אנבידיה , ענקית שבבים שהיתה לחברה כמעט אלמונית בציבוריות הישראלית עד לפני שנתיים, הפכה לשם החם והמדובר ביותר בקרב ראשי ערים ומועצות אזוריות בצפון הארץ. זאת לאחר שהצהירה על כוונתה לבנות קמפוס ענק בעלות המוערכת ב־2 מיליארד שקל בקרבת יקנעם ובשטח בנוי כולל של עד 180 אלף מ"ר.
● אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר
● אנבידיה מגייסת אלפי מהנדסים. שלוש פקולטות יבטיחו את הדרך לשם
נתי אמסטרדם, מנהל אזור ישראל בענקית השבבים, הודה בכנס של איגוד חוות השרתים אתמול (ג') כי "פנו אלינו ראשי רשויות מדן ועד אילת", ולגלובס נודע כי מספר פארקי תעשייה כמו "שגיא 2000" בעמק יזרעאל, "ציפורית" הסמוכה לנוף הגליל ועיריית עפולה הגישו מסמכים לענקית השבבים שמציגים בפניה את מרכולתם. אלא שמעל כולם, מסכימים מומחים שמכירים את אנבידיה ואת ענף חוות השרתים בישראל, עומד פארק התעשייה מבוא הכרמל כפייבוריט מרכזי לזכייה.
זכויות מחולקות עם רשויות נוספות
הפארק, הנמצא בין היישוב אליקים לבין קיבוצי רמות מנשה, נחשב לתואם ביותר לדרישות אנבידיה ולרמת התשתיות אליהם היא נזקקת: קירבה למרכז החברה ביקנעם - רק 8 ק"מ מדרום מערב לו - סמיכות לכביש 6, עתודות קרקע נרחבות, שטחי פארק ומסעדות, שיעור מס חברות נמוך וקרבה לקו מתח גבוה ולתחנת כוח פרטית. כבר כיום קשור הפארק בעבותות ברזל לאנבידיה: בתחילת השנה בנתה בו ענקית השבבים את חוות השרתים הגדולה ביותר שלה בישראל לשימוש פנימי בהיקף של 30 מגה־וואט ובהשקעה של מעל לחצי מיליארד דולר. כעת, היא נמצאת בעיצומה של בניית חוות שרתים חדשה, עוצמתית יותר שפועלת בהספק של 63 מגוואט וכאשר תושק תהיה חוות השרתים החזקה בישראל - למרות העובדה שהיא תשמש רק את החברה ולא תהיה פתוחה לציבור הרחב בשלב זה. הפארק מוגדר כאזור עדיפות א' לתעשייה, כלומר הוא משמר את מס החברות הנמוך שמשלמת אנבידיה בצפון (5%-7%).
מבוא כרמל ממוקם בשטחי המועצה האזורית מגידו הכוללת בשטחה את קיבוצי רמות מנשה ושולי עמק יזרעאל המערביים וראש המועצה גיל לין הוא גם יושב הראש שלו. אבל זכויות הפארק מחולקות עם רשויות מקומיות נוספות, כאשר היא מחזיקה ב־30% ממנו והשאר בידי יקנעם עילית (30%), דליית אל-כרמל (20%) ועוספיא (20%), שמתחלקים בהכנסות מארנונה שהוערכו בשנה שעברה בכ־16 מיליון שקל, סכום שאמור לגדול לכ־60 מיליון שקל לאחר שתאושר תוכנית ההרחבה שלו ב־580 דונם נוספים בצמוד למחלף עין־תות, על 548 הדונם עליהם הוא משתרע כבר היום.
ההרחבה של ה-580 דונם תוכל לצאת לשיווק רק בעוד שנתיים שלוש. מי שייהנה מכך, מלבד אזורים מבוססים כמו קיבוצי רמות מנשה, דליה ומשמר העמק, הם הישובים הדרוזים שעל הכרמל שעבורם מהווה הפארק ערוץ הכנסות מרכזי - שיקול נוסף שיקל על אנבידיה לקבל החלטה להתמקם דווקא בפארק הסמוך.
מבוא כרמל מחזיקה בשני נכסים קריטיים לחברה כמו אנבידיה שמתעדת לבנות בצפון תשתיות בינה מלאכותית מתקדמות - היא קרובה לקווי המתח המרכזיים שמגיעים מהמרכז לאזור חיפה דרך חדרה והיא סמוכה לתחנת הכוח חגית המייצרת 840 מגה־וואט באמצעות גז טבעי.
אחרי שתשלים את בניית המתקן שהיא בונה בימים אלה, היא תצרוך כ־100 מגה־וואט מתוך כלל הייצור בתחנה זו. כבר כיום מוקמים בה 4 שנאים של חברת חשמל, המספקים לאנבידיה חשמל בהספק של 30 מגה־וואט.
החיסרון: אין תשתית לתחבורה ציבורית
לפארק שטחים ירוקים בהיקף של 14 דונם שיכול לשמש את העובדים, ועוד מתחם מתוכנן של 1,800 מ"ר למסעדות ובתי קפה, ויש בו תמהיל של מפעלים טכנולוגיים כמו זה של חברת התרופות אוניפארם, מתקנים לוגיסטיים, מגה לאב של מכבי שירותי בריאות - מתחם ענק שמספק שירות לרוב בדיקות המעבדה בצפון, מפעל הטכנולוגיה הסולארית אפולו כרמל ואלומלייט.
לפארק קיימים גם כמה חסרונות בולטים כמו היעדר תשתית תחבורה ציבורית: הוא אמנם מצוי בסמוך לכביש 6, אך מרוחק מתחנות רכבת או אוטובוס. במועצה המקומית מתכננים להגדיל את צומת אליקים במסוף אוטובוסים ומנהלים משא ומתן עם אגד ומשרד התחבורה על קווי אוטובוס מהירים מתל אביב וחיפה והקמת מתחם של "חנה וסע" בצומת אליקים שיוביל עובדים אל הפארק.
בנוסף, מבוא כרמל נחשב אזור יקר, ודאי ביחס לקרקעות בעפולה, מגדל העמק או בקרית אתא. העסקה היקרה ביותר בפארק הוערכה ב־5.3 מיליון שקל לדונם, כאשר עסקה שנסגרה לפני כשנה נסגרה לפי מחיר לדונם של 5.1 מיליון שקל. במועצה מסבירים כי המחירים הגבוהים מוצדקים בשל המתקנים והאיכויות שהוא מציע, הקרבה לכביש 6 וכוח אדם איכותי של עובדי הייטק מישובי הסביבה. עם זאת, המחיר יקר מזה שאותו מוכנה אנבידיה להשקיע על רכישת הקרקע - לא יותר מחצי מיליארד שקל, ועל כן ההערכה בענף היא כי מבוא כרמל עשוי להציע את השטח בהנחה כדי לקבע את מיקומה של אנבידיה במקום.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.