חמשת טייקוני הביטוח שהתעשרו ב-24 מיליארד שקל

מניות חברות הביטוח שילשו את ערכן בשנה האחרונה ואחראיות ל-20% מתשואת מדד ת"א 125 • שווי החזקותיהם של בעלי מניות מרכזיים במנורה, הראל, מגדל, הפניקס וכלל תפח ל–33 מיליארד שקל, וחלקם כבר מימשו מניות • האם לאחר הראלי יש למניות הביטוח לאן לעלות?

שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור
שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור

נדמה שכל סופרלטיב שננסה להצמיד למניות הביטוח בת"א לא יספר את הסיפור של השנה האחרונה. מדד הביטוח משלים זינוק של פי 3 (יותר מ-200%), והסקטור הפך להיות הקטר הפיננסי שמוביל את העליות בבורסה המקומית בשנה האחרונה. גם מניות הבנקים טסו באותו הזמן, אך "רק" ב-84%.

"הסיכון לא מגולם באפיק הקונצרני": האופוריה העלימה את אג"ח הזבל מת"א
ההנפקה הכי טובה בת"א מתחילת השנה כמעט הכפילה את הכסף בחודשיים

כדי להבין עד כמה התשואה של מניות הביטוח משמעותית, כמה גורמים בשוק העריכו עבור גלובס כי הן תרמו בשנה האחרונה תשואה של 11% מתוך 54% שהניב מדד ת"א 125 (20% מהעלייה במדד). בלעדיהן התשואה של המדד כולו הייתה יורדת ל-43%.

כתוצאה מהעליות החדות והתוספת לשוויין, הצטרפו השנה שתי מניות (מנורה מבטחים וכלל ) למדד הדגל של הבורסה, ת"א 35, וכעת יש ארבע מניות של חברות ביטוח במדד המוביל - יחד עם הפניקס והראל שהיו שם עוד קודם. אמנם עד עדכון המדדים הבא (בחודש נובמבר) יש עוד מספר חודשים, אך אילו היה מתקיים היום גם מגדל כבר הייתה עמוק בתוך מדד ת"א 35, ובכך מעלה את מספר מניות ביטוח במדד המוביל לחמש (לצד חמשת הבנקים הגדולים).

הגדולה שבין חברות הביטוח, הפניקס בהובלתו של אייל בן סימון, אף רשמה החודש ציון דרך כשעקפה את הבנק הבינלאומי בשווי שוק, והפכה לחברה ה-10 בגודלה בבורסה בת"א. כשהיא נסחרת לפי שווי של כמעט 30 מיליארד שקל, "נאבקת" כעת המניה על המקום התשיעי מול חברת הדשנים והכימיקלים איי.סי.אל . הראל ביטוח, השנייה בגודלה בענף (במונחי שווי), כבר לא רחוקה בעצמה מלעקוף את מניית הבנק הבינלאומי .

ובכל זאת, גם אחרי הזינוק הגדול במניות הביטוח, השווי המצרפי של חמש חברות הענף הגדולות (97.5 מיליארד שקל) רק משתווה לזה של בנק לאומי , הבנק הגדול בישראל במונחי שווי שוק, והחברה בעלת השווי הגבוה בבורסה.

המתעשרים הגדולים בענף הביטוח

מי שנהנו מאוד בשנה האחרונה כתוצאה מהזינוק במניות הביטוח הם כמובן בעלי המניות הגדולים של החברות. על פי בדיקת גלובס, חמישה מחזיקים מרכזיים במניות חברות הביטוח הוסיפו לשוויים בשנה האחרונה סכום מדהים של 24 מיליארד שקל (דומה לשווייה הנוכחי של הראל), והם חולשים כיום על החזקות בשווי מצרפי של 33 מיליארד שקל.

מי שהוסיפו הכי הרבה לשווי החזקותיהם הם בעלי השליטה בחברת הביטוח מנורה מבטחים. האחיות ניבה גורביץ' וטלי גריפל ובעלה של טלי ערן, שמשמש גם כיו"ר החברה, מחזיקים בקרוב ל-63% ממניות חברת הביטוח המשפחתית - מניות בשווי נוכחי של 12.3 מיליארד שקל. המשפחה הוסיפה השנה לשוויה סכום מדהים של 8.6 מיליארד שקל, אחרי זינוק של 223% במניית החברה.

במקום השני במונחי התעשרות, וממש לא במרחק גדול, נמצאים בני משפחת המבורגר בראשות האחים יאיר וגדעון, בעלי השליטה בהראל. בני המשפחה כבר ניצלו את העליות כדי למכור מקצת ממניותיהם - מימושים בסכום של 450 מיליון שקל (כולל מכירה השבוע של מניות ב-200 מיליון שקל, אותן רכשה כלל ביטוח).

כעת מחזיקה משפחת המבורגר ב-45.3% ממניות הראל בשווי של 10.3 מיליארד שקל. תוספת השווי שלהם בשנה האחרונה, כולל המכירות, מסתכמת ב-7.8 מיליארד שקל אחרי זינוק של 233% במניית החברה. מדובר בתשואה השנתית הגבוהה מבין כל מניות הביטוח. ככל הידוע, בני משפחת המבורגר לא מתכוונים להמשיך ולמכור כעת מניות נוספות. על פי מהלך הרכישה של כלל ביטוח, נראה שהיא מעריכה שיש להראל ושאר מניות הענף עוד לאן לעלות.

במקום השלישי מבין המתעשרים בשנה האחרונה נמצא שלמה אליהו, בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל, שמחזיק כעת ב-48.5% ממניותיה. אליהו מכר בשנה האחרונה כמעט 16% ממניות מגדל שהחזיק תמורת כמיליארד שקל (לשורה של גופים מוסדיים). אמנם מניית מגדל היא ה"צולעת" שמבין חברות הביטוח, עם זינוק שנתי של 133% "בלבד", אך אליהו מחזיק כיום במניות בשווי 5.6 מיליארד שקל ונהנה בשנה האחרונה מתוספת שווי של 4.4 מיליארד שקל, כולל אותן מכירות.

אליהו רכש באוקטובר 2012 את השליטה (69%) במגדל ביטוח מקבוצת ג'נרלי האיטלקית תמורת 3.54 מיליארד שקל. לאחר שנים לא פשוטות הוא מורווח כיום על הנייר יותר מ-4 מיליארד שקל על אותה רכישה.

המהלך המנצח של אקירוב וקושנר

במתעשרי הביטוח בשנה האחרונה כלולים גם שני בעלי מניות בחברות המתנהלות ללא גרעין שליטה. כזו היא קרן אפיניטי פרטנרס שבהובלת ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, המחזיקה הגדולה במניות הפניקס, שהיא קבוצת הביטוח הגדולה בישראל.

הקרן שפועלת באמצעות כסף מערב הסעודית, קטאר ואיחוד האמירויות, הפכה לבעלת המניות הגדולה בהפניקס כאשר רכשה בשני שלבים 9.9% ממניותיה, בעת שהקרנות הזרות סנטרברידג' וגלטין מכרו אשתקד את מניות השליטה שהחזיקו בחברה.

מבחינתו של קושנר זה היה תזמון מצוין שכן מאז טסה מניית הפניקס ב-230%. שווי ההחזקות של אפיניטי כיום בהפניקס מסתכם ביותר מ-2.9 מיליארד שקל, שהם רווח על הנייר של יותר מ-2 מיליארד שקל ביחס להשקעה המקורית לפני שנה.

במקום החמישי בין מתעשרי הביטוח נמצא אלפרד אקירוב, המחזיק 14.4% ממניות כלל ביטוח. למרות שלא קיבל היתר שליטה בחברה, אקירוב כנראה מרוצה מאוד מההחזקה שלו, באמצעות אלרוב נדל"ן. מניית כלל זינקה בשנה האחרונה ב-202% ואלרוב מחזיקה כעת במניות בשווי 2 מיליארד שקל, תוספת שווי של 1.3 מיליארד שקל בשנה האחרונה.

השבוע כאמור רכשה כלל ביטוח ממשפחת המבורגר 1% ממניות חברת הראל תמורת 200 מיליון שקל, מה שהוביל פעם נוספת לזינוק במניות חברות הביטוח.

את הקפיצה הנחשונית במניות הביטוח בשנה האחרונה, מסבירים בשוק בכמה סיבות מרכזיות. אחת מהן היא הביצועים החזקים של הבורסה בת"א , כפועל יוצא של ההצלחות הצבאיות של ישראל והירידה בפרמיית הסיכון של המשק.

בנוסף, חברות הביטוח נתפסות כאופציה ממונפת על שוק ההון, בשל הנכסים הסחירים המנוהלים על ידן בקופת גמל, קרנות פנסיה ועוד. אותם נכסים צומחים יחד עם העליות בשווקים ומניבים להן דמי ניהול גדולים יותר. גם רווחי הנוסטרו (ההשקעות העצמיות של חברות הביטוח בשוק ההון) מושפעים לחיוב מהראלי בשוק.

בנוסף, התקן החשבונאי החדש (IFRS 17) הוביל לכך שחברות הביטוח יכולות להכיר כעת מוקדם יותר ברווחים העתידיים שלהן בתחומי הביטוח השונים, מה שהקפיץ את תוצאותיהן העסקיות ברבעון הראשון השנה וגם את התשואה להון שהן מציגות.

עוד סייעו להן העלאות המחירים, בדגש על ביטוחי הרכב והבריאות. ההתייקרויות הללו שהורגשו היטב בכיסו של הצרכן הישראלי בשנה החולפת, סידרו לחברות הביטוח עלייה ניכרת ברווחים. בנוסף, חברות הביטוח לא צפויות להידרש לתשלומים משמעותיים על נזקי רכוש שנגרמו במבצע "עם כלביא", משום שהמדינה היא זו שמפצה על פגיעות הטילים האיראניים בעורף הישראלי.

איתי ליפקוביץ', מנכ"ל הורייזן שוקי הון חושב שהעליות במניות הביטוח יימשכו, שכן "מגמת ירידת הריבית אפילו לא החלה, כך שתיקי הנוסטרו של חברות הביטוח יכולים לייצר רווחי הון והפיקדונות יזרמו אל בתי ההשקעות ולחיסכון. כל זה יתמוך במניות של חברות הביטוח".

דניאל לייטנר, מנכ"ל קרנות נאמנות בתמיר פישמן השקעות, מוסיף כי "כל עוד שוק ההון ממשיך להציג ביצועים חיוביים והריבית נשארת גבוהה, מניות הביטוח צפויות להמשיך ולהציף ערך, אם כי בקצב נמוך יותר".