שבוע לפני סגירת מכרז לשיווק 306 יחידות דיור לאנשי מילואים ולנכי צה"ל ביישוב קציר - משרד האוצר מבקש לעצור אותו, ולדון בו מחדש. אנשי האוצר טוענים כי "נפלו פגמים מהותיים" בהוראות המכרז ובהליך פרסומו, ובראשם ההחלטה לשווק את כלל הדירות לאנשי צבא - על אף שהחלטות מועצת מקרקעי ישראל קובעות אחרת.
● "אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות
● האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב
המכרז בקציר, שבדרום ואדי ערה, פורסם בתחילת מאי האחרון, כחלק ממאמץ השיווק שעליו הכריזה רשות מקרקעי ישראל בסוף אפריל, לשיווק 1,200 מגרשים עבור אנשי מילואים, כהוקרה על מאמציהם במהלך מלחמת "חרבות ברזל" המתמשכת. בין היתר נקבע בחוברת המכרז כי למכרז רשאי להגיש הצעה מי שעומד בתנאים המצטברים הללו (כלומר כלל התנאים יחד): אזרחי ישראל, בעלי תעודת זהות ישראלית או תושבי ישראל; וכן חייל מילואים פעיל או בעל מוגבלויות נכה צה"ל.
כאן בגלובס פרסמנו על שיווק 300 המגרשים בקציר בסוף מאי, אך רק כעת, במכתב שנשלח אתמול (שלישי) למשנים ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס ועו"ד גיל לימון, מבקשים באוצר לעצור את השיווק.
"פרק משנה 4.6 לקובץ ההחלטות קובע כי תינתן קדימות בעדיפות ראשונה 10% לבעל מוגבלות שהוא חסר דיור, ובמסגרת זו בעדיפות ראשונה לנכה צה"ל שהוא חסר דיור, ובעדיפות שנייה תינתן קדימות למשרתי מילואים בשיעור של 30%", נכתב במכתב. "לאחרונה קודמה, בתמיכת משרד האוצר, החלטת ממשלה שטרם נחתמה על ידי שר האוצר, המעלה את השיעור המרבי של הקצאת מקרקעי ישראל בקדימות לחיילי מילואים ל־50%.
רמ"י: "הרשות תמשיך לפעול לטובת חיילי המילואים ונכי צה"ל"
"על אף החלטה מפורשת זו בהחלטת המועצה הקיימת וגם אם תיחתם החלטת המועצה החדשה, אין בידי רשות מקרקעי ישראל הסמכות לקבוע שיווק העולה על 50% למשרתי המילואים. על אף האמור, במכרז בקציר השיעור שנקבע להקצאה עומד על 100% למשרתי צה"ל ולנכי צה"ל בלבד. הוראה זו מפרה את החלטת המועצה ועתידה להפר גם את ההחלטה העתידית, ומטעם זה כשלעצמו אינה יכולה לעמוד".
המכתב חתום על ידי סגן הממונה על התקציבים, מתן יגל, סגן בכיר לחשב הכללי ישי בן אלי וסגן בכיר ליועץ המשפטי של האוצר, עו"ד עמית שטאובר. המכתב מפרט כשלים נוספים שנפלו, לטענת האוצר, במכרז. כך למשל, נטען כי ההחלטה בדבר פרסום מסמכי המכרז ואישורם לא זכתה לאישור ועדת המכרזים, כי הוצאות הפיתוח במכרז טרם אושרו וכי הנושא הובא לדיון בוות"פ (הוועדה לתכנון ופיתוח) רק לאחר פרסום חוברת המכרז וכי ההוראות לפרסום מכרז במתכונת הרשמה והגרלה קובעות כי מכרזים אלו יפורסמו רק ביישובים באזורי עדיפות לאומית, וקציר אינו אחד מהם.
"נוכח הכשלים המהותיים שפורטו לעיל ולשם מניעת פגיעה והטעיה מתמשכת של ציבור משרתי המילואים היקר לכולנו, נבקש כי תצא הנחיה מיידית המודה ליו"ר ועדת המכרזים וליועמ"ש הוועדה להחזיר את המכרז לדיון נוסף לשם פרסומו מחדש תוך התאמתו להחלטות המועצה ולהוראות הדין".
אנשי האוצר אף כללו בסייפא של המכתב תנאי ולפיו אם הליכי המכרז יימשכו כפי שהם - יש "לדרוש מכאן ואילך הקצאה של 100% מהקצאות מקרקעי ישראל בייעוד מגורים למשרתי המילואים בלבד" ולהגיש החלטת מועצה או החלטת ממשלה הקובעת כי כל הקצאה של מקרקעי ישראל בייעוד מגורים לפרט תהיה בשיעור של 100% למשרתי מילואים ונכי צה"ל בלבד. מהלך כזה, כמובן, יביא לשינוי משמעותי ב"כללי המשחק" בשיווק קרקעות מדינה לפרטיים.
מרמ"י נמסר בתגובה: "הרשות תמשיך לפעול לטובת חיילי המילואים ונכי צה"ל ולהוקיר את תרומתם הרבה. הקצאת המגרשים בנגב בגליל וגם במרכז הארץ, תימשך ואף תורחב".
ממשרד האוצר נמסר: "עמדת משרד האוצר הינה כי יש לתת תיעדוף של 100% למשרתי מילואים ונכי צה"ל בכלל הקצאות המקרקעין לפרט בכל הארץ ולא רק ביישוב קציר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.