למרות הכול ובתוך הכול: פסטיבל ישראל 2025 נובע מהמציאות ומגיב לה

פסטיבל ישראל שייפתח השבוע ייערך על פני כחודש (16.7 עד 14.8) בשלל מוקדים: ירושלים, קריית שמונה, תל חי, כפר בלום, מג׳דל שמס, אופקים, אורים וצאלים • הנה כמה מהאירועים היותר מסקרנים שצפויים בו

ארקדי דוכין ואתגר קרת. מיומנות בסיפור סיפורים / צילום: ליאל זנד
ארקדי דוכין ואתגר קרת. מיומנות בסיפור סיפורים / צילום: ליאל זנד

נאומים נגד הייאוש

בפרויקט הזה שלפו תותחים כבדים - נאומים היסטוריים שיקבלו פרשנות מחודשת, בתקווה לקבל מעט נחמה, השראה ואולי גם כוח להתמודד עם הכאן ועכשיו. שחקנים כמו נועה קולר, גלית חוגי, נורמן עיסא, מיה לנדסמן וגם המוזיקאית נגה ארז ינסו את כוחם להישען על מילים של גדולים וחכמים, לתת להן מגע אישי וליצור משהו חדש. את הערבה ינחו גורי אלפי ואלי חביב, חמושים במילים מושחזות שלהם עצמם.

12.8, תיאטרון ירושלים

עוד משהו: ניסיון לנחש אילו נאומים יחליטו לתקל באירוע זורק אותנו בין היתר ל"יש לי חלום" של מרטין לותר קינג מ-1963, שהפך במחזמר הישראלי "אל תקרא לי שחור" לשיר "יום יבוא"; נאומו מ-1999 של הסופר ושורד השואה אלי ויזל בבית הלבן על "סכנת האדישות", ששילב בצורה מופלאה את סיפורו האישי, קריאה לאקטיביזם ואף ביקורת על ארה"ב; ואפילו נאומו של פידל קסטרו בעצרת האו"ם ב-1960, בו נאם נשיא קובה לא פחות מארבע שעות וחצי, מאשים את ארה"ב באימפריאליזם ומכנה את הנשיא האמריקאי "בור". הנאומים שנבחרו בפועל יתגלו בערב עצמו.

משתתפי ''נאומים נגד הייאוש''. השראה / צילום: שיר גרינבלט
 משתתפי ''נאומים נגד הייאוש''. השראה / צילום: שיר גרינבלט

צבע טרי נפתח: האומנים ששווה לשים עליהם עין
על פסטיבל הסופרים בצל חרם תרבותי ושמיים סגורים

דורבנות

עוד מימי המערות בני האדם משעשעים את עצמם באותו אמצעי -סיפורים. האירוע הזה - שנערך לציון 25 שנה לפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס ובשיתופו - מוקדש למלאכה הזאת, המופלאה, של טוויית סיפורים. הערב יכלול שלושה "מעגלי סיפור": ערב שבו המוזיקאי דניאל קורן מהרהר באופן שבו מילים יוצרות עולם, בהשתתפות הסופרים אסתר פלד ושמעון אדף; חיבור ייחודי בין קריאה לאוכל, שבו האמניות ונשות האוכל מיכל אביתר וכרמל בר (סטודיו מ.ל.א) מתכתבות עם ספריהן של נעה ידלין ואילנה ברנשטיין ויאפשר ממש לטעום פרשנות שלהן לטקסטים; ומופע של הסופר אתגר קרת והזמר ארקדי דוכין, שניים שכבר הוכיחו כישורים נאים בסיפור סיפורים, והפעם קצת אחרת: אתגר יכתוב שירים, ארקדי ילחין סיפורים - מסקרן, במיוחד לנוכח העובדה ששיתוף הפעולה בין השניים כבר ביסס את עצמו מול קהל, בהופעות אחרות.

בשלב השני תוכלו לטייל בבית הנסן המיתולוגי, שיתמלא תחנות בתמה של הערב: חווית ספיד דייטינג עם שלושה סופרים שקטפו את פרס הביכורים: יאיר אסולין, ענת עינהר ואילנה רודשבסקי, קבלת המלצת ספר מבינה מלאכותית וטעימת מנות בהשראת דויד גרוסמן, אורלי קסטל בלום וחיים סבתו.

30-31.7, בית הנסן, ירושלים

עוד משהו: בשנת 2003 נפסלה מועמדותו לפרס ספיר של אתגר קרת לאחר שהתברר כי ספרו "אניהו" לא עומד בדרישת הסף של תקנון הפרס: לפחות 60 אלף מילה ליצירה. קרת זכה לתיקון כשקיבל את הפרס לשנת 2018 עבור "תקלה בקצה הגלקסיה".

אלמלעב (המגרש)

ב-27.7.2024 נפלה רקטה ששיגר חיזבאללה במגרש הכדורגל של מג'דל שמס והרגה 12 ילדות וילדים. זוהי נקודת המוצא ליצירה הזו, המבקשת לתת קול ונוכחות לילדים שכבר אינם ולספר סיפור של מקום וקהילה, ואין כמו ספורט כדי לעשות זאת. במגרש הכדורגל יצפה הקהל באימון השגרתי של נבחרת הנוער של מג'דל שמס, ובמקביל ישמע באוזניות טקסטים, זיכרונות ומילים שיעניקו הצצה לחיים שנקטפו. בין החיוּת של אימון הכדורגל לשקט המצמית של האסון.

31.7, גן הפעמון ירושלים,
6.8 מג'דל שמס

עוד משהו: לאחר האסון במג'דל שמס שותפה ברשתות החברתיות שוב ושוב כרזה שיצרה בינה מלאכותית עם איור מגרש כדורגל ועליו שוכבים ילדים והכיתוב "כל העיניים על מג'דל שמס". זאת בדומה לקמפיינים קודמים שקראו "כל העיניים על רפיח" ושותפו מיליוני פעמים.

מגרש הכדורגל במג'דל שמס. לתת קול / צילום: מיכל ואעקנין
 מגרש הכדורגל במג'דל שמס. לתת קול / צילום: מיכל ואעקנין

VHS ד"ש מהעבר

המופע "VHS ד״ש מהעבר" לא נולד במיוחד עבור הפסטיבל. גרסאות קודמות שלו הוצגו בתיאטרון תמונע ב-2021 ובפסטיבל ישראל 2022. הפורמט לוקח שלל מבצעים, בהם רוני קובן, תום אבני, שירילי דשא, קורין קיציס ודורון נשר - ולכבוד הפסטיבל ראש עיריית קרית שמונה אביחי שטרן - וקורא להם להציץ לרגע בעבר הפרטי שלהם, כפי שהוא עולה מקלטות וידיאו (זוכרים?). התוצאה צבעונית כמו שרק צלילה לנבכי האייטיז והניינטיז יכולה להיות - קפסולת זמן מרצדת של שמחות משפחתיות וזיכרונות שהודחקו. המפגש המחודש עם העבר יוצר מופע ייחודי ומסקרן.

4.8, קרית שמונה, 24.7, אופקים

עוד משהו: יוצרי הערב, רננה רז וניצן כהן, סיפרו כי הליהוק אליו נעשה בפינצטה. כך נבחרו דמויות כמו הבמאי דורון נשר, שאיבד את זיכרונו באחת באירוע מוחי, בחירה מדויקת לערב שעוסק בזיכרון. רז כתבה על המופע: "לא משנה איך נרגיש לגבי העבר שלנו, תמיד הוא ימצא את הדרך שלו לבוא לבקר: בהחלטות, במחשבות, בתקוות ובחלומות, עם דמעה, עם חיוך, או עם ד"ש".

''VHS ד''ש מהעבר'', הצלחה מוכחת / צילום: צילום מסך
 ''VHS ד''ש מהעבר'', הצלחה מוכחת / צילום: צילום מסך

מועדי הפסטיבל: בירושלים 16-17 ביולי, 28-31 ביולי, 11-14 באוגוסט. בנגב המערבי 22-24 ביולי, בגליל עליון ובצפון הגולן 4-7 באוגוסט.

מחיר כרטיס: נע בין 50 ל-160 שקל, תלוי באירוע ובמיקום. יש הטבות לאזרחים ותיקים, סטודנטים, חיילים, מחזיקי כרטיס ירושלמי, מבצעי כרטיסי אשראי ומועדוני לקוחות.