שורה של ציוני דרך היסטוריים נרשמו בפתח השבוע הנוכחי בביטקוין, עת עקף המטבע הדיגיטלי לראשונה את רף ה-120 אלף דולר. בכך הוא עבר את שווי השוק של ענקית הטכנולוגיה אמזון, וכעת נמצאות מעליו רק ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, אפל ומיקרסופט.
● יואב קרני, פרשנות | קולות מימין מציעים ל"איש המכסים" להירגע, ואלו לא כל צרות טראמפ
● רשימת השורטים של ג'יי.פי מורגן כוללת גם ישראלית אחת
מאחורי העלייה האחרונה במחיר המטבע הדיגיטלי עומד הצפי לפתיחה של דיונים בקונגרס האמריקאי, שבו צפויים המחוקקים לדון, וייתכן שאף להצביע, על שורה של חוקים הנוגעים להסדרה של התחום.
"מדובר בצעדים חשובים ומהותיים שנוגעים בהמון מרכיבים קריטיים לתעשייה, כמו נושא ההסדרה הרגולטורית, כך שהאופטימיות לקראת החקיקה שמתקרבת אלינו היא בהחלט אחד הגורמים שתומכים בעליות בשוק", כך מעריך יוסי ברנע, מנכ"ל חברת טקטונה, הפועלת בתחום הבלוקצ'יין והנכסים הדיגיטליים.
בחודש האחרון עלה הביטקוין ביותר מ-6%. בשנה האחרונה הוא השלים זינוק של מעל 100%, שמאחוריו עמדה בעיקר בחירתו של דונלד טראמפ לכהונה שנייה לנשיאות ארה"ב, וההנחה כי הוא צפוי לקדם חקיקה שתתמוך במטבעות הדיגיטליים והסדרתם. על רקע כך חצה המטבע את רף ה-100 אלף דולר.
אלא שבחודשים האחרונים, המדיניות הפוליטית והכלכלית של טראמפ, ובראשה תוכנית המכסים שטלטלה את השווקים ברחבי העולם, ציננו את האופטימיות של המשקיעים.
ואולם, מאוחר יותר, בזמן שנכסים אחרים כמו מניות חזרו לרשום שיאים, חידש גם הביטקוין את דרכו כלפי מעלה.
בכך עבר המטבע הדיגיטלי בעיני רבים מעין "מבחן בגרות", שכן אם בעבר הוא נחשב כנכס מפלט בתקופה של ירידות שערים בנכסים המסורתיים, הרי שבתקופה האחרונה הוא הוכיח שהוא הפך לנכס שקשור יותר ויותר למערכת הפיננסית המסורתית.
כך, אף שבעבר הביטקוין נטה לעלות בזמן שהדולר נחלש, בחודשים האחרונים הקורלציה בין שני המטבעות התנתקה, והביטקוין סירב להגיב לירידה המתמשכת בשנה האחרונה בערכו של הדולר מול המטבעות המובילים, כפי שאולי ציפו המשקיעים שיקרה.

הגורם המניע שהכניס משקיעים רבים לתוך השוק והקפיץ את המטבע
מאחורי השינוי הזה עומדות בראש ובראשונה קרנות הסל (ETF) שהושקו בתחילת השנה שעברה. השקת הקרנות, העוקבות אחר הביטקוין, הביאה לא רק לגידול בהשקעות בו, אלא גם לכניסת משקיעים רבים שעד כה הדירו את רגליהם מנכסים כ אלו, בין שבשל התדמית השלילית ובין שבשל הקשיים הטכניים שהם מציבים, כמו הצורך בארנק דיגיטלי.
"הביטקוין עובר תהליך שכולל כניסת משקיעים פיננסיים, מעבר למשקיעים המנוסים שהחזיקו עד כה את המטבע עצמו בארנקים", מסביר אייל חיים, סמנכ"ל איילון קרנות נאמנות, המחזיקה בקרן מנוהלת על הביטקוין. "לאט לאט עוד ועוד גופים ומשקיעים פיננסיים מצטרפים להשקעה ומשתמשים בתעודות סל כמכשיר שמספק עבורם הגנה מפני אינפלציה וסיכונים אחרים".
לדברי יוסי ברנע מטקטונה, "ככל שהביקושים למטבע גדלים, ומגיעים מגופים מוסדיים ולא רק משחקנים ספקולטיביים, השוק מקבל עומק. המשמעות ארוכת-הטווח היא ירידה בסיכון ובתנודתיות של הנכס, שמייצרת תשואה עקבית. הוא הופך לנכס שיש מאחוריו ביקוש אורגני, ולא משהו שנתפס כתרמית כפי שהיה עד לפני מספר שנים".
בסוף השבוע האחרון הגיעו קרנות הסל על הביטקוין בארה"ב לשיא נכסים של יותר מ-158 מיליארד דולר, הרמה הגבוהה ביותר מאז שהקרנות הושקו.
דוגמה בולטת לשינויים בהרגלי המשקיעים, מגיעה מהקרן המחקה הגדולה ביותר על המטבע, המנוהלת על ידי מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, בלאקרוק. בתחילת השבוע חצתה הקרן (ETF iShares Bitcoin Trust, סימול: IBIT), את רף 80 מיליארד הדולר בנכסים מנוהלים. היא עשתה את זה בקצת יותר משנה, במה שהפך אותה לקרן הסל שרושמת את ציון הדרך הזה בזמן הקצר ביותר. לצורך השוואה, לקרן הסל על הזהב לקח פי חמישה זמן להגיע לרמות שאליהן הגיעה התעודה של בלאקרוק על הביטקוין.
אם לא די בכך הרי שהקרן המחקה של בלאקרוק על המטבע הפופולרי, הניבה לה הכנסות גדולות יותר מאשר הקרן שלה העוקבת אחר מדד הדגל האמריקאי S&P 500.

היחלשות הדולר והאפקט על הישראלים
בזמן שמעבר לים תעודות הסל על הביטקוין שוברות שיאים, בארץ התחום טרם צבר תאוצה. בסוף השנה שעברה, לאחר שזכו לאישור מצד רשות ניירות ערך, השיקו חמישה גופים (אי.בי.אי, מיטב, מור, מגדל וקסם) קרנות מחקות על המטבע הדיגיטלי, לצד קרן מנוהלת שהושקה על ידי איילון קרנות נאמנות. אלו הציעו למשקיע הישראלי להשקיע במוצר העוקב אחר הביטקוין, שאותו ניתן לרכוש בשקלים.
אלא שנכון להיום, למרות הזינוק החד במחיר המטבע מנהלות הקרנות סכומים נמוכים יחסית, של 188 מיליון שקל. מאחורי הנתונים הנמוכים עומדות מספר סיבות, שהבולטת שבהן היא שבניגוד למה שקורה בארה"ב, שם רוב המשקיעים בקרנות הם גופים פיננסיים, בארץ מי שמשקיע בקרנות הם בעיקר משקיעים פרטיים. "להערכתנו, כמו בחו"ל הגופים המוסדיים צפויים כבר בקרוב להתחיל להשקיע בביטקוין", אומר ליאור כגן, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות.
גורם נוסף הוא, שבדומה לקרנות אחרות שעוקבות אחר נכסים בחו"ל, גם אלו על הביטקוין סבלו מהתחזקות השקל מול הדולר, ששחקה את התשואות. כך, בעוד שהמטבע רשם זינוק של 30% מתחילת השנה, הקרנות הישראליות הסבו לחוסכים תשואה של כ-10% בלבד. עם זאת, לדברי כגן, "הביטקוין זו השקעה ארוכת-טווח למי שמאמין בתחום, ולכן המטבע פחות צריך להוות מרכיב בהחלטה. מה גם שאפשר להסתכל עליו כחלק מהחשיפה של התיק לדולר".
האנליסט שמהמר: את'ריום הוא הבא שיזנק
מטבע בולט נוסף בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים, שזוכה לתנופה הודות לכניסתם של שחקנים חדשים להשקעה בתחום, הוא האת'ריום, המטבע הדיגיטלי השני בגודלו בשוק, שקרנות מחקות עליו הושקו לפני כשנה (חודשים ספורים אחרי השקת הקרנות על הביטקוין).
בזמן שקרנות הסל של ביטקוין נהנו בשבוע החולף מזרימה של 2.72 מיליארד דולר, קרנות הסל של האת'ריום נהנו גם הן מזרימה משמעותית של כספים, בהיקף של 908 מיליון דולר.
בדומה לביטקוין, גם האת'ריום עובר בתקופה האחרונה תהליך של התמסדות.
כך למשל, בשבוע שעבר הודיע המשקיע הפופולרי טום לי, מייסד שותף ושותף מנהל בקרן Fundstrat, כי הוא צפוי לעמוד בראשה של חברת כריית ביטקוין זעירה, אשר אותה הוא מתכוון להפוך לחברה המשקיעה באת'ריום.
לי צפוי לעשות את זה במודל של "חברות אוצר" (Treasury company), אשר מתייחדות בכך שהן מחזיקות בנכס דיגיטלי, לרוב ביטקוין, כנכס העיקרי במאזניהן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.