התחרות בבנקים מתגברת, והפעם נראה שממקום פחות צפוי מבחינתם של הבנקים. רשות ניירות ערך העניקה היום רישיונות למתן שירותי תשלום לארבע חברות פינטק: רבולוט (Revolut), ראפיד (Rapyd), מאש פיימנטס (Mesh Payments) ואיירוולקס (Airwallex). הרישיון לחברות הפינטק להציע לציבור שירותים שונים שמתחרים בפועל בעולם הבנקאות.
● מנהל הגידור שרואה "הזדמנות שאין דומה לה" במניות הביטחוניות בת"א
● ילין לפידות מאבד כספים, ובית ההשקעות שהפך לשלישי בגודלו
כך החברות יוכלו לנהל חשבון תשלום עבור הלקוחות. מדובר בסוג של ארנק דיגיטלי שניתן יהיה להעביר אליו משכורת, וניתן יהיה גם להנפיק עבורו כרטיסי חיוב ואמצעי תשלום מסוגים שונים. אותן חברות פינטק יוכלו להציע לציבור גם לבצע העברת תשלומים בין לקוח פרטי לבית עסק, ולהציע שירותי סליקה.
על החברות שקיבלו את הרישיון יחולו חובות לשמירת כספי לקוחותיהן, בנפרד מכספיהן שלהן (כספי החברה). עוד יחולו עליהן חובות בתחום הציות וניהול סיכונים, איסור הלבנת הון ומימון טרור. כל זאת לשם הבטחה שהן תפעלנה בהתאם לחוק תוך שמירה על עניין לקוחותיהן. בנוסף, יחולו עליהן חובות צרכניות הקבועות בחוק שירותי תשלום בדבר חוזה שירותי התשלום, הוראות גילוי נאות ואיסור הטעיה, הוראות בדבר אופן ביצוע פעולת תשלום או ביטולה, מניעת שימוש לרעה באמצעי תשלום ועוד.
יש לציין כי המאמץ הרב של רשות ני"ע כיום, שהתבטא במתן רישיונות שירותי תשלום כעת, מגיע לאחר שנים שהנושא קודם במאמץ רב על ידי הרשות. קידום הנושא עוד החל בתקופת יו"ר הרשות הקודמת, ענת גואטה. היא קידמה במשך מספר שנים את הרפורמה הפיננסית שלבסוף הוכנסה בחקיקה כחלק מחוק ההסדרים לשנים 2023 ו-2024 לפני מעל לשנתיים.
"לשנות את פני המערכת הפיננסית"
יו"ר רשות ניירות ערך, ספי זינגר, אמר עם הענקת הרישיונות כי "מדובר בבשורה צרכנית שעתידה לשנות את פני המערכת הפיננסית ולחולל תחרות מול המערכת הבנקאית המסורתית, לטובת המשק והציבור הישראלי. חברות אלו הן מהמובילות בעולם בתחומן, ועל שולחן הרשות עוד עשרות בקשות רישיון אשר אנו מעריכים כי יוענקו בחודשים הקרובים".
ענבל פולק, מנהלת מחלקת השקעות ברשות לניירות ערך, הוסיפה כי "הרישיונות לחברות הוענקו לאחר בחינה מעמיקה של עמידת החברות בקריטריונים מחמירים שנקבעו בחוק, בכללים ובהוראות מכוחו, בהם עמידה בדרישות מהימנות, עמידה בהוראות הון עצמי, קיומם של מנגנונים נאותים ומתקדמים לאבטחת מידע, ניהול סיכונים והגנת סייבר, וכן קבלת היתר שליטה לבעלי השליטה בחברות".
מדובר בהתפתחות נוספת בתחום הבנקאות, שעשויה להגביר את התחרות מול הבנקים. בחודשים האחרונים מקדם גם המפקח על הבנקים, דני חחיאשווילי באמצעות וועדה בינמשרדית שהקים משרד האוצר, מודל של "בנק רזה". מדובר יהיה במתן רישיונות להקמת בנקים "קטנים", שהיקף הנכסים שלהם הוא פחות מ-50 מיליארד שקל. בירושלים מכוונים לחברות כרטיסי האשראי כמו ישראכרט ומקס, כמי שירימו את הכפפה ובכך יגבירו מצידן את התחרות במתן שירותי בנקאות לציבור הרחב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.