ביטקוין | סיקור שוטף

מגמה מעורבת באירופה; הביטקוין קבע הבוקר שיא חדש

ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט, מחר נפתחת עונת הדוחות: הבנקים ונטפליקס במוקד • מה קרה ל"פרמיית באפט"? • הביטקוין בשיא הבוקר, 120 אלף דולר • וגם, רשימת השורטים של ג'יי.פי מורגן כוללת גם ישראלית אחת

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman
הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

11:21

מגמה מעורבת באירופה - בורסת לונדון ממשיכה במסעה החיובי ועולה היום ב-0.3%, לעומת זאת בורסות גרמניה ופריז יורדת בכ-0.5%.

08:25

על רקע ההסלמה במלחמת הסחר, נפתח שבוע המסחר באסיה במגמה מעורבת - בורסת טוקיו יורדת ב-0.3%, שנגחאי והונג קונג עולות ב-0.4%, דרום קוריאה ב-0.2% ובהודו מדד ניפטי יורד ב-0.8%.

יצוא הסחורות של סין עלה על התחזיות ביוני, כאשר חברות מיהרו להוציא משלוחים כדי לנצל דחיית מכסים זמנית לפני המועד האחרון באוגוסט.

החוזים העתידיים בבוול סטריט מצביעים על ירידות - נאסד"ק ב-0.2%, S&P 500 ב-0.4% ודאו ג'ונס ב-0.7%.

בשישי האחרון וול סטריט חתמה בשלום יחסי שבוע של סדרת איומי מכס חדשים, האחרון שבהם היא מכסים של 30% על האיחוד האירופי ומקסיקו. מוקדם יותר השבוע הודיע על מכסים של 35% שיוטלו על קנדה ו-50% על ברזיל. כל אלה צפויים להיכנס לתוקף ב-1 באוגוסט. ולמרות זאת המדדים המובילים סיימו את השבוע כפי שהתחילו - קרוב לשיאים היסטוריים, למרות ירידות קלות בשישי האחרון.

השבוע, המשקיעים צפויים לקבל רמזים נוספים לגבי מצב האינפלציה עם פרסום מדד המחירים לצרכן מחר.

מחר גם תיפתח עונת הדוחות לרבעון השני ואלה מציבים מבחן חדש. המשקיעים יחפשו בהירות מצד מנהלי החברות באשר להשפעות של חוסר הוודאות. מחר צפויים לפרסם את תוצאותיהה שלושת הבנקים הגדולים ג'יי.פי. מורגן, וולס פארגו, וסיטיגרופ. ביום רביעי יצטרפו אליהן בנק אוף אמריקה, מורגן סטנלי וגולדמן זאקס - הציפייה הרווחת בשוק היא שהבנקים ידווחו על עלייה בהכנסות ממסחר, על רקע התנודתיות בשווקים והיקף הפעילות הגבוה במסחר בנכסים פיננסיים.

הדוח של נטפליקס יתפרסם בחמישי לאחר סגירת המסחר. החברה נהנתה מביצועים חזקים מתחילת השנה, אך לאחרונה ניכרת האטה מסוימת בתנופת הצמיחה שלה, ולכן המשקיעים יעקבו בדריכות אחר נתוני המנויים, ההכנסות ורווחי התוכן.

וורן באפט פורש: גלובס מסכם 55 שנה שהגדירו מחדש את השוק

האם "פרמיית באפט" מתפוגגת? בביזנס אינסיידר שאלו מומחים לוורן באפט האם הודעת הפרישה שלו היא זו שמפילה את מניית ברקשייר האת'ווי . לקראת אסיפת בעלי המניות השנתית באומהה בתחילת מאי, מניית ברקשייר עלתה ב-19% מתחילת השנה, בעוד מדד S&P 500 ירד ב-3%. בסיום האסיפה, באפט הודיע כי יפרוש מתפקידו כמנכ"ל בדצמבר הקרוב. מאז, מניית ברקשייר ירדה ב-11%, בעוד שה-S&P 500 עלה ב-10%.

"אני מאמין שיש 'פרמיית באפט', אף שלדעתי קשה לכמת אותה," אמר ג'ון לונגו - פרופסור למימון ומנהל השקעות, לונגו ציין שפחות בעלי עסקים עשויים לרצות למכור את חברותיהם לברקשייר לאחר עזיבתו של באפט, בשל מוניטין של באפט כאדם שמציע עסקאות פשוטות ונקיות, בעלות ניהול מינימלי, ומעניק לחברות בית קבוע.

מצד שני, כריס בלומסטרן, נשיא קרן ההשקעות Semper Augustus, אמר לביזנס אינסיידר: "אני לא חושב שפרמיית באפט קיימת מאז 1998," אז השתמש באפט במניות של ברקשייר שנסחרו כמעט פי שלושה מההון העצמי, כדי לרכוש את חברת הביטוח General Re. לדבריו, הרווחים הגבוהים מחברות הביטוח היו אלה שדחפו את מניית ברקשייר לשיאים לקראת האסיפה במאי - אך מאז היא ירדה, יחד עם כלל ענף ביטוחי הרכוש והביטוח המשני. "ברקשייר לא שווה פחות רק בגלל שהוא לא ינהל אותה."

בארה"ב, במהלך סוף השבוע, שוק החוב האמריקאי הגיב להכרזות הנשיא טראמפ על הטלת מכסים נוספים בעלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות - בפרט ארוכות-הטווח. תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה ביום שישי בכ-7 נקודות בסיס, לרמה של 4.41%, ותשואת האג"ח ל-30 שנה עלתה בכ-9 נקודות בסיס, לרמה של 4.95%.

במיטב מציינים שאחרי אישור הרפורמה במס ועליית תקרת החוב, הממשל האמריקאי מתחיל להגדיל כמות ההנפקות. "נציין רק שבהנפקות אג"ח ל-3,10 ו-30 שנה שהתקיימו בשבוע שעבר נרשמה השתתפות נמוכה יחסית משקיעים זרים. הנפקות האג"ח לטווח של עד שנה כבר גדלו בשבוע שעבר ביחס לשבוע המקביל בחודש יוני בכ-43 מיליארד דולר. כמות ההנפקות צפויה לגדול משמעותית, אך אנו מעריכים שעלייה בגיוסים לא תשפיע משמעותית על התשואות".

מחירי הנפט רשמו ביום שישי האחרון עליות נאות של מעל 2.5%. סנדיפ ראו, אנליסט בחברה ההשקעות Leverage Shares, מעריך כי שוק האנרגיה עומד בפני שבוע תנודתי במיוחד: "הטבעת שתי ספינות בידי החות'ים בתימן, כמו גם הירי הסמלי לעבר נתב"ג, מעידים שהמתיחות במצרי הורמוז רחוקה מסיום".

מחירי החוזים עתידיים על נחושת זינקו השבוע ב-9.1% - העלייה השבועית החדה ביותר מאז 2022 - לאחר שטראמפ הודיע על מכס של 50% על המתכת.

ביטקוין: המדיניות ידידותית מצד ממשלו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורכישות המטבע של החברות הציבוריות עושים את שלהם והמטבע הדיגיטלי הגדול בעולם הגיע הבוקר לשיא חדש של 120 אלף דולר.

בשבוע שעבר, אנליסט פלטפורמת ההשקעות איטורו, סיימון פיטרס, העריך שמחיר המטבע ימשיך לעלות, משום שהביטקוין משמש "כגידור מפני שחיקת ערך הכסף, בזמן שבנקים מרכזיים ממשיכים במדיניות מוניטרית מרחיבה, ממשלות מרחיבות את החוב וכמות הכסף במשק רק הולכת ותופחת", והוסף כי הביקוש לנכסי קריפטו עולה מצד משקיעים מוסדיים.

יוסי ברנע, מנכ"ל טקטונה, הפועלת בתחום הבלוקצ'יין והנכסים הדיגיטליים, התייחס לרצף העליות של הביטקוין, וציין כי "הזינוק במחיר הביטקוין מאותת על התבססות מעמדו כאמצעי השקעה לגיטימי גם בקרב גופים מוסדיים גדולים. ככל שמחזורי המסחר גדלים ויותר משקיעים מוסדיים נחשפים לנכס דרך מכשירים מפוקחים כמו קרנות סל, כך גם גדלה הנזילות בשוק, והביטקוין מתבסס כנכס עוגן בתיקי השקעות גלובליים".

ברנע מציין כי "קרנות הסל (ETF) על ביטקוין 'ספוט' בארה"ב הגיעו בסוף השבוע האחרון לשיא נכסים של יותר מ־158 מיליארד דולר - הרמה הגבוהה ביותר מאז שהקרנות הושקו - עם גיוסים של מעל מיליארד דולר ביומיים בלבד, ברצף הגיוסים היומי החזק ביותר עד כה. גם בקרנות הסל על את'ריום 'ספוט' נרשם שיא חדש בגיוסים - עם יותר ממיליארד דולר במהלך 6 ימי המסחר האחרונים בארה"ב".

מחר יפורסם גם מדד המחירים לצרכן בארה"ב. על פי הקונצנזוס, המדד צפוי לעלות ב-0.3% ולהוביל לעלייה באינפלציה השנתית מ-2.4% ל-2.6%. לפי סקר כלכלנים של בלומברג, לאחר חודשים של אינפלציה נמוכה מאוד, הצרכנים בארה״ב ככל הנראה חוו ביוני עלייה מעט מהירה יותר במחירים, כאשר חברות החלו להעביר אליהם את העלויות הגבוהות יותר של סחורות מיובאות בעקבות המכסים.

על פי הסקר, מחירי הסחורות והשירותים - לא כולל מחירי מזון ואנרגיה התנודתיים - עלו ביוני ב-0.3%, העלייה החודשית הגבוהה ביותר בחמשת החודשים האחרונים. במאי, מדד הליבה (core CPI) עלה ב-0.1% בלבד. המדד הזה, שנחשב לאינדיקטור טוב יותר ללחצי אינפלציה בסיסיים, צפוי להאיץ בקצב שנתי לראשונה מאז ינואר - ל-2.9%.

למרות שהדוח שיפורסם מחר צפוי להראות העברה חלקית בלבד של העלויות הנובעות מהמכסים אל הצרכן, כלכלנים רבים מעריכים שהאינפלציה תעלה בהדרגה בהמשך השנה. במקביל, קמעונאים רבים מהססים להעלות מחירים מול צרכנים אמריקאים שמפגינים ריסון בהוצאות - בעיקר על רקע התקררות בשוק העבודה. "מדובר באיזון עדין", כתבו בבלומברג.

למרות אווירה שורית כללית בשוק, ג'יי.פי. מורגן מזהירה שיש מניות מסוימות עם שווי מופרז, רווחיות קטנה מידי או סיכונים רגולטוריים. ולאלה מהמשקיעים המתוחכמים ששוקלים לגוון את האסטרטגיה גם עם פוזיציות שורט - בבנק נוקבים בשמות.

טסלה היא שורט מוביל בג'יי.פי. מורגן. האנליסט ראיין ברינקמן מסביר כי טסלה מוערכת לפי שווי "גבוה בצורה קיצונית" יחסית לשאר מניות "שבע המופלאות" - וזאת למרות תחזית לרווח למניה (EPS) שצפוי לרדת זו השנה השלישית ברציפות ב-2025. לדבריו: "הסובסידיות לרכב חשמלי בירידה - מה שמאיים על רווחיות שגם ככה גבולית (שולי רווח תפעולי נמוכים לעומת ג'נרל מוטורס ופורד מוטורס ). ג'יי.פי.מורגן ממליצה גם לבצע שורט על מובילאיי הישראלית, וזאת על רקע ציפיות מוגזמות לתחום הנהיגה האוטונומית.

לגבי ווירפול האנליסט מייקל רהוט כותב כי מניית החברה עלתה ב-38% מאז 1 ביוני - הרבה מעל הממוצע הענפי של 14% ומדד S&P שעלה 6%. עם זאת, הוא מציין שהמניה נסחרת במכפילי EV/EBITDA הגבוהים ב-15% מהממוצע ההיסטורי שלה (5 ו-10 שנים). למרות זאת, רהוט שומר על דירוג "ניטרלי", לאור האפשרות שוורפול תיהנה מהמדיניות החדשה של מכסים. החברה עצמה הדגישה כי היא "המנצחת הגדולה" של מדיניות המכסים החדשה - שכן 80% ממוצריה מיוצרים בתוך ארה"ב.

גם מודרנה ברשימת השורטים המומלצים. האנליסטית ג'סיקה פיי מזהירה כי אין לחברה זרז (Catalyst) מהותי בטווח הקצר. לדבריה החברה ממשיכה לשרוף מזומנים, מתמודדת עם אתגרים רגולטוריים ומשפטיים וקשה לראות את המניה עולה משמעותית בטווח הקרוב. למרות שמחיר המניה התאושש ביותר מ-20% בחודש האחרון, היא עדיין בירידה של 19% מתחילת השנה. מניתוח של 26 אנליסטים בוול סטריט, 18 ממליצים להחזיק בה ו3 ממליצים על "תשואת חסר". מחיר היעד הממוצע צופה אפסייד של כ-40% - אך התחזית בטווח הקצר נותרת שלילית.