אינטל | בלעדי

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל • לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל
מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

לפני כשנה הודיעה אינטל לחברות הקבלניות שהיא מעסיקה לטובת בניית מפעל הייצור החדש שלה בקריית גת (פאב 38) כי היא מקפיאה את הרחבת הבנייה שלה ומתמקדת בבינוי חלקו הראשון והמקורי של המפעל. המשמעות היא שמתוך שני ה"חדרים הנקיים", קרי אזורים סטריליים שבהם מיוצרים השבבים המתוחכמים ביותר של החברה, שתוכננו בדרום, רק אחד יבשיל בשנים הקרובות - בעוד גורלו של החדר הנקי השני לא ידוע. התוכנית המקורית לבנות מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל.

אנבידיה מגייסת אלפי מהנדסים. שלוש פקולטות יבטיחו את הדרך לשם
זקוקה למזומנים: אינטל מוכרת כ-8% ממניות מובילאיי

מספרם הכולל של העובדים שהיו אמורים להמשיך ולעבוד באתר לפחות עד שנת 2028, שנאמד באלפים, הלך והצטמק בשל אי חידוש חוזים עם ספקים, וכן בשל השלמה של חלק מהפרויקטים שהיו מיועדים להסתיים בלאו הכי.

לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת ("פאב 28") המוערכים בכ־200־300 איש, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום.

מדובר בעובדים המועסקים בחברות קבלן שזכו בחוזים עם אינטל - חלקם הועברו לפרויקטים אחרים, אך חלקם פוטרו בשל אי חתימה על חוזי המשך שלהם ציפו החברות במסגרת הרחבת הפרויקט. המדינה אישרה לחברות הבנייה והקבלן כ־3,000 ויזות עבודה לעובדים זרים ממדינות כמו הודו, סרי לנקה ותאילנד באופן ייחודי לפרויקט פאב 38 של אינטל, וכעת - כשבניית חלקו האחד עומדת לקראת סיום ובניית חלקו השני בהקפאה - הם חוזרים בחזרה למדינות המקור שלהם מוקדם בשנתיים עד שלוש מהתוכנית המקורית. גם עובדים ישראלים פוטרו בשל המהלך. בין החברות שהושפעו מהחלטת אינטל שלא לחדש חוזים או להימנע מחתימה על חוזים חדשים לבניית חלקו השני של המפעל: חברות כמו אפקון, אלמור, חמו אהרון, מפטגון, קבוצת כץ, בי סי טי צנרת, כרמל בידוד ולסיכו.

השבב החדש לא ממריא

מפעל פאב 38 מתוכנן כקומפלקס של שני מפעלים נפרדים המכילים "חדר נקי" כאמור לייצור שבבים, רובם מיועדים להתקנה במחשבים ניידים ובשרתים. בעוד שבנייתו של הראשון הושלמה והותקנו בו מערכות הקירור, האנרגיה והצנרת, הוא עדיין ממתין לחיבור למכונות ייצור - שלב שמתעכב כעת בשל העובדה שאינטל עדיין מחשבת את דרכה מחדש באשר לתהליכי הייצור שלה ומנסה לאתר לקוחות מפתח שיסכימו לייצר במפעליה; בניית מעטפת הבטון ותקרת המכונות של המפעל השני בקומפלקס מושלמת בימים אלה, אך לא נחתמו הסכמים חדשים לזיווד המפעל במערכות האלקטרו-מכאניות, המיזוג והצנרת - נושא שנמצא בהקפאה גם יותר משנה לאחר ההחלטה המקורית של אינטל.

למרות זאת, אין להסיק מכך שמפעל אינטל החדש יעמוד כפיל לבן: חלקו הראשון של המפעל, בו הושקעה לפי ההערכה 10 מיליארד דולר מאז שנת 2019 - יעבוד בסופו של דבר, גם אם אינטל תחליט למכור את הנכס ליצרנית אחרת. באינטל התבטאו בעבר על שטחי הייצור שלהם ואמרו כי יוכלו להשמישם בטווחי זמנים שנעים בין שנה וחצי לשנתיים בהתאם לביקוש הלקוחות. מעבר למשבר הפיננסי באינטל, בחברה נתקלו בשבועות האחרונים במחסום נוסף לאחר שהסתבר שאין ביקוש לשבב החדש והמבטיח 18A, ובחברה שוקלים להמר כעת על הדור הבא שלו, 14A, דבר שידרוש חשיבה מחודשת על כלל מערכות הייצור במפעלים החדשים.

מאינטל נמסר בתגובה: "פרויקט הקמת המפעל החדש בקריית גת הוא מגה פרויקט מורכב וארוך טווח, וקצב התקדמותו מותאם להתפתחויות העסקיות ולתנאי השוק. אינטל נותרה מחוייבת באופן מלא לפעילותה ונוכחותה האסטרטגית בישראל".