''עוגיות חמאה'', שמן על בד, עבודה של רוני יפה, 2025. ''המחירים רק עולים''
1
"צבע טרי", היריד האקלקטי והצבעוני שחוגג מדי שנה את האומנות הישראלית, נפתח השבוע (26-21 במאי) בלוקיישן חדש במזרח תל אביב, במבנה מיועד להריסה ברחוב קרמניצקי 7. המיקום נוח להגעה בתחבורה ציבורית, בתקווה שהישראלים חובבי הרכב הפרטי יוותרו עליו, אבל גם אם לא, יש חניה בסביבה (מחיר כניסה: 75 שקל, 63 שקל למחזיקי דיגיתל, חינם מתחת לגיל 4).
היריד שנוסד ב-2008 מביא אומנים משלל תחומים - מציור ופיסול ועד ניפוח זכוכית, נייר ורקמה - היישר לציבור, עם כמה שפחות פילטרים, מאפשר להכיר ולהתעמק.
היריד מחולק כהרגלו לשלושה מתחמים: מתחם עיצוב טרי, שבו מציגים שלל מעצבים את מרכולתם, מאגרטלים וקערות דרך גופי תאורה ועד פסלים; מתחם הגלריות והפרויקטים, שמציג אומנים בנקודות שונות בקריירה; וחממת האומנים - פלטפורמה לאומנים בראשית דרכם.
● על פסטיבל הסופרים בצל חרם תרבותי ושמיים סגורים
● מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה
2
רגע לפני שצוללים, בולט בכניסה אותו מוטיב צהוב שמלווה אותנו כמעט 600 ימים - חלק ממיצב וידיאו של אורי שיפרין ענבי ומיכאל שבדרון, שנעשה בשיתוף מטה משפחות החטופים, ומזכיר לנו שאומנות לא מתקיימת בבועה. לא מעט יצירות ביריד נוגעות קרוב וחשוף באירועי 7 באוקטובר ובאדוותיהם.
גם פרויקט הדגל החברתי, הגלויה הסודית, מוקדש לנפגעי 7 באוקטובר, בשיתוף פעולה עם עמותת עטופים באהבה, המלווה ילדים שהתייתמו בטבח. הוא ייערך בחסות ענקית הגיימינג פלייטיקה. במהלך 15 שנותיו, גויסו בפרויקט כמעט 3 מיליון שקל למטרות חברתיות שונות.
רז שפירא, אוצרת ומנהלת תחום האומנות בקבוצת צבע טרי, מספרת כי בצל אתגרי המלחמה המתמשכת, אומנים רבים העידו כי ויתרו על הצעות לרדיזנסי ולהרפתקאות שונות מעבר לים. מצב זה מחזק עוד יותר את מעמדו של היריד כבמה חשובה ליוצרים מקומיים, לפעמים כזו שאין לה תחליף.
3
"צבע טרי יהיה טרפת אחת של שבוע, אבל אחריו יכירו אותי יותר אנשים שירצו ציורים ואז יהיה לי פחות זמן לצייר בהזמנה ולכן המחירים יעלו", כתבה בתחילת החודש בעמוד הפייסבוק שלה רוני יפה, אומנית ריאליסטית נהדרת שעבודותיה מוצגות במתחם הגלריות. בהמשך היא כותבת: "כל החברים שאומרים - אני מחכה שיהיה לי כסף לציור שלך… המחירים רק עולים, פשוט כי ככה השוק והתחום שלי עובד. גם אחרי שטראמפ ירסק את הדולר, מחירי האמנות העכשווית יעלו".
יפה, המתפרנסת מציור ומהוראת ציור, לא מתביישת לדבר על הקשר בין אומנות לכסף ומנהלת את קהילת הציירים האינטרנטית הגדולה "בית ספר לציור". היא דנה שם ביכולת של אומן למכור בעצמו ועל משמעותה של גלריה לאומנים; היא עצמה מכרה דרך גלריה בפלטפורמת המכירות הפומביות בידספיריט במחיר שנסק גם מעל 5,000 דולר ליצירה.
בעבודותיה תופסת יפה דקויות בישראליות ומנציחה אותן, במעין נוסטלגיה מנחמת. קופסת עוגיות החמאה הדניות הכחולה, המוכרת כמעט בכל בית ומשמשת ככל הנראה ברובם לאחסון לכלי תפירה; הספר "עוגות לכל עת" האלמותי; הפסקת קפה טורקי; וגם מנות קרב.
4
האומניות לנה גוברמן ולנה קרבנקו בתערוכה משותפת, "קרטוגרפיה של חלומות", המחברת בין הפיסול הקרמי החשוף של גוברמן לציורים כמו לקוחים מספרי אגדות אפלים של קרבנקו. גופי העבודה שלהן מהלכים על הקו בין דמיון וחלום, סוראיליזם מרתק שחובר יחד לאמירה מהפנטת.
ואם כבר מהפנט, רועי עדין, שמציג גם הוא במתחם הגלריות, מראה לנו מה מסוגלת לעשות בינה מלאכותית בגזרת האומנות, אך לא לבדה. עדין, אנימטור בהכשרתו, יוצר תמונות סטילס ועבודות וידיאו ובהן אימג'ים מורכבים - של אישה-פרח, אדם-עץ, ומנסה לבחון אם יש אפשרות שבינה מלאכותית, דווקא היא, תחבר אותנו מחדש לגוף האנושי. סוריאליסטי ויפהפה.
5
חממת האומנים מעניקה לכישרונות מבטיחים מעטפת ליווי ואוצרות, וכן סיוע במכירות. החשיפה משמעותית בשלב זה בקריירה, והשנה יזכו לה 48 אומנים. אחד מהם יקבל את פרס ישראל מקוב לאומן מבטיח, הכולל מענק של 20 אלף שקל ותערוכת יחיד ביריד הבא.
גם פה, מגוון העבודות מסחרר.
נעם זונשיין יצרה שתי סדרות של עבודות. האחת, ציורים אינטימיים על יציבות משפחתית בצל המלחמה, כשבן זוגה נקרא למילואים. השנייה, עבודות על אריחים המציגות אירועים חברתיים מתקופת קום המדינה, מוכרים להפליא, כמו פיקניק משותף. את הטכניקה שבה איירה על האריחים למדה זונשיין מאמה, והחיבור בינה לבין הכחול-לבן שצובע את עבודותיה מתאר עבר קולקטיבי ואישי גם יחד.
אוריין יעקובי עוסקת בעבודותיה במצבי חירום. בעזרת דימויים של מטוס, עזיבה, הנחיות הבטיחות לטסים, בציורים מלאי פיגמנט, כביכול עליזים אבל מאותתים על תחושת סכנה, יעקובי נוגעת במצב הכוננות המתמשך שהמלחמה שולחת אותנו אליו.
מאיה פולק, שרגליה נטועות בצילום, מעבירה דימויים בתוכנות דיגיטליות שיוצרות בהם עיוותים. את התוצאה רוקמת פולק בטכניקת הגובלן, ומכאן השמיים הם הגבול: מדיוקן של טראמפ, שיערו מתבדר ברוח, לצד קלח תירס דומה לו להפליא; ועד בני גנץ רקום לצד אנה ואלזה מ"פרוזן".
צבע טרי הוא אירוע האומנות הכי גדול שיש בסביבה, המסיבה שחבל לפספס.