המצב הכלכלי ממשיך להכביד את מצבם של ללווי המשכנתאות. מנתוני בנק ישראל עולה, כי בחודש שעבר נרשם שיא של פיגורים בהחזרי משכנתאות וכי הוא הגיע לסך של 3.6 מיליארד שקל. מדובר אמנם ב-0.6% מיתרות החובות בעבור משכנתאות, אך יחד עם זאת מדובר באלפי לווים שמצבם הכלכלי אינו מאפשר להם לעמוד בהחזרי המשכנתאות. הקשיים באים לידי ביטוי גם בצורה של עלייה משמעותית במספר מיחזורי המשכנתאות החודשיים.
● "המדינה מפקירה את העיר": מה קרה לבאר שבע?
● בכמה נמכר פנטהאוז בקו ראשון לפארק הירקון בתל אביב?
בנק ישראל מונה את הפיגורים, משעה שהלווים לא מצליחים לעמוד בהחזרים יותר מ-90 יום. בחודשי המלחמה הראשונים הנתונים קפצו ב-22% והגיעו לרמה של כמעט 3.3 מיליארד שקל, אך לאחר מכן נרשמה ירידה והתייצבות במספרים, שברבעון השלישי של שנה שעברה הגיעו לכ-3.1 מיליארד שקל. ואולם מחגי תשרי האחרונים ניכרת עלייה מחודשת של 10% ויותר בקצב הפיגורים במשכנתאות, שבחודשים האחרונים הגיעו לרמות של 3.5-3.4 מיליארד שקל, ובאפריל, כאמור, לשיא של 3.6 מיליארד שקל.
תמונה משלימה לקשיים הגוברים והולכים, שבפניהם עומדים משקי הבית לווי המשכנתאות, היא מיחזורי המשכנתאות. גם כאן נרשמו שיאים בחודשים הראשונים של המלחמה, אך במחצית השנייה של 2024 קצב המיחזורים ירד, וברבעון האחרון של שנה שעברה הוא הגיע לכ-4,300 בחודש. בארבעת החודשים הראשונים של השנה הוא קפץ לכ-5,400 בחודש. ההיקף הכלכלי של המיחזורים עלה מ-2.4 ל-3.3 מיליארד שקל בממוצע בחודש.
רוב המיחזורים נערכים בבנק שבו נלקחה המשכנתא המקורית
יש לציין, כי על אף הרפורמה שמקלה מאוד על מיחזור המשכנתאות בבנק אחר, עדיין רוב מוחלט של המיחזורים (כ-90%) נערכים בתוך הבנק שבו נלקחה המשכנתא המקורית.
לווי המשכנתא החדשים, לעומת זאת, הגדילו מעט את המשכנתא הממוצעת שהם לוקחים. סך הממוצע הגולמי של המשכנתאות שנלקחו בחודש אפריל הגיע ל-1.03 מיליון שקל; שני הסקטורים שהעלו את הממוצע הם המשקיעים, שלקחו בחודש שעבר משכנתא ממוצעת של 1.2 מיליון שקל, ורוכשי דירות בשוק החופשי שאינם משקיעים, שהמשכנתא הממוצעת שלהם הגיעה ל1.04 מיליון שקל. רוכשי דירות במסגרת תוכנית הדיור המסובסדת "מחיר מטרה" המשיכו את המגמה של החודשים האחרונים ולקחו משכנתא ממוצעת של 797 אלף שקל, שבימים אלה נחשבת לנמוכה. בסך הכל נלקחו משכנתאות בהיקף של 8.05 מיליארד שקל.
המשכנתאות הנדחות (בולט ובלון) שמאפיינות בעיקר את המבצעים הפיננסיים של היזמים, הוסיפו להוות כ-16% מכלל המשכנתאות שנלקחו באפריל, ועמדו על כ-1.28 מיליארד שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.