גל מימושי המניות של בעלי שליטה בחברות ציבוריות לאחר הזינוק בבורסה בת"א בתקופה האחרונה, נמשך במלוא עוזו, ומגיע גם לתחום הפיננסים - שם מככבים בתי ההשקעות בצמרת טבלת התשואות בשנה האחרונה. בימים האחרונים בוצעו מימושי מניות ראשונים על ידי בעלי השליטה במיטב ובאנליסט, שניים מבתי ההשקעות הוותיקים והמובילים בישראל.
● תשואה של 190% ב-4 שנים: קרן אלומה מוכרת לבזק חברה ברווח
● מנכ"לית אל על פורשת עם 20 מיליון שקל בכיס ולאחר שהמניה טסה ב-300%, וזה עדיין לא ההישג הכי גדול שלה
הבעלים של בית ההשקעות מיטב, משפחות סטפק וברקת, מכרו השבוע נתח של 3.5% ממניות החברה תמורת 200 מיליון שקל, כשבצד הקונה עמדה קבוצת הביטוח כלל. זאת לאחר זינוק של 363% במניית מיטב בשנה האחרונה לשווי שוק של 5.8 מיליארד שקל, או תוספת של 846% בחמש השנים האחרונות.
בעסקה מכרה מאיה אחזקות, חברה בה מחזיקים ילדיו של המייסד צבי סטפק (אבנר, אמיר ורחל סטפק), כ-1% ממניות מיטב. קבוצת BRM של האחים אלי וניר ברקת (שר הכלכלה) מכרה 2.5% מהמניות. המכירה לכלל נעשתה בהנחה צנועה של 3% ביחס למחיר השוק של מניית מיטב, ואת הפצת המניות הובילו ווליו בייס חיתום ומיטב ברוקראז'.
לאחר המכירה תחזיק BRM של האחים ברקת ושותפם יובל רכבי ב-25.9% ממניות בית ההשקעות, ומאיה אחזקות של משפחת סטפק ב-26.8% (1.5% נוספים מוחזקים בידי אבנר וצבי סטפק בנפרד). כך שבסך הכול מחזיקות שתי משפחות הבעלים כעת ב-54.2% ממניות מיטב, בשווי שוק של 3.2 מיליארד שקל.
מיטב הוא בית ההשקעות הגדול בישראל מבחינת שווי שוק, ואף עקף לאחרונה את אלטשולר שחם בהיקף הנכסים המנוהלים אצלו בתחומי הגמל והפנסיה יחד. בסך הכול מנהל בית ההשקעות יותר מ-331 מיליארד שקל (כולל קרנות נאמנות וניהול תיקים).

מימושים נדירים של בעלי השליטה במיטב
מימוש המניות הנוכחי מהווה כאמור אירוע נדיר מבחינת בעלי מיטב, שככל הידוע מוכרים לראשונה חבילת מניות של בית ההשקעות, שהקימו צבי סטפק ושלמה סימנובסקי לפני 45 שנה. סטפק עצמו (שלא באמצעות החברה המשפחתית) מכר לפני כחודש מניות ב-10 מיליון שקל.
כך גם מבחינת BRM של האחים ברקת, שהפכה לבעלת שליטה משותפת במיטב בשנת 2013, במסגרת המיזוג הגדול של מיטב עם בית ההשקעות דש. בשנת 2016 היה אמור בית ההשקעות להימכר לקרן XIO הסינית לפי שווי של כמעט 1.5 מיליארד שקל, אך שנה לאחר מכן העסקה בוטלה. בדיעבד, כנראה שהבעלים שמחים על כך, שכן שווי מיטב הוכפל מאז בכמעט פי 4.
במקביל למימוש של סטפק האב בחודש שעבר, גם בכירים נוספים מכרו מניות בחברה. כך, מנכ"ל חברת הטרייד אושר טובול מכר מניות במספר מנות בהיקף של כ-8 מיליון שקל, מנכ"ל חברת הגמל והפנסיה חגי אורן מכר מניות ביותר מ-3 מיליון שקל, ומנהל ההשקעות הראשי גיא מני מכר גם הוא מניות ב-5.5 מיליון שקל. גם סמנכ"לית הכספים עינת רום מכרה מניות ב-2.4 מיליון שקל.
ברבעון הראשון השנה זינק הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של מיטב ב-80% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, ל-90 מיליון שקל. בשנה שעברה עמד הרווח הנקי על 256 מיליון שקל, עלייה של 97%.
הבוננזה "הצדדית" של ברקת וסטפק בוול סטריט
למשפחות סטפק וברקת, בעלי השליטה במיטב, יש השקעה משותפת נוספת, מוצלחת מאוד, בחברת הפינטק הישראלית איטורו (eToro).
איטורו, המנוהלת על-ידי המייסד המשותף יוני אסיא, הונפקה לפני חודשיים בנאסד"ק, במהלך שכלל גם הצעת מכר מצד בעלי מניות ותיקים בה. בין בעלי המניות הבולטים שמכרו מניות בהצעת המכר הייתה גם קבוצת BRM של האחים אלי וניר ברקת ושותפם יובל רכבי. BRM מכרה בהנפקה מניות בתמורה ל-26 מיליון דולר, ונותרה עם 8.7% מזכויות ההצבעה באיטורו ומניות ששוויין הנוכחי מגיע לכ-350 מיליון דולר.
ההשקעות של BRM באיטורו בוצעו בעיקר בשלבים מוקדמים של פעילות החברה, ובשוויים נמוכים משמעותית מהשווי בהנפקה וכיום, כך שהיא רושמת רווחים על ההשקעה - גם בפועל במימוש וגם רווח על הנייר על החזקתה כיום.
עוד מרוויח מההנפקה של איטורו הוא אבנר סטפק, חבר דירקטוריון איטורו משנת 2013. סטפק מכר במסגרת ההנפקה מניות איטורו בשווי של 528 אלף דולר, ונותר עם מניות שהשווי הנוכחי שלהן מגיע ל-11 מיליון דולר.
איטורו פיתחה ומפעילה פלטפורמה למסחר בניירות ערך, מטבעות ועוד, והיא הונפקה לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר ובמחיר של 52 דולר למניה, מעל הרף העליון של טווח המחירים המבוקש בהנפקה. בהמשך המניה זינקה עד לשיא של כ-76 דולר, אך נחלשה מאז.
במחיר הנוכחי של המניה (כ-57.6 דולר) שווי השוק של איטורו הוא 4.8 מיליארד דולר, והתשואה מההנפקה היא 10.8%. מחיר היעד הממוצע של האנליסטים שמסקרים את המניה משקף פרמיה של 30.5% על המחיר בנאסד"ק.
שירי חביב וולדהורן
גם באנליסט הבכירים מממשים
בתחילת החודש הצטרפו גם שמואל לב ואהוד שילוני, צמד בעלי השליטה הוותיקים בבית ההשקעות אנליסט, למוכרי המניות בבורסה. במקרה שלהם מכר כל אחד נתח שווה של קצת יותר מ-1.8% ממניות החברה תמורת 42.4 מיליון שקל (21.2 מיליון שקל לכל אחד מהם).
זאת לאחר זינוק של יותר מ-200% במניית בית ההשקעות בשנה האחרונה, ויותר מ-850% בחמש שנים, למחיר המשקף לו שווי של 1.4 מיליארד שקל. צמד בעלי השליטה ירדו להחזקה של 57.7% בחברה שבבעלותם - מניות בשווי 790 מיליון שקל.
במקביל לבעלי השליטה, במהלך החודשים האחרונים גם בכירים באנליסט, כמו מנכ"ל החברה איציק שנידובסקי, מנהל ההשקעות הראשי והמשנה למנכ"ל ערן גולדרינג ומנכ"לית חברת הגמל, אילנה פרימו, מכרו מניות בהיקף של כמה מיליוני שקלים בודדים במצטבר.
אנליסט הוא בית השקעות שמתמקד בעיקר בתחום הגמל ומנהל שם נכסים בהיקף של 64 מיליארד שקל (נכון לחודש מאי). סך הנכסים שמנהל בית ההשקעות הוא יותר מ-87 מיליארד שקל, כולל קרנות נאמנות וניהול תיקים.
נתח השוק של בית ההשקעות, שנמצא בשנים האחרונות בצמרת התשואות מבין הגופים המנהלים בשוק ההון, גדל מ-2% לפני עשור ל-7% כיום, כשהוא המעביר הגדול ביותר של כספים מהמתחרים מאז תחילת השנה שעברה, עם העברות חיוביות מהמתחרים של יותר מ-20 מיליארד שקל.
גם מיטב הוא מהמצטיינים בהעברות מהמתחרים באותו הזמן כשהעביר 9.4 מיליארד שקל. מבחינת טבלת התשואות, מיטב נמצא במקום הרביעי בשנה ובשלוש השנים האחרונות.
ברבעון הראשון של השנה הרווח של אנליסט צמח ב-31% והסתכם ב-17 מיליון שקל, אחרי רווח של 65 מיליון שקל אשתקד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.