על פי רשות המסים, ב-6 החודשים הראשונים של 2025, נגבה "היטל ששינסקי" בסך 700 מיליון שקל, שיגיע לקרן העושר. בנוסף, עודכנה כמות ההיטלים החלוטים במעל מיליארד שקל. אם מסתכלים על ההיטלים החלוטים, כלומר אלו שאושרו בוודאות, הרי שכבר עתה מדובר על יותר מתחזית המינימום של רשות המסים, שעמדה על 290 מיליון דולר (971 מיליון שקל) אך עדיין מתחת לתחזית המקסימום (1.3 מיליארד). ההיטלים נחלטים בעיקר במחצית הראשונה של השנה, כך שהתוצאה הסופית צפויה להיכנס בתוך תחזית רשות המסים. ההיטל על אוצרות טבע הוא שכבה אחת מתוך שלוש במיסוי הגז בישראל, והחלק של קרן העושר צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות.
● גבר בן 36 ממרכז הארץ: הפרופיל של משקיעי הריטייל שנוהרים לבורסה נחשף
● המכסים של טראמפ חוזרים לשולחן: האם יטלטלו מחדש את השווקים?
● שאלות ותשובות | טראמפ שוב עולה למתקפה, ושתי ידידות קרובות של אמריקה במוקד
"היטל ששינסקי" - היטל רווחי היתר
על הפקת הגז בישראל נגבים מסים בשלוש שכבות: הראשונה היא מס חברות הרגיל, שעומד על 23%, שנגבה מכל חברה בישראל. השנייה היא התמלוגים על ההכנסות (לא על הרווחים) מאוצרות טבע, שעומד על 12.5%, והשכבה השלישית היא היטל רווחי היתר, הקרוי גם "היטל ששינסקי" על שם פרופ' איתן ששינסקי שעמד בראשות הוועדה ב-2011 שקבעה את המס במטרה להגדיל את חלק המדינה מאוצרות הטבע.
בניגוד לשתי השכבות הראשונות, היטל רווחי היתר לא מגיע לקופת המדינה, אלא לקרן העושר ("הקרן לאזרחי ישראל") שמושקעת ורק אחוז קטן ממנה ניתן להוצאה ליעדים מסוימים בלבד.
גובה ההיטל משתנה לאורך חייו של כל מאגר גז, לפי קצב החזר ההשקעה ממנו. בהתחלה, ההיטל הוא אפס עד שההפקה מהמאגר מחזירה את ההשקעה הראשונית ועליה גם 50% רווח, והולך ועולה בהדרגה, עד שהוא מגיע ל-46.8% כאשר הרווח מגיע ל-230% מההשקעה. כרגע, רק מאגר תמר משלם את ההיטל, שהולך ועולה עבורה בהדרגה, ובקרוב צפויים להצטרף אליה גם מאגרי לוויתן וכריש.
דבר זה יגדיל משמעותית את ההיטל הנגבה לקרן העושר בשנים הקרובות, וזה צפוי להגיע לשיא של 8.5 מיליארד שקל ב-2031. בסך-הכול, קרן העושר צפויה להכניס 183 מיליארד שקל לאורך חייה, בנוסף לשאר המסים הנגבים ממאגרי הגז.
הערכת רשות המסים היא שייכנסו לקרן העושר דרך היטל ששינסקי בין 290 ל-400 מיליון דולר, שהם כיום בין 971 מיליון ל-1.34 מיליארד שקל. סכום זה עשוי להכפיל את עצמו בשנת 2026 בעקבות הצטרפות מאגרים נוספים לגביה. במחצית הראשונה של 2025, נרשמו כ-700 מיליון שקל בהיטלים, ונחלטו סופית מעל מיליארד שקל, כולל רווחי שנים קודמות. לרוב, החליטה של הרווחים מתבצעת ב-3 הרבעונים הראשונים של השנה, כך שכנראה ההכנסות יישארו בתוך התחזית של רשות המסים, אך ייתכן שאלו יהיו קרובים יותר לרף המקסימום מאשר לרף המינימום השנה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.