"מזרח תיכון חדש": על הפרויקט
המערכה מול איראן טרפה את הקלפים במזרח התיכון המעורער ממילא, ויצרה תנודות טקטוניות בתוך המדינות השונות - וביחסן אל ישראל. מי מראה סימנים של התקרבות ומי החריפה את גישתה, מה מתכננים המנהיגים ומה רוגש מתחת לפני השטח, ברחוב האיראני, הסורי או הלבנוני. פרויקט מיוחד של גלובס ממפה את תמונת המצב החדשה.
הכותב הוא לשעבר שר, חבר קבינט ושגריר ישראל בארה"ב ובאו"ם, ומכהן כיום כראש המרכז לדיפלומטיה במכון משגב לביטחון לאומי
ישראל ניצבת ברגע מכריע. התמיכה הפומבית והמעשית שמעניק לישראל נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, יחד עם התייצבות שקטה אך ברורה של מדינות ערב המתונות מאחורי אותה מטרה, יוצרת קואליציה רבת-עוצמה לחיסול האיום הגרעיני האיראני ולהפלת משטר הרשע בטהרן.
כל מי שראה כסימן של התרחקות את החלטתו של טראמפ שלא להגיע לישראל במהלך נסיעתו למפרץ, גילה חוסר הבנה בגישת הנשיא האמריקאי.
טראמפ אינו מגיע למדינות כדי לקיים ביקורים סמליים, אלא רק כאשר ישנה הזדמנות להישג משמעותי, המשרת את האינטרסים האמריקאיים.
כ"סוגר עסקאות", טראמפ מבין שזו עשויה להיות אחת העסקאות המשתלמות ביותר שהציע המזרח התיכון: רווח ביטחוני עצום לארה"ב - במחיר נמוך.
ישראל כבר נטרלה את מרבית היכולות הצבאיות הקריטיות של איראן, והיא שולטת באוויר. זהו הרגע שבו גם מעורבות אמריקאית מוגבלת יכולה להכריע.
חלק מהתמודדות פוליטית פנים-מפלגתית
התמיכה של טראמפ בישראל איננה רק תולדה של חישוב ביטחוני. היא גם חלק מהתמודדות פוליטית פנים-מפלגתית.
ישראל זוכה לתמיכה רחבה בקרב מצביעי הרפובליקנים, אך הפעם קיימת גם התנגדות קולנית למעורבות צבאית אמריקאית.
הנשיא טראמפ, אשר ממבקש לאחד את המפלגה ולהחזיר לידיו את השליטה על ערכיה, הבהיר היטב את עמדתו.
כשפרשן הימין האמריקאי טאקר קרלסון טען שמעורבות מול איראן תסתור את עקרון "אמריקה תחילה", טראמפ השיב: "אני זה שהמצאתי את אמריקה תחילה - ואני זה שיחליט מה משרת את האינטרס של ארצות הברית".
במילים אחרות: חיסול האיום הגרעיני האיראני אינו סטייה מהקו הרפובליקני - אלא מימושו. עמידה לצד ישראל אינה נטל, אלא מנוף אסטרטגי לקידום ביטחונה, השפעתה ויציבותה של ארצות הברית.
גם בקונגרס ניכרת אותה מגמה. בקרב הרפובליקנים, התמיכה במהלך הישראלי רחבה, והקולות המתנגדים הם מיעוט רועש אך שולי.
וגם בצד הדמוקרטי יש הבנה: חיסול תוכנית הגרעין האיראנית נתפס כהזדמנות לא רק לשיפור היציבות האזורית, אלא גם להגנה על זכויות האדם של העם האיראני. זהו מסר שמדבר גם אל ליבו של המרכז-שמאל האמריקאי.

נושאת מטוסים אמריקאית במזרח התיכון / צילום: ap, Petty Officer 3rd Class Nathan Jordan
טראמפ מייצר הזדמנות נדירה ללכת עד הסוף
המוכנות של הנשיא טראמפ לשבור מוסכמות וליצור פרדיגמות חדשות מהווה עבור ישראל הזדמנות נדירה לנצל את הרגע - וללכת עד הסוף.
עם זאת, עלינו על ישראל לנהוג בזהירות ובאחריות. היא חייבת להימנע מלהיראות כאילו היא גוררת את ארה"ב לעוד מלחמה ארוכה ומתישה בסגנון עיראק.
העובדה ש-60% מהציבור האמריקאי רואים בעימות עם איראן סכסוך זר שאינו נוגע להם, מחייבת אותנו להתעורר.
זהו תמרור אזהרה לחשיבות העליונה של הסברה מקצועית, חכמה ומתמשכת - לא רק בזמן מלחמה, אלא כל השנה.
ישראל צריכה להבהיר כי פירוק האיום הגרעיני האיראני מהווה אינטרס לאומי אמריקאי ראשון במעלה.
ישראל חייבת לומר זאת מעל כל במה: היא אינה גוררת את אמריקה למלחמה - היא כבר נושאת בנטל כמעט לבדה.

מחאה בארה''ב נגד המלחמה באיראן / צילום: Reuters, Jon Putman
ארה"ב תצטרך לפעול גם בזירה האזרחית
אך האיום האיראני הוא עולמי: הוא מסכן את השווקים הגלובליים, את שדות הנפט, את חופש השיט, את היציבות ואת ביטחונן של מדינות ידידות לארה"ב.
לצד הפעולה הצבאית, בפרט הפצצה של אתר פורדו, שתהווה מכת-מחץ על פרויקט הגרעין האיראני, על ארה"ב לפעול גם בזירה האזרחית. היא תצטרך לחזק את האופוזיציה האיראנית, להפעיל לחץ כלכלי על משמרות המהפכה ולעודד תודעה אזרחית חדשה באיראן.
זו איננה עיראק. העם האיראני הוא עם חכם, גאה ומשכיל - וכל מה שהוא צריך זה רוח גבית בינלאומית, לא כיבוש ולא פלישה.
המסר ברור: הנשיא טראמפ פותח לישראל חלון הזדמנויות חד-פעמי. זה נכון מול חמאס בעזה.
זה נכון גם להחלת הריבונות ביהודה ושומרון ולהסרת הפרדיגמה הכושלת של מדינה פלסטינית. וזה נכון שבעתיים מול איראן.
ההיסטוריה לא מחכה למתלבטים. זה הזמן להכריע באומץ - ולהבטיח את ביטחונה של ישראל ואת עתידו של המזרח התיכון כולו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.