אבי שמחון צפוי להמליץ: הגבלות על צעדי הבנקים בתחום הנדל"ן

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה טוען כי "הבנקים עוזרים ליזמים לשמור על מחירים גבוהים", ומתייחס לטענת רשות התחרות ולפיה המקרים שבהם התערבו הבנקים במחירים זניחים: "צריך לשאול את הנפגע, הרוכשים, ולא את מי שמרוויחים כמו משוגעים"

אבי שמחון / צילום: תמר מצפי
אבי שמחון / צילום: תמר מצפי

הצוות שבראשו עומד יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' אבי שמחון, אשר הוקם במטרה לבחון את הגבלת מעורבות הבנקים בקביעת מחירי דירות בפרויקטים שהם מלווים, ממשיך בעבודתו ועל פי הערכותיו של פרופ' שמחון, המסקנות בנושא יפורסמו עוד השבוע.

"כפסע ממחסור בדלקים": התרחיש שמפחיד גורמים במשק האנרגיה
חברת הביטוח שקפצה לצמרת טבלת התשואות, וכמה עשו החוסכים?

לדברי שמחון, "הצוות צפוי להמליץ לאסור על הבנקים להתערב בקביעת מחירי המכירה של דירות, בין אם דרך הנחיות או הוראות של המפקח על בנקים, שזה בעיניי עדיף, ובין אם בחקיקה - אם לא נצליח לעשות זאת דרך המפקח".

באשר לאפשרות כי גם לאחר קביעת הנחיות או ניסוח חקיקה, יוכלו הבנקים להתערב במחיר, אומר פרופ' שמחון כי "תמיד קיים חשש כזה, אבל אני לא חושב שהן יפרו הוראה מפורשת - של המפקח או החוק".

שמחון התייחס לפרסומים האחרונים מכיוון רשות התחרות ולפיהם - בניגוד לטענותיו בעבר - המקרים שבהם הבנקים מנעו מיזמים להוריד מחירים היו במספרים זניחים, ואמר: "ברור שלא ימצאו הרבה מקרים כאלו, כי אף אחד לא יודע מה קורה שם באמת, מאחורי הקלעים. רשות התחרות שאלה את היזמים עצמם, אבל אף אחד לא יקום ויגיד: 'נכון, יש כאן קרטל'. צריך לשאול את הנפגע ולא את מי שמרוויחים כמו משוגעים מהסיטואציה הזו".

עבודת הצוות יצאה לדרך בעקבות מסמך של המועצה הלאומית לכלכלה עצמה, שבו נטען כי התערבות הבנקים במחירי הדירות היא כשל תחרותי, בשל העובדה שהם יכולים למנוע ירידות מחירים. המסמך הראה כי בחוזה ההתקשרות של הבנקים מול היזמים, במסגרת ליווי פיננסי שמוענק להם, היזמים חייבים לקבל אישור של הבנק כדי להוריד את מחירי הדירות בפרויקט הזוכה לליווי. בעקבות מסמך זה החליט קבינט הדיור הממשלתי על הקמת צוות לבחינת הנושא, שבראשו עומד שמחון.

לעבודת הצוות קמה התנגדות לא מבוטלת, בין היתר מצד בנק ישראל, אשר טוען כי "התערבות לא מבוקרת בהסכמי המימון בין היזמים לגורמים המממנים תוך הגבלה של האחרונים בפעולות הפיקוח והבקרה שהם מבצעים בפרויקט נתון, צפויה להשפיע לשלילה על שוק הדיור בישראל ולהוביל דווקא לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחיריהן".

"בישראל נוצרה אנומליה"

פרופ' שמחון, כך נראה, לא מתרגש מהביקורת הזו, ובשיחה עם גלובס חזר על העיקרון ואמר: "הבנקים עוזרים ליזמים לשמור על מחירים גבוהים. נוצר מצב שמאוד נוח לשני הצדדים, ולא נוח לאזרח. גם ליזמים עצמם המצב הקיים נוח".

לדבריו, בישראל נוצרה אנומליה שבמסגרתה, למרות עליית האינפלציה מחירי הדירות לא יורדים - זאת בניגוד למרבית מדינות העולם, שם המחירים יורדים או לכל הפחות עולים בקצב נמוך יותר מקצב עליית האינפלציה. הוא מזכיר את מספר השיא של הדירות הלא מכורות בשוק (כמעט 81 אלף דירות במאי השנה) ואת הירידה המשמעותית במספר העסקאות לרכישת דירות בחודשים האחרונים, כדי לחזק טענה זו.

עוד מציין פרופ' שמחון כי מרבית אנשי הצוות מחזיקים בדעה כי למעורבות הבנקים בקביעת המחירים יש חלק בהיווצרות האנומליה הזו, אך מודה שאין בידיהם כרגע הוכחה חותכת: "מסתמנת הסכמה של רוב הצוות לכך, ונגיע להסכמות בנושא", הוא קובע. "נכון לעכשיו אין אקדח מעשן שמוכיח זאת, אבל מרבית חברי הצוות סבורים שיש חשש שהאנומליה בשוק נובעת מכך שהבנקים לא מאפשרים ליזמים להוריד מחיר.