מהפך התרחש בשבוע שעבר בשוק ההון המקומי, כאשר חברת הביטוח הגדולה בישראל, הפניקס, עקפה את שווי השוק של הבנק החמישי בגודלו, הבינלאומי. מה שרק לפני שנה היה נחשב דמיוני הפך למציאות, לאחר שמניית הפניקס זינקה בשנה האחרונה ביותר מ-200%, כלומר שילשה את ערכה לשווי שוק של כ-26 מיליארד שקל, כשהיא נהנית מאוד מהרוח החיובית בשוק ההון המקומי לאחר מתקפת הביפרים המוצלחת על חיזבאללה והמשך ההצלחות הצבאיות של ישראל, ובעיקר מבצע "עם כלביא".
● בנק ישראל העניק ליצחק תשובה היתר שליטה בישראכרט
● מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ני"ע בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן
מניית הבינלאומי הוסיפה באותה שנה "רק" 72%, לשווי של 24.6 מיליארד שקל. בכך הפניקס הפכה לחברה ה-11 בשווייה בבורסה המקומית, והבנק הבינלאומי ירד למקום ה-12.
"לא מדובר בשינוי סמלי. הבינלאומי הוא שחקן שמרן, עם תשואה להון נמוכה יחסית, תחרות גבוהה בתחום הליבה (אשראי קמעוני), ותלות גבוהה במרווח הריבית", מאבחן שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי בפיוניר ניהול הון. "מנגד, הפניקס נהנית מגיוון עסקי, מינוף שוקי ההון ויכולת לייצר ערך מהון מושקע - לא רק מהפרש ריבית. זו אמירה שהמשקיעים מדרגים את המודל העסקי של גוף ביטוח-השקעות כעדיף על זה של בנק שמרן".
בפועל, אחרי הזינוק הגדול, הפניקס נסחרת במכפיל הון גבוה של 2.2 (שווי שוק חלקי ההון העצמי בדוחות החברה) ואילו הבנק הבינלאומי ב-1.8. לשם השוואה, בתחילת מלחמת חרבות ברזל חברות הפיננסים נסחרו במכפילי הון של 0.7־0.8 ונחשבו זולות במיוחד. גם התשואה להון של חברות הביטוח מרשימה, והפניקס ייצרה ברבעון האחרון תשואה להון של 21%, מהגבוהות במשק, בהשוואה ל-15.7% אצל הבינלאומי, שגם היא נחשבת לתשואה גבוהה.
מיכאל בן יעקב, אנליסט בכיר ומנהל קרנות בפרופאונד בית השקעות, מוסיף כי "מבין חברות הביטוח אנו מעדיפים את הפניקס, שהשכילה לייצר רגל נוספת נאה בפעילות ניהול הנכסים שלה, כשהתרומה לרווח משמעותית במיוחד בתחומי ניהול ההשקעות והסוכנויות. היא הסמן הימני לקבוצות הביטוח מבחינת פיתוח עסקי עם תחומים מגוונים".
שי שהם, מנכ"ל ומייסד משותף של בית ההשקעות פסטרנק שהם, מציין את ניהול הכספים בגמל ובפנסיה אצל חברות הביטוח. "זורם לשם כל חודש כסף באופן מובנה וזה מצדיק מכפיל גבוה יותר. ברור שהן ימשיכו לצמוח בקצב יפה. גם מבחינת הפרמטרים התפעוליים בעסקי הליבה הפניקס הכי איכותית".
מנגד, קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד, מצנן את ההתלהבות וטוען כי "חברות הביטוח הן ראויות, טובות ומנוהלות היטב, וגם הרווחיות שלהן תלך ותשתפר, אבל כל התחזיות האופטימיות כבר מגולמות במחירי המניות הנוכחיים. לכן, אנחנו חושבים שזה זמן טוב לממש רווחים בתחום הזה".
אך כמובן, הפער בין הבנקים וחברות הביטוח עדיין עצום. גם לאחר עלייה של 176% במדד מניות הביטוח של ת"א בשנה האחרונה (כפול ממדד הבנקים), השווי המצרפי של חמש חברות הביטוח הגדולות בישראל מסתכם כיום בכ-89 מיליארד שקל, בעוד שזה של חמשת הבנקים עומד על 305 מיליארד שקל, כמעט פי 3.5. למעשה, השווי של כל חמש חברות הביטוח גם יחד קטן מזה של בנק לאומי (94.3 מיליארד שקל).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.