בכהונתו השנייה בבית הלבן, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מנהל קרבות לא רק נגד הדמוקרטים או נגד מוסדות המדינה והתקשורת, אלא מול תנועת הימין הפופוליסטי שהוא עצמו ייסד על חורבות הפוליטיקה המסורתית האמריקאית. מולו מתייצבים כעת לא רק יריבים ישנים, אלא גם שותפים לשעבר: מחוקקים רפובליקאים, אנשי עסקים משפיעים, מגישי תוכניות לילה, ואפילו פודקאסטרים שרק לאחרונה נחשבו לחלק בלתי נפרד ממכונת טראמפ. לא מדובר רק בסכסוכים שוליים, אלא בסימנים למשבר הזהות שהימין האמריקאי חווה.
הסדק המשמעותי הגיע בעקבות "החוק היפהפה והגדול", חבילה כלכלית שנויה במחלוקת בהיקף של שני טריליון דולר, שכוללת השקעות תשתית, קיצוצי מס, ותוספות תקציביות לנושאי ביטחון ואכיפת הגירה (ICE). אילון מאסק, מי שעד לא מזמן היה יועצו הקרוב של הממשל ומנהל מחלקת ה־DOGE, תקף בחריפות את החקיקה החשובה ביותר של נשיאות טראמפ: "החוק הזה הוא מגעיל. ככה לא מצילים את אמריקה". הוא אף הצהיר על הקמת מפלגה חדשה - "מפלגת אמריקה".
טראמפ לא נשאר חייב ואמר בתגובה: "אילון כועס כי חתכנו את הסובסידיות שלו לרכבים חשמליים". מאחורי הקלעים, דווח כי הבית הלבן החל לבחון חלופות לחברת החלל של מאסק בפרויקט ההגנה האסטרטגית "כיפת הזהב". גם בתוך המפלגה הרפובליקאית נשמעה ביקורת על החוק. תומאס מאסי, חבר קונגרס ליברטריאני מקנטאקי, תקף את טראמפ על בזבוז כספי ציבור. טראמפ הגיב וכתב ברשת החברתית שלו: "לוזר פתטי… להעיף את האפס הזה מהקונגרס, מיד!" והבטיח לגייס מועמד נגדו בפריימריז.
ג'וש הולי, סנאטור רפובליקאי ממיזורי, תמך תחילה בחוק אך מיד לאחר ההצבעה חזר בו והודיע כי יפעל לבטל קיצוץ של יותר מטריליון דולר מתוכנית Medicaid - ביטוח הבריאות הממשלתי שטראמפ רצה להחמיר את תנאי הזכאות לו. "זה צעד אכזרי וחסר אחריות - מוסרית ופוליטית", אמר.
דוחה את התמיכה
יריית הפתיחה של "מלחמת האזרחים" במפלגה הרפובליקאית נשמעה לפני כחודש, עם אישור התקיפה על מתקני גרעין באיראן. מרג'ורי טיילור גרין, חברת קונגרס המזוהה עם תנועת MAGA (Make America Great Again) זעמה: "זו הונאה. הובטח לנו, לא עוד מלחמות זרות".
טאקר קרלסון, מגיש פוקס ניוז לשעבר שמקורב לטראמפ והפך לקול אנטי־ישראלי בולט ולנושא הדגל של מדיניות החוץ הימנית הבדלנית, אמר: "המעשים האלה עלולים לקרוע את המדינה". ואילו סטיב באנון, אושיית ימין ואחד מיועציו הבכירים של טראמפ בכהונה הראשונה, תקף בחריפות: "טראמפ לא נבחר כדי להיות חיל האוויר של נתניהו".
טראמפ, מנגד, טען שמדובר בפעולת הרתעה מוצדקת: "איראן לא תקבל נשק גרעיני. אני עושה מה שצריך כדי לשמור על ביטחון אמריקה".
העימות הבא נרשם דווקא בזירה בלתי צפויה - פרשת ג'פרי אפשטיין. טראמפ בלם את הקולות בימין שדרשו לחשוף את רשימת הלקוחות של אפשטיין, ואמר כי "זאת תרמית. הונאת אפשטיין. לא רוצה את התמיכה שלהם יותר".
התגובה הייתה נזעמת. טאקר קרלסון אמר כי טראמפ "מתעלם ממה שהוא עצמו דרש בעבר". מגין קלי, שדרנית בכירה במחנה הימין הטראמפיסטי הצהירה כי "זה נראה רע מאוד. אולי אפילו כמו טיוח". ג'ו רוגן, הפודקאסטר המפורסם בעולם גם הוא ביקר בחריפות את התנהלות הממשל.
המושלים עלו להתקפה
המחלוקות הפנימיות בארה"ב כמובן בולטות יותר בזירה הבין־מפלגתית. כאשר טראמפ שיגר את המשמר הלאומי ללוס אנג’לס, שיקגו וניו יורק, המושלים הדמוקרטים עלו להתקפה. מושל קליפורניה גווין ניוסום תבע את הממשל על "פגיעה בריבונות המדינות", וראשת עיריית לוס אנג'לס הכריזה על מצב חירום ואמרה ש"העיר תחת כיבוש". טראמפ, כמובן, לא התרשם: "הם הפכו את הערים שלהם למזבלות. אנחנו רק מנקים את הבלגן".
כשרשת הטלוויזיה CBS ביטלה את תוכנית הלילה של סטיבן קולבר, הנשיא חגג: "הוא היה חסר כישרון בדיוק כמו הרייטינג שלו. שמעתי שקימל הבא בתור", כתב. קולבר השיב בתוכניתו: "לך תזדיין, אדוני הנשיא". המהלכים הללו מצטרפים כמובן למסע הצלב שטראמפ מנהל נגד מוסדות ותיקים, בתי המשפט, אוניברסיטאות העילית ומשרדי עורכי דין.
על פי סקר רויטרס שפורסם החודש, שיעור התמיכה הכללי בטראמפ עומד על 41%, בעוד 54% אינם מרוצים מתפקודו. דירוגי התמיכה בטראמפ נותרו יציבים במידה רבה וירדו רק במעט מציון של 47% שקיבל מיד לאחר שחזר לבית הלבן בינואר.
בזירה הכלכלית לא מחכה לטראמפ בשורה. רק 35% הביעו שביעות רצון מהתנהלותו. בתחום מדיניות החוץ הנתונים נמוכים יותר: 34% תומכים. השבר הגדול מגיע ממקום פחות צפוי: פרשת אפשטיין. רק 17% מהאמריקאים תומכים באופן שבו טראמפ מטפל בנושא. גרוע מכך: 69% מאמינים שהממשל מסתיר מידע מהציבור.
האם מדובר בנשיאות מתפוררת או בכניסה לשלב חדש של שרטוט גבולות לאחר המהפכה של 2016? טראמפ, האיש שעלה לשלטון על רקע הפופוליזם, מציב את עצמו כעת כקול ההיגיון השמרני - אפילו במחיר עימות עם קנאי הימין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.