היום הכי גרוע מאז אפריל: מה עומד מאחורי הירידות בבורסת ת"א?

שבוע המסחר בבורסת ת"א נפתח בירידות שערים חדות, לאחר שהמדדים המובילים נסחרו בתקופה האחרונה ברמות שיא • בעוד שחלק מהאנליסטים מייחסים את הירידות לקשיים במו"מ על עסקת חטופים מול חמאס, אחרים דווקא מברכים על הירידות, וטוענים כי מדובר במהלך טבעי לנוכח עוצמת העליות שנרשמו לאחרונה

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי תקופה ארוכה של עליות שערים, המסכים בתל אביב נצבעו באדום, כשברקע הדיווחים על קשיים במשא ומתן מול חמאס ועל חזרתה של תוכנית המכסים האמריקאית לשולחן. בחודש האחרון, המסכים בתל אביב נצבעו כמעט מדי יום בירוק, והמשקיעים התרגלו לעליות מתמשכות. אך כמו שקורה לעיתים רבות בשווקים אחרי ראלי משמעותי, כמו זה ששטף את הבורסה בתל אביב בחודש האחרון, מגיעות גם ירידות שערים.

שאלנו 14 מנהלי השקעות איפה לשים את הכסף
מור מכניס רגל לתחום האשראי החוץ בנקאי בעזרת מנכ"ל המכללה למינהל
תעלומה בוול סטריט: מה הוביל לנפילה של שתי הישראליות?

בזמן שהמשקיעים ממתינים לראות כיצד ייפתח שבוע המסחר בוול סטריט ובצל הדיווחים השונים בנוגע להסכם הפסקת אש מול חמאס, מדד ת"א 35 ירד ב-2.3% ת"א 90 ירד ב-2.4%, בזמן שמדד הבנקים ירד ב-2.3%. במה שהיה לירידות המשמעותיות ביותר מאז חודש אפריל עת הושקה תוכנית המכסים של הממשל האמריקאי, אשר טלטלה את השווקים ברחבי העולם.

הירידות בבורסה מגיעות בצל הדיווחים על קשיים במשא ומתן בין ישראל לחמאס. זאת, לאחר שאמש (ש'), צוטט גורם מדיני בכיר שטען כי אין התקדמות בשיחות בין צוותי המשא ומתן, שלפחות בשלב זה ממשיכות להתקיים בדוחא, וכן לאחר שבשבוע האחרון, הביעו גורמים בכירים בישראל ובארה"ב אופטימיות ביחס לחתימה אפשרית על הסכם בזמן הקרוב. ברקע, ביקור ראש הממשלה, בנימין נתניהו בוושינגטון, במקביל לסבב השיחות בין צוותי המשא ומתן בקטאר.

"השוק עבר ממצב מאוד חיובי, בו ציפו שהולכים לסגור את העסקה בעזה, לחדשות שאולי העסקה קורסת ואנחנו ממשיכים לטבוע בבוץ העזתי. השוק לא אוהב את זה, ולכן הוא יורד היום", הסביר אורי תובל, מנכ"ל תובל בית השקעות ויו"ר קרן הגידור אלמנדה קפיטל. "אם העסקה באמת תקרוס, אנחנו כנראה נראה אותו (את השוק, א"ג) יורד עוד כמה אחוזים למטה, עד שהמצב יתבהר", הוא מעריך.

חדשות שליליות נוספות לשווקים הגיעו מכיוון הבית הלבן, אחרי שנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הכריז במהלך סוף השבוע על מכסים של 30% על סחורות מהאיחוד האירופי ומקסיקו, שתיים משותפות הסחר הגדולות של המדינה. זאת, לאחר שיום לפני כן הוא הכריז על הטלת מכסים בגובה של 35% על קנדה. אלא שנדמה שלפחות בינתיים, השווקים מעבר לים לא מגיבים לדיווחים בירידות דרמטיות.

ירידות טבעיות בתקופה של עליות

עם זאת, יש גם מי שסבורים שלא הדיווחים השליליים בנוגע למכסים ולעסקת חטופים הם מי שעומדים מאחורי ירידות השערים, אלא שבסך הכל, מדובר בתיקון טבעי של השוק, אחרי תקופה כל כך ארוכה של עליות. "אנחנו מעריכים, וגם בשוק מבינים, שעניין המכסים יגיע להסכמה כלשהי וכנראה שגם עסקת החטופים תיסגר מתישהו בקרוב", מעריך קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד.

"בתקופות של עליות יש גם ימים כאלה. אני לא חושב שזה מצביע על כיוון בשוק, מדובר בירידות טבעיות בתקופה של עליות. אנחנו לא מזהים בשוק או בעולם של הקרנות נאמנות פדיונות מצד הציבור או מוסדיים", הוא מוסיף.

ואכן, הירידות בפתח השבוע מגיעות אחרי ראלי משמעותי בשווקים, שכלל זינוק של מעל 10% במדדי הדגל השונים. כך, מדד ת"א 35 עלה בחודש החולף במעל 13%, תוך שהוא משלים זינוק של כמעט 28% מתחילת השנה, וחוצה לראשונה את הרף הסמלי של 3,000 נקודות. מאחורי הזינוקים בבורסה המקומית, ניצבה המערכה הצבאית המוצלחת מול איראן, שהביאה לאופטימיות מצד המשקיעים, בין היתר, בשל הירידה בפרמיית הסיכון של המדינה. זאת, בנוסף לאפשרויות המדיניות החדשות שנפתחו בפניה, הכוללות, בין היתר, הסכמי נורמליזציה עם מדינות נוספות במזרח התיכון, אשר עשויות להביא לשיפור נוסף במצבה הגיאו-פוליטי של ישראל ולפתוח בפני החברות המקומיות שווקים חדשים.

על כן, מי שהובילו את הירידות בתל אביב היו דווקא התחומים שנהנו מהעליות המשמעותיות ביותר בחודש החולף. כך, מניות הביטוח ירדו ב-4.6%, לאחר שבחודש האחרון נהנו מזינוק חסר תקדים של מעל 45%. אליהן הצטרפו גם מניות חברות הבנייה שירדו ב-3.1% לאחר שרשמו קפיצה של כמעט 38% בחודש האחרון. סקטור הנדל"ן בכללותו ירד בכ-3% אחרי קפיצה של כמעט 30% מאז פתיחת המערכה מול איראן.

לכן, יש מי שרואים בירידות היום, ובתיקונים מעין אלו, דווקא סימן חיובי עבור השוק. "הבורסה היא לא כרטיס בכיוון אחד. כמו שהיא יודעת לעלות, היא גם יודעת לרדת, ורצוי מאוד שהבורסה לא תרוץ מהר מדי למעלה, כי כששוק רץ מהר מדי למעלה ורק בכיוון אחד ובעוצמה מוגזמת, בדרך כלל, מתנפחות בועות. לכן, אחרי שהשוק עלה כ-20% בפחות מחודש, זה שהוא יורד 2% זה אפילו תיקון די מבורך", מסכם תובל.