אחת ההתפתחויות המשמעותיות ביותר בשווקים הפיננסיים בחודשים האחרונים היא הקריסה של הדולר. הקצב והעומק של הפיחות בערך של המטבע האמריקאי, הנהירה למטבעות זרים ולזהב והסיכוי כי הדולר יאבד את תפקידו כמטבע הרזרבה העולמי - בין היתר בשל מלחמות הסחר של הנשיא טראמפ - הפתיעו אנליסטים ובנקים רבים. ביניהם, כך נראה, גם הבנק השוויצרי UBS, שמכר ללקוחותיו מכשיר פיננסי משוכלל שהיה אמור להניב להם תשואה צנועה בסיכון נמוך, אך בסופו של דבר גרם להפסדים של מאות מיליוני דולרים.
● מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ניירות ערך בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן
● בדיקת גלובס | גבר בן 36 ממרכז הארץ: הפרופיל של משקיעי הריטייל שנוהרים לבורסה נחשף
מכשיר השקעה זה עומד במרכז איומים בתביעה, תלונות לרשויות החוק ובדיקה פנימית של UBS - שככל הנראה הסתיימו בפשרה הכוללת פיצוי של חלק מהמשקיעים, שרבים מהם איבדו חלקים ניכרים מכספם. המוסד הפיננסי השוויצרי, שנחשב למנהל העושר הפרטי השני בגודלו בעולם, מעוניין להתקדם בזריזות ולשים את העניין מאחוריו, לפי הדיווחים בעניין בתקשורת הפיננסית האירופית.
המכשיר הפיננסי שהוביל להפסדים
במרכז הפרשה ניצבת השקעה מבוססת מט"ח שהוצעה לחלק מהלקוחות האמידים של הבנק, הקשורה לסחר בנגזרות מט"ח, על בסיס שער החליפין שבין הדולר האמריקאי לפרנק השוויצרי. אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז על "יום השחרור" ב־2 באפריל, הדולר האמריקאי צלל, ואיבד נכון לעכשיו כ־10% משוויו מול המטבע השוויצרי. לא מדובר במכשיר פיננסי חדש, אלא בכזה "המותאם ללקוחות מקצועיים המשקיעים בסיכון גבוה", דיווח הפייננשל טיימס לפי מקורות בבנק. הוא כרוך בהמרה של פרנק שוויצרי לדולר לפי שער קבוע בסכומים קבועים. כאשר הדולר צלל, ההכרח להמשיך ולקנות סכומים גדולים של דולרים הניב הפסדי עתק למשקיעים. לפי "רויטרס", מדובר במאות מיליוני דולרים. לא ברור מה גובה הפיצוי שיוענק.

הלקוחות של הבנק שספגו הפסדים נקטו גישות שונות להתמודדות עמם. חלק התלוננו להנהלה על כך שהמוצר שווק להם "מבלי שהובהרו הסיכונים האמיתיים". חלק מהם כבר הגישו תלונות לרשויות בשווייץ. אחרים פנו לתקשורת, שהתחילה לדווח בשבועות האחרונים על הפסדי העתק שנגרמו למשקיעים שפעלו בהמלצת יועצי ההשקעות של הבנק. התוצאה הייתה ש־UBS, העומד יותר ויותר לבחינה ציבורית וחוקית מאז ש"בלע" את קרדיט סוויס וצבר אגב כך רווחים של מיליארדים, הקים צוות בדיקה פנימי.
העברת הסיכון מהבנק ללקוחות
הצוות מצא כי לחלק מהלקוחות הייתה "חשיפה יוצאת דופן" לסיכון כתוצאה מהשימוש בהשקעה שהציעו יועצי הבנק. לפי הדיווחים, הבנק החליט להעביר פיצוי שהוגדר כ"מחווה של רצון טוב" לכ־100 מהמשקיעים הפרטיים שאיבדו חלק מכספם, כדי להימנע מהשלכות משפטיות. "המכשירים שהוצעו למשקיעים למעשה העבירו את הסיכון מהבנק ללקוחות, שנותרו עם סיכויים מזעריים לתשואה אבל עם חשיפה משמעותית להפסד", אמר ל־FT עורך דין המייצג כמה מהמשקיעים.
התחזק בכ־3%: הפרנק השוויצרי בשיא של עשור מול הדולר
בעוד בנק ישראל הודיע כי הריבית במשק תישאר על רמה של 4.5%,
הבנק המרכזי של שווייץ הפך בשבועות האחרונים לראשון לחזור לרמות של לפני משבר האינפלציה והוריד את הריבית במשק ל־0%. המטרה המרכזית של הצעד היא לבלום את הנהירה למטבע השוויצרי שחלה בחודשים האחרונים, כשמשקיעים חיפשו אלטרנטיבה לדולר. למרות הצעד יוצא הדופן, הפרנק התחזק בקרוב ל־3% מאז ההחלטה, והוא בשיא של עשור מול הדולר.
ירידות מחירים
הבנק המרכזי השוויצרי הודיע כי נקט צעד זה בין היתר בשל העובדה כי האינפלציה במדינה חזרה לרמות היעד, ובחודש האחרון אפילו נרשמו ירידות מחירים כתוצאה מהפרנק החזק. ככל שהמטבע המקומי מתחזק, היבוא נעשה זול יותר ואיתו נרשמת דפלציה. זו, בתורה, מאיימת על הצמיחה הכלכלית.
הבנק השוויצרי המרכזי עשוי אפילו לחזור לעידן הריביות השליליות - שאותו סיים ב־2022 בשל המלחמה באוקראינה ומשבר האינפלציה העולמי. בבנק ING חוזים כי זה יקרה כבר בהמשך החודש. אסטרטגיה אחרת עשויה להיות התערבות בשוק המט"ח ומכירת פרנק במטרה להוריד את ערכו. צעד כזה עשוי לעורר את חמתה של ארה"ב, שמאשימה מדינות בפיחות מלאכותי של המטבע כדי להניב להן "יתרון תחרותי" בתחום היצוא.
לטענת המשקיעים, החוזים שעליהם חתמו במסגרת השימוש במכשיר הפיננסי "לא הציגו באופן הוגן את הסיכונים", בין היתר בשל ההערכה כי השער של הפרנק והדולר לא יחווה זעזועים משמעותיים. "בהתחשב במסמכים שהוצגו, נראה שהלקוחות שלנו לא קיבלו את המידע המלא על הסיכונים", אמר העו"ד המייצג את התובעים. חלק מהלקוחות דיווחו על "שיווק אגרסיבי" מצד יועצי ההשקעות של הבנק ועל "מצג שווא" לפיו מדובר בהשקעה חסרת סיכון. רוב הלקוחות שלהם הוצעה ההשקעה היו תושבי שווייץ.
אחד מהלקוחות סיפר לעיתון כי ניסה להפסיק את ההשקעה ימים אחרי "יום השחרור" שעליו הכריז טראמפ מתוך הבנה כי הדבר הולך להמשיך ולפגוע בערך הדולר. "הם רק אמרו לי שהכול יהיה בסדר ושהם יבנו מחדש את ההשקעה", ציין. לדבריו, הדבר גרם לו הפסדים נוספים כאשר ערך הדולר הלך והידרדר. לקוח אחר סיפר כי צבר הפסדים בשווי 4.7 מיליון דולר, מחצית מכספי ההשקעה שלו. העיתון השוויצרי NZZ סיפר על לקוחות שהאשימו את עצמם על שהקשיבו להמלצות ש"היועצים הציגו בתור השקעות בטוחות... שיניבו להם קצת תשואה עודפת על בסיס קבוע".
מהבנק נמסר בלקוניות כי UBS "השלים בדיקה של הנושא וקבע כי מספר קטן מאוד של לקוחות בכמה מקומות בשווייץ חווה השפעות בלתי צפויות כתוצאה מהתנודתיות שנגמרה בשל תעריפים אמריקאיים באפריל 2025". חלק מהלקוחות שלא פוצו, לפי העיתון השוויצרי, מתכוונים להמשיך ולתבוע את הבנק אחרי שהגישו תלונות ראשוניות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.