות בעיקר כציפייה לעתיד שבו המחשוב הקוונטי יהפוך "לחלק אינטגרלי מהתעשייה - ולא כהישג מיידי.

"תחום המחשוב הקוונטי מאופיין במחזורים חדים של ציפיות ואכזבות, והכדאיות המסחרית ארוכת הטווח שלו עדיין לא ברורה. השקעה בתחום דורשת זהירות, הערכה פרגמטית של כיוון ההתקדמות וסבלנות".

בניגוד למגמה במניות המחשוב הקוונטי, מניות חברות הסולאר צנחו אמש (ה') במסחר, לאחר שבית הנבחרים אישר את חבילת המיסוי וההוצאות של הנשיא טראמפ. מניית סאנראן , המספקת מערכות סולאריות ואחסון סוללות לבתים פרטיים, צנחה בכ-40%, סולאראדג' ב-24%, ואנפייז אנרג'י בכ-20%.

החוק כלל צמצום צפוי של זיכויי המס לפרויקטים של אנרגיה מתחדשת, הן בקנה מידה תעשייתי והן לפרויקטים קטנים. אך הגרסה שאושרה הייתה מחמירה יותר ממה שתעשיית האנרגיה הנקייה ציפתה-ובמיוחד קשה עבור סולאר גגות.

למרות הנעילה החיובית, המשקיעים עדיין חוששים לגבי עליית הריביות ודאגות מהגירעון המתרחב של ארצות הברית. לעומת זאת המשקיעים קיבלו בשורה בקשר לכלכלת המדינה - הפעילות הכלכלית בארה"ב כפי שבאה לידי ביטוי במדד מנהלי הרכש בענפי השירותים והייצור צמחה החודש מעל התחזית.

בשוק החוב האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית ל-30 שנה הגיעה אמש לשיא (5.14%) מאז אוקטובר 2023, גם תשואת אג"ח הייחוס ל-10 שנים נסוגה מהשיא היומי שלה. העלייה בתשואות לטווח ארוך, שהן מדד לריביות על הלוואות לצרכנים, עשויה להגביר את הלחץ על הכלכלה, שכבר מרגישה את נטל המכסים הכלליים שהטיל טראמפ לאחרונה. המכירה החדה של אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח ארוך צברה תאוצה בתחילת המסחר, לאחר שבית הנבחרים הרפובליקני אישר את "חוק המס" של הנשיא דונלד טראמפ - מה שהגביר את החששות בנוגע לגירעון ההולך וגדל של ארה"ב.

הבוקר (ו'), תשואות האג"ח בארה"ב יורדות קלות אך עדיין נסחרות ברמה גבוהה. התשואה ל-30 שנה עומדת על 5.04% והתשואה ל-10 שנים נסחרת סביב 4.54%.

בשוק הסחורות והמטבעות, הביטקוין נסחר הבוקר סביב 111 אלף דולר, רמת שיא חדשה שכבש בימים האחרונים.

מחיר הזהב מטפס בכ-1%, ונסחר מעל רמה של 3,330 דולר לאונקיה.

בגזרת המאקרו, בהמשך היום צפויים להתפרסם נתוני התמ"ג בגרמניה, יחד עם נתוני מכירות קמעונאיות בבריטניה.