אחרי שנחלש בכ-8% מול השקל מתחילת השנה, הדולר מתחזק מעט הבוקר בפתיחת שבוע המסחר במט"ח. המטבע האמריקאי נסחר בעלייה של 0.8%, ונסחר במעל ל-3.36 שקלים. האירו מתחזק גם הוא: המטבע האירופי נסחר סביב 3.92 שקלים, עלייה של 0.3%.
● מלחמת המכסים עולה שלב, ובשווקים מצפים לתגובה של אירופה
● היום הכי גרוע מאז אפריל: מה עומד מאחורי הירידות בבורסת ת"א?
השקל "סובל" היום מסיבות מקומיות בעיקר: המבוי הסתום אליו נקלע המו"מ על שחרור החטופים למרות האופטימיות שמגלה נשיא ארה"ב והחשש המתגבר ממשבר חוקתי לאור הניסיון להדחת היועצת המשפטית לממשלה. גם הירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט תורמים לנסיגת השקל, כפי שקורה תמיד.
השקל מתחזק עם התחזקות מדדי וול סטריט, ולהיפך. "בשורה התחתונה, יש הרבה מאוד גורמים שמשפיעים וקשה לסמן בשלב זה אחד שמשפיע יותר מאחרים", אמר הבוקר פעיל בשוק המט"ח. "סיבה נוספת היא התחזקות הדולר בעולם", הוא אמר. מדד הדולר DXY שעוקב אחר שערו של המטבע האמריקאי מול המטבעות של ששת המטבעות הנסחרים ביותר, בהם האירו, הין והליש"ט, מטפס היום ב-0.2% למרות שמתחילת השנה איבד כ-10%, לפי הוול סטריט ג'ורנל, הירידה החדה ביותר מזה 50 שנה.
אורי מור, מייסד-שותף בפירמת הבנקאות להשקעות מור-לנגרמן, ציין כי "לאחר התחזקות חדה של השקל מול הדולר - שיש לזכור כי התרחשה גם על רקע חולשה כללית של הדולר בעולם - התייצב שער החליפין ברצועה שבין 3.30 ל-3.35 שקלים לדולר. מדובר, ככל הנראה, בהפוגה טכנית במהלך התחזקות ארוך טווח".
"אנו עדים לחזרה של משקיעים זרים לשוק המקומי, ובמקביל, לעלייה מחודשת באמון הציבור. אף על פי שדירוג האשראי של ישראל לא שודרג רשמית, השווקים כבר 'תמחרו' בפועל את השדרוג, כפי שניתן לראות בצמצום המרווחים. בהסתכלות קדימה, סביר כי בטווח הקרוב, על רקע הייסוף החד והמהיר שחווה השקל, שער החליפין יישאר בטווח הנוכחי עד שתתבהר התמונה הביטחונית בדרום, ובעיקר סוגיית החזרת החטופים".
בבנק הפועלים ציינו אתמול ש"תשואת איגרת החוב לעשר שנים נסחרת ב-25 נקודות בסיס מתחת לאיגרת המקבילה של ממשלת ארה"ב. אם ניקח בחשבון שפרמיית סיכון המדינה של ישראל לטווח זה עדיין גבוה במעט מ- 100 נקודות בסיס, אז אפשר לומר שבאופן טכני לפחות, המשקיעים סבורים שלשקל יש עוד כברת דרך ארוכה להתחזק. בפועל, קשה לומר שהפערים האלו, שמגיעים לכ-130 נקודות בסיס לשנה, משקפים תחזית מסוימת להתחזקות המטבע, והם כנראה מושפעים גם מהטיית בית של המשקיעים הישראלים וחשש מההתנהלות הפיסקאלית בארה"ב".
האם הדולר ישוב להיות חוף מבטחים?
קבוצת הפיננסים הבינלאומית, BNP Paribas פרסמה היום המלצה על פוזיציית לונג הדולר מול השקל עם יעד של 3.422 שקלים לדולר. הסיבה: ירידה בשוק המניות הישראלי גרמה לעלייה בשער הוגן, בעוד השער בפועל לא עקב אחריה - מה שהופך את השקל ל"זול" ב-1.9% לפי המודל של הבנק.
גם בבנק HSBC חושבים שהירידה בדולר היא זמנית - מכירת הדולר הבלתי פוסקת מתחילה להיראות כמו בועה - וכמו כל בועה, גם זו תתפוצץ בסופו של דבר, אמרו בבנק. "הסוחרים, כך נראה, ממוקדים בירידה החדה של הדולר השנה, ומתפתים להשליך ממנה לגבי הביצועים בעתיד", כתבו האסטרטגים של HSBC בראשות פול מקל במסמך מחקר. הם ציינו שמדובר בהתנהגות שמאפיינת "בועה". "לא עבר זמן רב מאז שראינו בועה של דולר חזק, אך כעת מתרחש ההפך: מעין 'אנטי-בועה'," כתבו האסטרטגים. "יש מאפיינים 'בועתיים', וזהו סימן אזהרה לכך שהתחתית של הדולר עשויה להיות קרובה."
במבט רחב יותר, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות רונן מנחם מזכיר שאחת התופעות הכלכליות של שנת 2025 היא כי הדולר הולך ומאבד את מעמדו כמטבע חוף המבטחים בעולם. לפי מנחם, "הסיבה היא תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ, בהנחה שזו תפגע בראש ובראשונה בארצות הברית - האינפלציה שם תעלה, בין השאר משום שגם מכסים על ייבוא של חומרי גלם ותשומות ייצור לארצות הברית יוחמרו, והצמיחה הכלכלית תישחק".
מנחם מבחין בין אופקי ההסתכלות. "המכסים שמתכננת ארצות ברית להוציא לדרך בתחילת אוגוסט יפגעו, בסופו של יום, בכל הכלכלה העולמית. מכסי גומלין שתטלנה המדינות שתמוסינה על ידי ארצות הברית יגררו מכסים נוספים מצד ארצות הברית, מה שיפתח מעגל קסמים הרסני שלא רק שקשה יהיה לשבור - הוא גם עלול להידרדר לסכסוכים צבאיים ולהוות טריגר להסלמה גאו פוליטית עולמית".
"האטה כלכלית", טוען מנחם, "עלולה לפקוד לא רק את ארצות הברית, אלא את רוב המדינות הסחורות עמה, לרבות גוש האירו, שנקלע לאירוע עם מדינות מפתח שמתקשות לצמוח, מדינות אסיה (סין, הנתונה כבר מספר שנים לקשיים, יפן, שנאבקת עם עלייה של האינפלציה וצורך להעלות את הריבית בשטחה, ודרום קוריאה בראשן), ארצות באמריקה הלטינית (כולל ברזיל, הכלכלה ה-11 בגודלה בעולם, המתמודדת עם ריבית של 15%), ועוד".
"להערכתי, תחת תרחיש קצה כזה, הפגיעה הכלכלית הרוחבית תשיב לדולר את תפקיד מטבע חוף המבטחים; זאת, לא רק משום שבארצות הברית נמצא גם הפתרון לקושי - נכונות של הנשיא להתפשר, בהמשך הדרך, תוך חתירה מתמשכת של כל הצדדים לפשרות - אלא גם משום שקשה להאמין שהמטבע של כלכלה בסדר גדול של 30 טריליון דולר, 10 טריליון דולר יותר מהכלכלה הבאה בתור (סין) וכמעט 13 טריליון דולר יותר מכל גוש האירו, שהיא גם הכלכלה המתקדמת והמגוונת בעולם, לא יתפוס מחדש את הבכורה בעתיד הלא רחוק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.