לראשונה מזה כמעט שנתיים: בנק ישראל מכר דולרים ביוני

אחרי שנמנע בשנה וחצי האחרונות מהתערבות בשוק המט"ח, בנק ישראל מכר בחודש שעבר דולרים בהיקף של כ-300 מיליון דולר • מאחורי המהלך, ניסיון למנוע את התנודתיות בשקל בתחילת מבצע "עם כלביא"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ההתחזקות של השקל מול הדולר בתקופה האחרונה, וביתר שאת בחודש האחרון, העלו תהיות רבות בנוגע להתערבות אפשרית עתידית של בנק ישראל בשוק במט"ח, במטרה למנוע ייסוף נוסף של השקל, כפי שנעשה בעבר. עם זאת, כעת מתברר כי באופן מעט מפתיע, במהלך החודש החולף (יוני), מכר הבנק דולרים בהיקף של 300 מיליון דולר, לראשונה מאז חודשי המלחמה הראשונים.

האם לקנות את הדולר בשפל? חשבו על זה שוב
"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

ההתערבות של הבנק הייתה תגובה נקודתית ומצומצמת למתקפת הפתע הישראלית באיראן כחלק ממבצע "עם כלביא", בחודש שעבר. "המכירה קרתה ביום שישי לפני מספר שבועות, אחרי שישראל תקפה באיראן. אחרי שהדולר טס לכיוון ה-3.7, הבנק החליט להתערב. באותו היום ראו תנועה מאוד חדה בשוק, והיו ספקולציות האם מדובר בבנק ישראל או בגוף אחר. בשעות הבוקר הדולר זינק בחדות, אך תוך שעות ספורות השוק נרגע בעקבות ההתערבות", מסביר יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס לניהול סיכונים ומומחה למט"ח.

למעשה, מדובר בפעם הראשונה שהבנק המרכזי מוכר דולרים מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל. במהלך חודש אוקטובר 2023, ימים ספורים לאחר מתקפת הפתע של חמאס, הכריז הבנק על תוכנית למכירת דולרים בהיקף של 30 מיליארד דולר, כחלק מניסיונותיו למנוע את הפיחות בשקל. עם זאת, בפועל מכר הבנק דולרים בהיקף של כ-8.5 מיליארד דולר בלבד, בעיקר במהלך חודש אוקטובר.

למרות המכירה, שנעשתה בהיקף מצומצם יחסית, הבנק ממשיך להחזיק בדולרים בהיקפים גבוהים מאוד. נכון לסוף חודש יוני, יתרות מטבע החוץ של בנק ישראל הסתכמו בכ-228.2 מיליארד דולר, גידול של כ-4.6 מיליארד דולר ביחס לחודש הקודם (מאי). הגידול ביתרות, מוסבר בעיקר על ידי השינוי במחיר הדולר, בהיקף של כ-5.2 מיליארד שקל, סכום אשר קוזז בחלקו על ידי פעולות הממשלה במט"ח בהיקף של כ-421 מיליון דולר, והמכירה שבוצעה כאמור לאחר התקיפה באיראן.