בבריסל נכונים לוותר במלחמת הסחר, אבל מה המחיר שארה"ב תדרוש?

באיחוד האירופי חשבו שהם בדרך הנכונה להימנע ממלחמת סחר, אבל טראמפ טרף את הקלפים בשורת הכרזות ואיומים חדשים • למרות זאת, שבועיים לפני הדדליין, האיחוד מסמן כי פניו למשא ומתן, ואפילו דחה מכסי תגובה שהיה אמור להטיל באפריל, כדי לא להרגיז את טראמפ

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren
נשיאת נציבות האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

כשבועיים לפני הדדליין העכשווי למלחמת סחר כוללת מול ארה"ב, האיחוד האירופי נמצא בלחץ. עד לסוף השבוע האחרון חשבו באירופה כי הדינמיקה של השיחות עם האמריקאים מתנהלת היטב: התקיים משא ומתן על צעדים קונקרטיים, האיחוד סימן כי יהיה מוכן ללכת רחוק מאוד כדי להימנע ממלחמה, עסקת הסחר המצומצמת עם בריטניה נזרקה כמודל אפשרי ומכס גורף של 10% (עם החרגות למגזרים ספציפיים) נראה לפתע כאפשרות ריאלית שבריסל מוכנה לקבל. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון־דר־ליין הצהירה בשבוע שעבר כי "מה שאנחנו מכוונים אליו הוא למעשה הסכם עקרוני", ושני הצדדים נפגשו באופן קבוע. נציב הסחר מארוש שפצ'וביץ', אמר כי "התחושה בצד שלנו הייתה שאנו קרובים מאוד להסכם".

מלחמת המכסים עולה שלב, ובשווקים מצפים לתגובה של אירופה
יואב קרני, פרשנות | קולות מימין מציעים ל"איש המכסים" להירגע, ואלו לא כל צרות טראמפ

אבל אז קרו שני דברים: הראשון הוא שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ דחה באופן חד־צדדי את הדדליין שעל בסיסו נשאו ונתנו שני הצדדים - מ־9 ביולי ל־1 באוגוסט. השני היה מכתב פומבי שפרסם הנשיא האמריקאי בסוף השבוע האחרון, שבו הוא מאיים על האיחוד האירופי ב־30% מכס על כל הסחורה המגיעה לארה"ב, עם מכסים גבוהים יותר של 50% שיוטלו על פלדה ואלומיניום, וגם נחושת.

קו השבר באיחוד האירופי

האיום הפומבי, כפי שרצה טראמפ, הגביר את הלחץ על האיחוד האירופי לבצע ויתורים במשא ומתן, והכניס למצוקה את מנהיגי היבשת וראשי האיחוד שנאלצו להגיב לטון החדש מוושינגטון. תגובותיהם בשתי היממות האחרונות משרטטות את קו השבר המתגלה כעת באיחוד, בין המחנה שמעוניין לחתום על עסקה כמעט בכל מחיר מול ארה"ב, כל עוד תהיה בה פשרה מסוימת מצד וושינגטון, לבין מי שדוחפים לאיים בחזרה על טראמפ וארה"ב, בניסיון להשיג עסקה טובה יותר.

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ שייך בבירור למחנה הראשון. בראיון טלוויזיוני בסוף השבוע הזהיר כי ללא עסקה המכסים שעליהם הכריז טראמפ "יפגעו באופן קשה בכלכלה הגרמנית מוטת היצוא". "זו הסיבה", אמר, "שדרושה עסקה מול האמריקאים".

"שני דברים נדרשים כדי להגיע לעסקה", הוסיף הקנצלר הגרמני, "אחדות בתוך האיחוד האירופי וקשר אמין עם הנשיא האמריקאי לטובת התקשורת בין הצדדים". הוא גם הבהיר כי במקרים רבים נקודת הפתיחה של טראמפ היא לא הנקודה שבה דברים מסתיימים וכי ניסיון העבר מלמד על "פתרונות הגיוניים" שנמצאים בסופו של דבר. "אני נחוש להשיג אותם בעבור אירופה", אמר הקנצלר הגרמני. לצידו ניצבת ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני, שאמנם התרחקה מהתבטאות אישית בנושא, אבל פרסמה הודעה בשם ממשלת איטליה שקראה "להישאר ממוקדים במשא ומתן ובאפשרות להסכם".

מנהיגים אחרים היו התקפיים יותר. ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז, שפתח חזית מול ארה"ב עם סירובו להוציא 5% מהתמ"ג בשנה על ביטחון בעתיד כחלק מהחברות בנאט"ו, אמר כי האיום בתעריפים "אינו מוצדק". נשיא צרפת עמנואל מקרון הביע "אי שביעות רצון גדולה מאוד" מהמכתב. ראש ממשלת שבדיה אף איים ב"צעדי תגובה קשוחים אם יהיה צורך בכך".

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Evan Vucci
 נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Evan Vucci

האיחוד האירופי בעמדת נחיתות

אבל כאיתות לכך שאירופה מוכנה ללכת רחוק מאוד ולהתקפל בפני דרישות אמריקאיות, החליטה הנציבות האירופית בתיאום עם ראשי המדינות לדחות את "מכסי התגובה" שלהם על סיבוב המכסים שהטילה עליו ארה"ב בעבר בתחום האלומיניום והפלדה. אלו גובשו כבר באפריל, מסתכמים ב־21 מיליארד אירו והיו אמורים להיכנס לתוקף השבוע. ואולם ברגע האחרון - בניסיון ברור להימנע מלהרגיז את טראמפ - גם הם נדחו ל־1 באוגוסט. פון־דר־ליין פרסמה תגובה מדודה למכתב של טראמפ, שבה הכריזה כי "אנחנו נשארים מחויבים להגיע להסכמה עד 1 באוגוסט".

אמנם, האיחוד הודיע על גיבוש חבילת עונשין חדשה של 72 מיליארד אירו בתגובה למכסים של 30%, אבל בהתחשב בכך שטרם הטיל מכסים משמעותיים על ארה"ב, מדובר בצעד סמלי בלבד.

למעשה, האיחוד האירופי נמצא בעמדת נחיתות משמעותית מול ארה"ב. יחסי הסחר בין המדינות הם הגדולים ביותר על פני הגלובוס. הם מסתכמים ב־1.9 טריליון דולר בסחורות ובשירותים (לפי נתוני ארגון הלמ"ס האירופי), והם חלק משמעותי מהבסיס הכלכלי האירופי. אבל תחום שבו אירופה תלויה לחלוטין בארה"ב הוא ביטחון. טראמפ לא היסס לאיים על אירופה בהסרת ההגנה הביטחונית שהוא מספק על ידי הובלת נאט"ו אם היא לא תתגמש בנושאים כלכליים. ידיהם של האירופאים כבולות. דרושות להם לפחות חמש שנים עד שיצליחו להעמיד כוח צבאי של ממש. בינתיים, מסתמן שהם יהיו נכונים לשלם את המחיר על כך.

מקווים למחיר לא גבוה מדי

בנוסף, על ידי ערבוב התחומים השונים - ביטחון, אנרגיה, כלכלה וסחר - טראמפ השכיל לנצל את אחת מנקודות התורפה של האיחוד האירופי. האיחוד הוא גוף על־לאומי המשתף פעולה בנושאי כלכלה וסחר, אך שלחברותיו יש ריבונות ועמדות עצמאיות בנושאי ביטחון ואנרגיה. לאירופה, בשל החשש מרוסיה וחוסר הנכונות להסתכן בעימות עמה, יש רצון להגיע להסכמה עם ארה"ב כמעט בכל מחיר. בחזית הכלכלית, ישנם אינטרסים שונים למדינות שונות. ערבוב של תחומים שונים עם האינטרסים השונים יוצרים פילוג וחוסר אחדות באיחוד האירופי, המשחקים לידיו של טראמפ.

כמובן ש"עסקה" שבה ארה"ב מטילה מכסים של 30% על כל הסחורה האירופית אינה הגיונית. אבל מסתמן שאירופה מוכנה ללכת רחוק מאוד כדי להגיע לעסקה כלשהי, גם אם הדבר יפגע ביצוא שלה במידה מתונה. בסופו של דבר, היא בעיקר יכולה לקוות שהמחיר שידרשו האמריקאים במסגרת עסקת סחר לא יהיה גבוה מדי, ושלוושינגטון יש אינטרסים משלה לסגור את החזית הזאת בהקדם.