דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים • אלו הפרמטרים שבחן הבנק

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock
מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות ביותר בעולם מבחינת מגורים, בפער ניכר מהבאה (שנגחאי), לפי דוח שפירסמה חטיבת המחקר של "דויטשה בנק", במסגרת מיפוי בינלאומי של כ-69 ערים מרכזיות ברחבי העולם. בדירוג משוקלל של איכות החיים בערים אלו לפי פרמטרים שונים, עם זאת, ניצבת תל אביב רק במקום ה-28 מתוך 69 הערים שנבדקו, שהוגדרו על ידי הבנק כ"ערים החשובות ביותר למערכת הפיננסית העולמית".

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג
דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

הנתונים מתייחסים למחירים ל"רכישת דירה במרכז העיר", לפי עורכי המחקר. עם מחיר קניית דירה ממוצע של 18,469 דולר למ"ר במרכז העיר תל אביב (61,836 שקל), היא ניצבת ממש אחרי ניו יורק (18,532 דולר), לונדון (20,953 דולר) וז'נווה (21,491 דולר). במקום הראשון ברשימה ניצבת הונג קונג עם מחיר מ"ר ממוצע של 25,946 דולר. כלכלני דויטשה בנק מציינים כי ב-2012 עמד המחיר הממוצע למ"ר במרכז תל אביב על 8,795 דולר בלבד, כלומר עלייה של 110% בתוך 13 שנים.

במדדים אחרים בתחום הדיור ניצבת תל אביב במקומות שפויים יותר מבחינת העלות. עלות השכירות החודשית לדירת שלושה חדרים במרכז העיר עומדת לפי הנתונים על 3,088 דולר (10,336 שקל), במקום ה-22 מבין 69 הערים שנבדקו. עלות השכירות בניו יורק, לעומת זאת, עומדת על 8,388 דולר והיא ניצבת בראש הדירוג. עלות השכירות לדירת חדר בתל אביב מציבה אותה במקום ה-21 מבין הערים שנבדקו (1,667 דולר).

"מככבת" ביוקר המחיה

במדד משוקלל של האנליסטים של הבנק הגרמני שבחן את איכות החיים בערים אלו ניצבת תל אביב במקום ה-28 מתוך 69, אחרי ערים כמו מדריד, דוחה, פראג, טוקיו ורבות אחרות. מדד זה לוקח בחשבון פרמטרים כמו בטיחות (תל אביב במקום 17), מדד בריאות (מקום 20), זמן בפקקים (מקום 23) ומדד זיהום (מקום 30). מה שמוריד את הדירוג של תל אביב במדד זה הם בעיקר מדד יוקר המחייה (מקום 60) ועלות הדיור ביחס להכנסה (מקום 60).

הדוח המקיף מוצא כי ישראל "מככבת" בנושא נוסף: יוקר המחיה. לפי מדד המחירים בשקלול כוח הקנייה, ניצבת ישראל במקום ה-2 מבין 48 המדינות שנבדקו (בחלק מהמדינות נבדקו כמה ערים). במקום הראשון ניצבת שוויץ, ואחרי ישראל ניצבת ארה"ב. ישראל "שומרת על מעמדה" בתחום זה מאז 2020.

במדד ארוחת ערב בעלת שלוש מנות לשני סועדים במסעדה ברמת האמצע של המסעדות ניצבת תל אביב במקום השמיני מתוך 69 הערים שנבדקו. במדד משוקלל נוסף, של "דייט זול" כפי שמגדירים אותו עורכי המחקר (בקבוק יין, זוג מכנסי ג'ינס, שמלה, 2 קפה, ארוחה במסעדה, 2 כרטיסים לקולנוע ו-2 כרטיסים לתחבורה ציבורית) ניצבת תל אביב במקום התשיעי, אחרי שטוקהולם, ניו יורק, קופנהגן וציריך, בין היתר.