על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● בארה"ב מתפעלים מישראל וטוענים - זה ההישג הגדול שלה באיראן
● ראיון | מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"
1למרות שחזר בלי עסקה, זה ההישג של נתניהו מהביקור בוושינגטון
לאחר שביקר בוושינגטון בשבוע שעבר בניסיון להביא לסיום הלחימה בעזה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שב ארצה בלי הסכם להפסקת אש "אך לא חזר הביתה בידיים ריקות לחלוטין", נכתב בגרדיאן.
ראש הממשלה שב ואמר כי הפסקת אש תהיה מוכרזת תוך ימים ספורים אך כאשר ביקורו של נתניהו הסתיים "לא הושגו תוצאות ברורות". לפי הגרדיאן על אף שנתניהו לא הביא לפריצת דרך במשא ומתן, הוא כן "הצליח לשמר את יחסיו עם טראמפ באמצעות הצהרות פומביות שהוא שואף לשלום בעזה - תוך שמירה על סטטוס קוו שמבחינת חלק מחברי הקואליציה הימנית שלו, כולל סמוטריץ' ובן גביר, עדיף על הסכם שלום".
עבור ראש הממשלה, הביקור חיזק את הדימוי הציבורי שלו "שאין פער בינו לבין טראמפ". "ראש הממשלה הישראלי היה מעוניין להראות שהשניים פועלים בתיאום מלא - תוך מתן אפשרות לממשל טראמפ להציג שהוא עובד למען שלום בעזה".
מתוך הגרדיאן מאת אנדרו רות'. לקריאת הכתבה המלאה.
2"לחימת גרילה וקרב התשה": כך חמאס מצליח לעמוד על רגליו
ארגון הטרור חמאס ביצע בשבוע האחרון פיגועים רצחניים נגד חיילי צה"ל כשהוא השאיר מטעני חבלה שמופעלים מרחוק וגורם למותם של חמישה חיילים ו-14 נוספים שנפצעו חלקם באורח אנוש.
"הפיגוע המורכב הזה ממחיש את המעבר של חמאס לטקטיקות בסגנון גרילה: הארגון, שחבול ומותש אחרי כמעט 21 חודשי מלחמה, מנהל כעת קמפיין מרדני נגד צה"ל. אך גם במצבו המוחלש, חמאס ממשיך לבצע פיגועים קטלניים נגד כוחות צה"ל ברצועה", נכתב בכתבה שפורסמה ב-CNN, שכותרתה "חמאס מוכה אך לא מובס: מאמץ בחום טקטיקות גרילה בכוח קטלני".
"לאורך כל המלחמה נאלצו כוחות צה"ל לשוב שוב ושוב לאותם אזורים בעזה, לאחר שחמאס שב והופיע באזורים שישראל טענה כי 'טוהרו'. שרשרת הפיגועים האחרונים מראה עד כמה היעד של ישראל - חיסול חמאס - עדיין רחוק מאוד", נכתב.
חמאס ניצל את חודשי הלחימה הארוכים כדי ללמוד כיצד צה"ל פועל. האלוף במיל ישראל זיו אמר ל-CNN כי "הלחץ על צה"ל מאפשר לחמאס לנצל נקודות תורפה - גם במצבו החלש", והוסיף "חמאס עבר טרנספורמציה - הוא הפך לארגון גרילה שפועל בתאים קטנים. יש לו שפע חומרי נפץ, שחלק גדול מהם הגיע מהתחמושת שצה"ל הטיל שם. זו מלחמה של מטעני חבלה מאולתרים. חמאס יוצר מארבים ונוטל יוזמה בשליטה על נקודות חנק מרכזיות".
כעת גם השיחות נמשכות בדוחא, "חמאס אינו מגלה שום נכונות לבצע ויתורים כה דרמטיים במשא ומתן, והפיגועים האחרונים מוכיחים עד כמה כוח עדיין בידיו", נכתב.
מתוך ה-CNN מאת אורן ליברמן ודנה קרני. לקריאת הכתבה המלאה.
3כך קולומביה הפכה מבעלת ברית למבקרת הגדולה של ישראל
השבוע קולומביה ודרום אפריקה יכנסו ועידת חירום על עזה ויקראו למנהיגים בעולם "להתמקד בזוועות שישראל מבצעת בעזה", פורסם בערב ניוז בניתוח של ד"ר עבד אל-עזיז אלואישג, עוזר המזכיר הכללי של מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ.
מטרת הוועידה, שתתקיים ביום שלישי, היא "לפתח צעדים משפטיים, דיפלומטיים וכלכליים קונקרטיים שיכולים לבלום את ההרס שישראל מבצעת - ולהגן על העיקרון היסודי שאין מדינה שמעל לחוק", נכתב.
שתי המדינות הן היו"ריות של הקבוצה בהאג שכוללת 10 מדינות ומטרתה "להגן ולכבד את פסקי הדין של בית הדין הבינלאומי לצדק ובית הדין הפלילי הבינלאומי בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני".
במשך שנים קולומביה הייתה בעלת ברית קרובה של ישראל אך מאז ה-7 באוקטובר שינתה כיוון ביחס שלה. כעת "קולומביה היא דוגמה מובהקת לידידה לשעבר שהפכה לאויבת בעקבות חוסר גמישותה של ישראל".
"עד 2018 הייתה קולומביה אחת הממשלות האחרונות באמריקה הלטינית שלא הכירו בפלסטין כמדינה. ישראל הייתה השותפה המרכזית של קולומביה במזרח התיכון וצפון אפריקה, וקולומביה הייתה שותפת הסחר השנייה בגודלה של ישראל בדרום אמריקה. במשך עשרות שנים שמרה קולומביה על קשרים צבאיים הדוקים עם ישראל, ורכשה מערכות נשק ותחמושת רבות שיוצרו בישראל", נכתב.
אולם ב-2018 קולומביה החליטה להכיר במדינה פלסטינית ובאוקטובר 2023 גינתה את פעולות ישראל בעזה והשיבה את שגרירה. לא בלבד, הנשיא הקולומביאני גוסטברו פטרו אף השווה את צה"ל לנאצים. בתגובה, ישראל הפסיקה לייצא ציוד ביטחוני למדינה.
המהלך הסלים כש"באפריל 2024 הצטרפה קולומביה ל-24 מדינות וארגונים בינלאומיים והפכה צד לתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק, בטענה שמבצעת ג'נוסייד ברצועת עזה".
בספטמבר האחרון קולומביה אף הצביעה "עם הרוב בעצרת הכללית של האו"ם לגנות את ישראל ולקבוע לה דד-ליין של 12 חודשים 'לשים קץ ללא דיחוי לנוכחותה הבלתי חוקית' בשטח הפלסטיני הכבוש".
כעת "עמדתה של קולומביה מסמנת שינוי עצום בקרב מדינות אמריקה הלטינית, שבעבר תמכו בישראל. הן מילאו תפקיד מכריע בתמיכה בתכנית החלוקה של האו"ם ב-1947 שהובילה להקמת ישראל, כאשר 13 מהן הצביעו בעד. רחובות בירושלים כמו רחוב גואטמלה, רחוב ברזיל, רחוב קוסטה ריקה ורחוב מקסיקו נקראים על שמן כהוקרה לתפקידן".
אך המלחמה בעזה שינתה את התמונה. "ככל שישראל תמשיך במתקפה שלה על עזה וככל שתמשיך להפר בריש גלי את המשפט הבינלאומי ולדחות יוזמות להפחתת הסלמה - כך ינתקו מדינות אמריקה הלטינית והדרומית יותר ויותר את קשריהן ההיסטוריים עם תל אביב, למרות המחיר הכבד שהן עלולות לשלם", נכתב.
מתוך הערב ניוז מאת עבד אל-עזיז אלואישג. לקריאת הכתבה המלאה.
4בישראל ממהרים לחגוג ממהר מדי, אך "תוכנית הגרעין לא הושמדה"
לאחר התקיפות הישראליות באיראן בישראל מיהרו לחגוג הישגים "מרהיבים", "אך כל תחושת אופוריה כזו מוקדמת ולא תואמת את המציאות. איראן לא נעלמה כאויב. והמצב השגרתי אליו חזרה ישראל אינו שלום, אלא המשך המלחמה בעזה". כך נכתב בניתוח של הפרשן גרשום גורנברג לאטלנטיק, שכותרתו "השמחה בישראל מוקדמת מדי".
בזמן שבישראל דיברו על תקיפות מרהיבות והישגים "העובדה שחלק מהטילים האיראניים חמקו מההגנה האווירית כמעט נעלמה מהחדשות".
גורנברג טוען כי מבחינה צבאית המתקפה אכן מרשימה אך "השפעת המלחמה עדיין אינה ברורה, ועלולה בטווח הארוך להיות הפוכה מזו שישראל מבקשת. עד כמה ניזוקו מתקני הגרעין האיראניים מההפצצות הישראליות ומהתקיפה האמריקאית הקצרה והעזה - עדיין שנוי במחלוקת".
לפי גורנברג, "הסיבה הבולטת ביותר לכך שהשמחה אינה במקומה היא שהמלחמה עם חמאס נמשכת כבר פי חמישים יותר מהמלחמה עם איראן".
לדבריו, "המלחמה עם איראן אפשרה לנתניהו להסיט שוב את תשומת הלב הלאומית אל האויב המרוחק - אך רק לזמן קצר. עזה לא תיעלם. מידת תשומת הלב של אזרחים ישראלים למות פלסטינים ולהרס או השמדת רוב המבנים שם תלויה במידה רבה באילו מקורות חדשות הם בוחרים. אך בלתי אפשרי להתעלם משמותיהם ופניהם של חיילים ישראלים שנהרגים בקרבות".
עד שישראל לא תמצא אטלרנטיבה שלטונית אחרת ל"יום שאחרי בעזה" ותשיב את כל החטופים הישראלים מהשבי, "הרגע לחגוג או אפילו לנשום לרווחה עדיין לא הגיע".
מתוך האטלנטיק מאת גרשום גורנברג. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.