להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
האווירה הכללית היא שבשל שלל ההתרחשויות בשנים האחרונות, כלכלת ישראל לא נמצאת במצב שיא. אך לראש הממשלה בנימין נתניהו יש סיבה לאופטימיות: "ישראל על סף זינוק כלכלי היסטורי", הוא בישר ברשתות החברתיות לאחר ביקור במתקן קצא"א באשקלון. "ההכנסות מהגז בעשור הקרוב צפויות להגיע ל־300 מיליארד שקל". האם זו התחזית?
● עשור לסוגיה שפילגה את ישראל: האם "שוד הגז" הפך ל"נס כלכלי"?
● מעל מיליארד שקל בהיטלי גז חלוטים הגיעו לקרן העושר
מקור אפשרי לנתון בו נקב נתניהו (ובכירים אחרים, כמו שר האנרגיה אלי כהן) הוא פרסום של רשות המסים מסוף יוני, ובו תחזית לגבי גביית היטל רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע (הידוע כ"מס ששינסקי"). בתרחיש המקסימלי, ההכנסות מההיטל צפויות להגיע לכ־74 מיליארד דולר. בשער החליפין הנוכחי מדובר בכ־250 מיליארד שקל, ואם נתחשב בכך שייתכן שהדולר יתחזק בעתיד, 300 מיליארד אינו מספר מופרך.
אך זה לא מצדיק את דברי נתניהו: הוא דיבר על העשור הקרוב. אלא שרשות המסים מסרה לנו כי התחזית היא ל־40 שנה, עד 2064.
מנגד, חשוב לזכור שנתניהו דיבר על "ההכנסות מהגז" באופן כללי, ולא רק על ההכנסות מההיטל הספציפי הזה. כפי שמוסבר בדוח מבקר המדינה, מעבר למס הנ"ל, חלקה של המדינה ברווחים ממשאב טבע נשען גם על תמלוגים בשיעור מסוים על מכירת משאב, וכמו כן מסים המוטלים על כל מי שיוצר רווח בישראל: מס הכנסה ומס רווחי הון. לשמחתנו, חברת ראיית החשבון והייעוץ BDO עיבדה נתונים של משרד האנרגיה וחברות הגז, ועל סמכם הכינה תחזית של כל סוגי ההכנסות.
אז מה אומרים המספרים? לפי התחזית של BDO, בעשור הקרוב (2025־2034) סך ההכנסות צפוי להגיע לכ־142 מיליארד שקל, קצת פחות ממחצית מהמספר בו נקב נתניהו. באופן מצטבר, נגיע ל־300 הנכסף רק כעבור עשור נוסף (2045). אם נלך לקראת נתניהו, ונוסיף 31 מיליארד שקל שנכנסו לקופת המדינה מפתיחת המאגרים ועד סוף 2024, עדיין נגיע למספר 300 מיליארד רק ב־2042, עוד 17 שנה.
מטעם ראש הממשלה נתניהו לא נמסר תגובה.
בשורה התחתונה: דברי נתניהו חצי נכונים. בשקלול סוגי ההכנסות, התחזית היא שהכנסות המדינה מהגז יגיעו ל־300 מיליארד שקל רק בעוד כ־20 שנה. בעשור הקרוב הכנסות המדינה יגיעו לכ־142 מיליארד שקל.
תחקיר: יובל אינהורן
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: בנימין נתניהו
מפלגה: הליכוד
מקום פרסום: רשתות חברתיות
ציטוט: "ההכנסות מהגז בעשור הקרוב צפויות להגיע ל־300 מיליארד שקל"
תאריך: 2.7.25
ציון: חצי נכון
ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקר לאחרונה במתקני קצא"א באשקלון. "ישראל על סף זינוק כלכלי היסטורי", טען בפרסום ברשתות החברתיות ברשתות לאחר הביקור. לטענתו, אחת האינדיקציות לכך היא משק הגז הטבעי: "ההכנסות מהגז בעשור הקרוב צפויות להגיע ל־300 מיליארד ש"ח", אמר - והוסיף: "זה רק חלק מהפוטנציאל. מי שאמרו ש'הגז יהרוס את הכלכלה' - הגז מציל את הכלכלה, מחזק את המדינה, ונותן לנו עוצמה כלכלית וביטחונית". בדקנו האם אלה אכן ההכנסות הצפויות לקופת המדינה מהגז הטבעי.
ימים אחדים לפני הפרסום של נתניהו, רשות המסים פרסמה את התחזית שלה לגביית היטל בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע (המכונה "מס ששינסקי"). מהתחזית עולה שבתרחיש המקסימלי, ההכנסות העתידיות מההיטל צפויות להגיע ל-74 מיליארד דולר. אומנם במונחי שער החליפין של היום מדובר בכ-250 מיליארד שקלים, אך לא ניתן לשלול שבעתיד השקל ייחלש, והסכום יתקרב יותר ל-300 מיליארד שקלים.
ואולם, אמירתו של נתניהו לא יכולה להתבסס על הנתון הזה. ראשית, משום שבעוד שנתניהו דיבר על "העשור הקרוב" - רשות המסרים מסרה לנו כי התחזית נערכה עבור 40 השנים הבאות: מ-2025 ועד 2064. שנית, נתניהו דיבר על "ההכנסות מהגז" באופן כללי, בעוד שהתחזית של רשות המסים נוגעת רק לחלקן. נסביר.
כפי שפירט מבקר המדינה, חלקה של המדינה בערך הכלכלי הנובע ממשאב הטבע מתקבל משלושה סוגי הכנסות: תמלוגים בשיעור מסוים ממכירות המשאב, היטל רווחי טבע (שלגביו רשות המסים פרסמה את התחזית) ומס הכנסה (ומס רווחי הון) המוטלים על כל נישום שמפיק הכנסה בישראל.
תחזית לשלושת מקורות ההכנסה הללו הוכנה על ידי חברת ראיית החשבון והייעוץ BDO, עבור דו"ח משק הגז הטבעי 2024 שמפרסם איגוד הגז הטבעי - שמאגד את החברות המובילות בתחום החיפוש וההפקה של גז טבעי. מקור הנתונים הוא עיבוד שעשו ב-BDO לנתונים מתוך דו"חות משרד האנרגיה ודיווחים ודו"חות כספיים של חברות הגז.
לפי התחזית, סך הכנסות המדינה מגז טבעי בעשור הקרוב (2025-2034) צפויות להסתכם בכ-142 מיליארד שקלים - כמחצית מהמספר של 300 מיליארד שקלים שבו נקב נתניהו. למעשה, ל-300 מיליארד שקלים (במצטבר) ישראל צפויה להגיע רק בשנת 2045 - בעוד 20 שנה, ולא בעוד עשור. גם אם כוללים בחישוב את 31 מיליארד השקלים שנכנסו לקופת המדינה עד סוף 2024, עדיין ההכנסות המצטברות יגיעו לסף 300 מיליארד השקלים רק בשנת 2042 (בעוד 17 שנים).
מטעמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לא נמסרה תגובה.
לסיכום, לפי תחזית של חברת BDO שנערכה עבור איגוד הגז הטבעי, בעשור הקרוב הכנסות המדינה מגז טבעי צפויות להסתכם ב-142 מיליארד שקלים - כמחצית מטענת נתניהו. למספר שבו נקב נתניהו, סך הכנסות של 300 מיליארד שקלים, ישראל צפויה להגיע בעוד שני עשורים - ולא בעשור הקרוב. לכן דבריו של נתניהו חצי נכונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.