המכס האמריקאי שיהרוס ארץ שלמה באפריקה; ואוקראינה נושמת טיפ-טיפה לרווחה

טראמפ מטיל 50% מכס על ברזיל בגלל רדיפת בולסונרו • מעניש את לסוטו, מן החלשות והעניות ביותר בעולם • "אנרכיה" מסכנת את אחת הדמוקרטיות המעטות באפריקה • אוקראינה תקבל את הפטריוטים • עיר מימי אברהם אבינו נחשפת בהרי פרו • חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone
השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone

1 מכס בולסונרו

עטור ניצחון במאבקים פנימיים ובמלחמה חיצונית, דונלד טראמפ חזר השבוע אל השדה שבו רעה בהצלחה ניכרת בעבר: מכסים על הארצות "השודדות ובוזזות" את אמריקה. הוא חתם השבוע על עשרות מכתבים, המודיעים לנמענות מה יהיה שיעור המכס שהן יידרשו לשלם על יצוא לארה"ב החל מ־1 באוגוסט.

יואב קרני, פרשנות | טראמפ מחדש שוב את מלחמת הסחר, ומשדר: נמאס לי מפוטין
כותרות העיתונים בעולם | בארה"ב מתפעלים מישראל וטוענים - זה ההישג הגדול שלה באיראן
רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

ההפתעה הגדולה: 50% על ברזיל. היא דווקא אחת הארצות היחידות שארה"ב נהנית מעודף במאזן המסחרי איתה. אבל במרכז מכתבו של טראמפ עומד עניין בהחלט לא מסחרי: מה שהוא חושב לרדיפה המשפטית נגד נשיא ברזיל לשעבר, הפופוליסט הימני הקיצוני ז'איר בולסונרו, העומד למשפט על ניסיון להיאחז בשלטון בכוח לאחר שהפסיד בבחירות.

כמו בפרשת תמיכתו בבנימין נתניהו, גם כאן אהדת טראמפ קשורה בדמיון, לדעתו, בין רדיפת בולסונרו לרדיפתו שלו בידי מערכת האכיפה של ג'ו ביידן. האם עלינו ללמוד שהוא יטיל מכסים על ישראל, אם היא לא תחזור ותבחר את נתניהו בשנה הבאה, או בזו שאחריה?

ז'איר בולסונרו. מכס כאות תמיכה / צילום: ap, Ettore Chiereguini
 ז'איר בולסונרו. מכס כאות תמיכה / צילום: ap, Ettore Chiereguini

2 ג'ינס ויהלומים

רישומם החמור ביותר של מכסי טראמפ ניכר בנענשות העניות והחלשות. המקרה הטראגי ביותר, כנראה, הוא זה של לֶסוּטוּ, ממלכה הררית זעירה המוקפת מכל עבריה בשטח דרום אפריקה. הסחר שלה עם ארה"ב עומד בסך הכול על 240 מיליון דולר בשנה, כמעט כולו יצוא של מכנסי ג'ינס ויהלומים. ללסוטו אין די כסף ודי צרכנים כדי לייבא מוצרים אמריקאיים בהיקף דומה. היא מוכרזת אפוא לשודדת ובוזזת, ונענשת ב־50% מכס.

ארץ של שני מיליון בני אדם, שהכנסתה השנתית לגולגולת מעמידה אותה במקום ה־202 בעולם, עומדת לאבד 40,000 מקומות עבודה. השבוע, ממשלתה הכריזה מצב חירום לשנתיים. טראמפ הקדים לסגור את ברז הסיוע הישיר ללסוטו. תוצאה בולטת אחת: פגיעה בטיפול הרפואי בנשאי HIV, שלסוטו משופעת בהם.

3 לירות ברגליים

באפריקה, היבשת צעירת האוכלוסין ביותר בעולם, דמוקרטיה אינה מובנת מאליה, אינה נפוצה, ואינה מסוגלת להתמודד עם מסורת ארוכה של "איש חזק", של ריכוזיות ושל דיכוי.

קניה היא יוצאת אחת מן הכלל. לפני שבועיים היא ציינה את יום השנה ה־35 להתקוממות האזרחית, שהכריחה דיקטטורה להתפרק. לרוע המזל, קניה עומדת עכשיו בעיצומו של משבר משילות אלים, המאיים על הדמוקרטיה ועל המרקם החברתי.

''אנרכיה''. עיתון בניירובי, קניה / צילום: Daily Nation
 ''אנרכיה''. עיתון בניירובי, קניה / צילום: Daily Nation

הנשיא ויליאם רוטו, החב את נשיאותו למצביעים צעירים וקצרי־רוח, הורה השבוע למשטרה לכוון את רוביה אל רגליהם של מפגינים צעירים מתפרעים ו"לשבור אותן". בהתחשב בזה ש־11 צעירים נורו למוות בשבועיים האחרונים, הוראת רוטו מתפרשת כרישיון להרוג.

קניה, עם 58 מיליון בני אדם, היא הדמוקרטיה השלישית בגודלה באפריקה, לאחר ניגריה ולצד דרום אפריקה (יש עוד טוענות לתואר הזה, אבל רובן אינן ראויות לו). מעניין לראות כיצד התקשורת הקנייתית מטפלת במשבר, בפתיחות ובביקורת חריפה על הנשיא.

4 לא ידע

שאלנו כאן בשבוע שעבר אם ארה"ב נטשה את אוקראינה. זה היה בעקבות הודעת הפנטגון על ביטול של משלוח חימושים, שכלל טילי פטריוט וסטינגר, בעצם הימים שבהם אלפי כטב"מים וטילים רוסיים הולמים בערי אוקראינה.

השבוע התהפך הגלגל. טראמפ דיבר עם פוטין וקיבל את הרושם שנשיא רוסיה משחק בו. הוא הודיע שיחדש את המשלוחים, ורמז שהם יכללו לא רק חימושים אלא מערכות חדשות של פטריוט.

מה שמעניין הוא שטראמפ אומר כי לא ידע על ביטול המשלוחים. השאלה היא אפוא מי נתן את ההוראה? שר ההגנה הגסת'? תת שר ההגנה אלברידג' קולבי, מתנגד ותיק של סיוע לאוקראינה? מה זה אומר על עתידם? ועל עתיד היחסים עם אוקראינה? מי טראמפ ויידע.

5 קאראל מתגלה

חובבי מסעות בדרום אמריקה יתעניינו לשמוע על תגלית ארכיאולוגית סנסציונית, שהוכרזה השבוע: עיר בת 4,000 שנה התגלתה בצפון פרו. היא הייתה שייכת לאחת הציוויליזציות העתיקות ביותר, קאראל, בת זמנם של חמורבי מלך בבל ושל אברהם אבינו. היא פרחה באלף הרביעי לפני הספירה.

מדענים מאמינים שנסיגתה והיעלמותה היו קשורות בשינויי אקלים, חלק מגלגול עתיק של תופעת אל־ניניו ולה־ניניה, ההתחממות של מימי האוקיאנוס השקט והתקררותם.

בת 4,000 שנה. העיר האבודה פנייקו, פרו / צילום: Reuters, Caral Archaeological Zone
 בת 4,000 שנה. העיר האבודה פנייקו, פרו / צילום: Reuters, Caral Archaeological Zone

העיר שהתגלתה נקראת פֶּנְיִיקוֹ (Peñico), והיא חוזרת ומזכירה את תחכומן של תרבויות היבשת ואת עושרן הרבה לפני הגעת האירופים.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר