בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה הבוקר (ג') את בקשתו של איש הנדל"ן אורן קובי, הנתון במעצר אחרי שהוגש נגדו כתב אישום, להשתחרר למעצר בית.
עם זאת, השופט עלאא מסארווה טרם הכריע בבקשת הפרקליטות לעצור את קובי עד תום ההליכים המשפטיים נגדו. בהמשך החודש יתקיים דיון נוסף בנושא, אחרי שקובי יגיש הצעה מעודכנת לחלופת מעצר. קובי שוהה כעת במתקן המעצר באבו כביר והצטרף לדיון הבוקר באמצעות היוועדות חזותית.
● חשד לתרמית של עשרות מיליונים: כך הסתבך קצין שייטת שהפך ליזם נדל"ן
● הנושים של ענבל אור יקבלו 10 מיליון שקל, חברות הקבוצה יפורקו
במאי האחרון הוגש נגד קובי כתב אישום רביעי במספר, וממנו עולה כי קובי הפר את האיסור שהוטל עליו - ושאושר על-ידי בית המשפט העליון - לעסוק בנדל"ן.
כתב האישום הוגש על-ידי פרקליטות מחוז תל אביב (פלילי) בתום חקירת משטרה שנפתחה בעקבות חשיפת גלובס באוקטובר 2024, בה נחשף כי קובי מעורב במכירת קרקעות חקלאיות במסגרת חברת ג.ק.צ.ב נדל"ן שבבעלות מקורבו, ג'ון קנדלר.
לגבש חלופת מעצר אחרת
לקראת הדיון הבוקר המליץ שירות המבחן שלא לשחרר את קובי למעצר בית, וקבע כי קיים חשש שקובי יפר את תנאי המעצר וישוב לעסוק בנדל"ן. זאת, בין היתר, "לאור הסיכון העולה ממאפייניו" וההסתרה שבה הוא מתנהל.
שירות המבחן התרשם כי אנשים מסביבתו של קובי, אשר שמם עלה כמי שעשויים לפקח עליו בבית אם ישוחרר למעצר בית, "מתקשים לזהות מצבי סיכון בהתנהלות" של קובי.
שירות המבחן אף התייחס ל"יחסי התלות" שבין קובי לחלק מהמפקחים האפשריים עליו, וליכולתו של קובי לתמרן את סביבתו.
השופט מסארווה קבע כי לנוכח ההמלצה של שירות המבחן, לא ניתן יהיה לשחרר בשלב זה את קובי למעצר בית. השופט ציין כי לאורך מעצריו הקודמים של קובי עלו סימני שאלה לגבי התנהלותו במהלך המעצר.
בית המשפט הציע לסנגורו של קובי לגבש חלופת מעצר אחרת ומפקחים אחרים שאינם תלויים בקובי. ההגנה תציע זאת לשירות המבחן תוך שלושה ימים, ודיון המשך יתקיים ב-27 ביולי.
"הנאשם מנסה להתיש את המערכת"
"התיק הזה יוצא מפרופורציות", אמר בדיון הבוקר עו"ד יובל זמר, המייצג את קובי בנושא המעצר. לדבריו, קובי היה נתון במשך 18 חודשים באיזוק אלקטרוני ולאחר מכן במעצר בבית, ובמהלך תקופות אלה הוכיח כי ניתן לתת בו אמון.
עו"ד זמר טען כי המדינה לא מתנגדת לעצם העיסוק של קובי בנדל"ן אלא לכך שהדבר ייעשה בתרמית. נציג הפרקליטות, עו"ד איהב נופל, הבהיר כי ההתנגדות היא לעצם העיסוק בנדל"ן.
"בכתב האישום לא נכתב שמישהו מהמתלוננים שילם ולא קיבל תמורה", אמר עו"ד זמר. בתגובה, השופט מסארווה ציטט מתוך כתב האישום כי קובי מואשם, בין היתר, בקבלת דבר במרמה. "כשהנאשם עוסק בנדל"ן, הדברים לא מסתיימים טוב", אמר השופט. עו"ד זמר עמד על כך שמדובר בהתנהלות מול בנקים ולא מול לקוחות. "הפרה זו הפרה, וזו הפרה בוטה", סיכם השופט.
"הנאשם מנסה להתיש את המערכת", אמר עו"ד נופל מהפרקליטות. "שירות המבחן קבע מפורשות שלא ניתן לשחרר את קובי לא למעצר בית ולא לאיזוק".
בדיון נכחו מספר לקוחות לשעבר של קובי. אחת מהן אמרה אמרה לשופט: "רומיתי. ביקשתי את הכסף שלי בחזרה ולא קיבלתי. אני דוגמה קלאסית להרבה אנשים שנפגעו בשנה האחרונה ורוצים שיהיה לזה סוף. אם לא יהיה לזה סוף, יהיו עוד נפגעים. כשמבקשים חלופת מעצר לקובי, צריך לתת לנו חלופה לבית שלנו".
"דפוס עברייני, שיטתי ומתוחכם"
הבקשה למעצר עד תום ההליכים הוגשה על-ידי הפרקליטות במסגרת כתב האישום ובטענה כי קובי מתנהל ב"דפוס עברייני, שיטתי ומתוחכם".
בפרקליטות טוענים לא ניתן לתת בקובי אמון, מאחר שהוא בחר לרמוס ברגל גסה את הצו שהטיל עליו בית המשפט האוסר עיסוק בנדל"ן. "מעשיו מלמדים כי המשיב מסוכן לשלום הציבור כולו", נטען.
לפי כתב האישום, קובי המשיך כאמור לעסוק בתחום הנדל"ן, באמצעות החברה שהקים קנדלר בהוראתו של קובי. החברה פעלה תחת השם המסחרי LAND ועסקה בקידום עסקאות למכירת זכויות בקרקעות חקלאיות.
קובי נאשם כי ניהל את החברה, היה אחראי לגיוס עובדים ולקביעת תנאי העסקתם, נכח בפגישות עם לקוחות במשרדי החברה וקבע את גובה העסקאות.
הפרקליטות טוענת כי קובי פעל במסגרת החברה החדשה במטרה להונות את נושיו, ביצע את העבירות בשיטתיות, בתחכום ולאורך תקופה של של יותר משנה, על-מנת להלבין מיליוני שקלים ולהונות את הרשויות באמצעות תצהירים כוזבים.
עוד מתואר בכתב האישום כיצד קובי השתמש בכספים כדי לשכור רכבי יוקרה ודירות יוקרתיות, להעסיק נהג אישי, לשלם שכר-טרחה לעורכי דינו ולממן את הוצאותיו.
הסדר חוב מתוקן
מוקדם יותר השנה הגיע קובי להסדר חוב מתוקן עם נושיו, שהסיר את המגבלות שהוטלו עליו בהליכי פשיטת הרגל שנוהלו מול קובי סביב פעילותו בעבר. לפי ההסדר המתוקן, חובו של קובי הועמד על קרוב ל-11 מיליון שקל.
לפי כתב האישום, קובי הסתיר את הכספים שקיבל באמצעות פעילותו בחברה החדשה. נטען כי קובי משך דרך קנדלר כספים מחשבונות הבנק בסכום מצטבר של כחצי מיליון שקל בין יוני 2024 ועד פברואר 2025, העביר כספים לצרכיו האישיים בסכום מצטבר של כ-330 אלף שקל, והעביר לאמו כספים בסך 49 אלף שקל.
ב-2020 הוגשו נגד קובי שני כתבי אישום סביב פעילותו בקבוצת אדמה למכירת קרקעות חקלאיות, קבלת דבר במרמה, גניבה, הלבנת הון בהיקף של למעלה מ-20 מיליון שקל והונאת נושים בגובה של 70 מיליון שקל, לאחר שהחברות שלו נכנסו להליך חדלות פירעון. קובי אף מואשם כי איים על סנגורו לאחר שזה ביקש להפסיק לייצגו.
מאז 2022 היה קובי משוחרר בתנאים מגבילים, אך הוא שב ונעצר עם הגשת כתב האישום הנוכחי. בניגוד להליך המעצר, בתיק העיקרי של האישום נגדו מייצג קובי בשלב זה את עצמו.
*** חזקת חפות: אורן קובי לא הורשע, ועומדת לו חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.