זוהר לוי נפרד מפז: מי המוסדיים שרכשו ומה קורה למניות במסחר?

הפצת החזקות סאמיט בפז אמש תמורת 1.1 מיליארד שקל, זכתה לביקוש מצד שורה של גופים מוסדיים בולטים • העסקה תבוצע בשני שלבים ובסופה סאמיט צפויה להשלים את מכירת כלל החזקותיה בחברת האנרגיה והקמעונאות • בתגובה למכירה, מניית סאמיט קופצת במסחר בעוד שמניית פז צוללת

תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ
תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ

אתמול (ד') בוצעה אחת מעסקאות המימוש הגדולות של התקופה האחרונה, כשסאמיט שבשליטת איש העסקים זוהר לוי חיסלה את החזקותיה (16%) בפז תמורת סכום של 1.1 מיליארד שקל. לגלובס נודע, כי מי שהובילו את רכישת המניות הן חברת הביטוח כלל ובתי ההשקעות מור ואלטשולר שחם.

בריבית אפקטיבית של עד 7%: עופר ינאי יקבל 2.4 מיליארד שקל מבנק לאומי
שילשו את ערכן: חברות הביטוח הפכו לקטר הפיננסי בת"א, ובעלי השליטה נפגשים עם הכסף

העסקה, שהובלה על ידי חברת החיתום אינפין, צפויה להתבצע בשני שלבים, כאשר אתמול, מכר לוי שני שליש מאחזקותיו בפז תמורת 700 מיליון שקל, בדיסקאונט של כ-4% על מחיר הסגירה של המניה אתמול. לצד זאת, ניתנה לרוכשים אפשרות לרכוש את יתרת המניות בסכום כולל של כ-350 מיליון שקל (בהנחת מימוש מלא). כך שבמידה וכלל המניות ימומשו סאמיט לא תחזיק יותר במניות פז.

כעת מתברר, כי בצד הקונה נמצאים שורה ארוכה של גופים מוסדיים בולטים, בהובלת חברת הביטוח כלל ובתי ההשקעות מור ואלטשולר שחם (60% מהמניות). אליהם הצטרפו גופים נוספים כולל חברות הביטוח מנורה והראל ובתי ההשקעות מיטב וילין לפידות. להן ניתנה, אופציה לרכוש מניות נוספות במחיר של 670 שקל למניה (דיסקאונט של 2% על השער הנוכחי), על פני תקופה של חצי שנה.

בתגובה למכירה, הבוקר (ה'), מניית סאמיט מזנקת בכ-10% ומניית פז צוללת ב-5%.

רווח של מעל חצי מיליארד שקל ב-4 שנים

בעקבות השלמת העסקה צפויה סאמיט להכיר ברווח של כמעט חצי מיליארד שקל. זאת, לאחר שבשנת 2021 היא החלה לרכוש מניות בחברת האנרגיה והקמעונאות פז, ולאורך השנים השקיעה בהן כ־660 מיליון שקל, תוך שהיא הופכת לבעלת המניות הגדולה בחברה, המתנהלת ללא גרעין שליטה. בנוסף, נהנתה סאמיט מדיבידנד של כ־100 מיליון שקל, שחולק על ידי פז בשנה וחצי האחרונות.

מאז כניסתה של סאמיט להשקעה בפז, עברה החברה תחת ניהולו של המנכ"ל ניר שטרן מהלך של מיקוד עסקי, שנועד להציף ערך למשקיעים. במרכז המהלך עמד פיצולו בשנת 2023 של בית הזיקוק אשדוד (בז"א) מפז, וחלוקת מניותיו כ"דיבידנד בעין" לבעלי המניות שלה. התוצאה: מניית פז השלימה זינוק של כמעט 200% מאז הפיצול של בית הזיקוק, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 7.3 מיליארד שקל.

הפרידה מבתי הזיקוק אפשרה לפז להתמקד בשני מגזרי פעילות עיקריים: קמעונאות המזון, באמצעות חנויות הנוחות שלה (Yellow) והסופרים השכונתיים (סופר יודה, סופר חביב ופרשמרקט), לצד תחום האנרגיה הכולל תחנות דלק, אספקת מוצרי דלק שונים ותחום הטענת הרכבים החשמליים החדש יחסית.

יו''ר פז, הראל לוקר / צילום: חיים צח-לע''מ
 יו''ר פז, הראל לוקר / צילום: חיים צח-לע''מ

היסטוריה של סיבובים קצרים ומוצלחים

עבור לוי לא מדובר בפעם הראשונה שהוא מבצע הצפת ערך מהירה בהשקעותיו. בשנת 2016 הוא הפתיע את שוק ההון המקומי בניסיון השתלטות על ענקית הנדל"ן המניב כלכלית ירושלים (מבנה נדל"ן), שנקלעה לקשיים בעקבות פשיטת הרגל של בעליה דאז, איש העסקים אליעזר פישמן ז"ל. זאת, במטרה להפוך את כלכלית לזרוע ההשקעות של סאמיט בארץ.

סאמיט רכשה 20% ממניות כלכלית, במסגרת הנפקת מניות שהוביל דודו זבידה (ששימש אז כמנכ"ל כלכלית), שנועדה להקטין את המינוף שבו פעלה החברה. אלא שמהלך ההשתלטות נתקל בקשיים רגולטוריים (חוק הריכוזיות), והביא לכך שכחצי שנה לאחר שהשקיע בה, בחר לוי למכור 12% מהמניות לאיש העסקים דוד פורר (שהפך לבעל המניות הגדול בחברה מאז), תוך שהוא רושם רווח נאה של מעל 200 מיליון שקל על השקעתו.