במהלך סוף השבוע האחרון אישרה אינטל כי היא מתכננת פיצול באחת מפעילויותיה: חטיבת שבבי התקשורת שמעסיקה אלפי עובדים בעולם, מתוכם 400 בישראל. מדובר בפעילות נוספת שאינטל מוציאה החוצה, הפעם בטענה כי לא מדובר בפעילות ליבה שלה וכי ברצונה של חברת השבבים האמריקאית להציף ערך ולייצר תשואה פיננסית בטווח הארוך.
● הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות
● עם חבילות שכר של 100 מיליון דולר: זו נבחרת החלומות של צוקרברג
לאחר שהכריזה על סבב פיטורים שצפוי להקיף כ־15% מכח הייצור שלה עד סוף השנה, ויתרה על בניית המפעלים בגרמניה ובפולין ודיווחה על קשיים באיתור לקוחות לטכנולוגיית הייצור החדשה שלה, אינטל הודיעה על כוונתה לפצל את אחת החטיבות הרווחיות שלה, שעוסקת באחד התחומים הצומחים ביותר בזירה הטכנולוגית. מעבדי תקשורת המעבירים מידע בנפח גבוה ובקצבים גבוהים בין שרתים נחשבים למוצרים המבוקשים ביותר על ידי ענקיות הטכנולוגיה - כמו מטא, גוגל ו־OpenAI, וכל מי שמעוניין לבנות מרכזי AI גדולים כדי לספקם לארגונים גדולים או לקהל המשתמשים הפרטיים.
באנבידיה מרחיבים את הייצור
להשוואה, חטיבת מעבדי התקשורת בענקית הבינה המלאכותית אנבידיה - המבוססת על הפעילות הישראלית של מלאנוקס לשעבר - נחשבת לנכס אסטרטגי כה גדול עד כי מנכ"ל החברה, ג'נסן הואנג, החליט להכפיל את הפעילות הישראלית המבוססת עליה ולבנות קמפוס פיתוח גדול בצפון לטובתה.
באנבידיה, פעילות מעבדי התקשורת כה צומחת עד שברבעון האחרון היא זינקה ב־56% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד והגיעה לרף 5 מיליארד הדולר - הפעילות השנייה בגודלה באנבידיה לאחר המעבדים הגרפיים, שהכניסו ברבעון 34 מיליארד דולר. המנוע המרכזי מאחורי הצמיחה המהירה של שוק מעבדי התקשורת הוא הביקוש הגבוה לשירותי בינה מלאכותית: שרתי ה־AI זקוקים למעבדים חזקים ועמידים במיוחד להעברת כמויות אדירות של מידע בזמן קצוב.
החטיבה באינטל, שכונתה בעבר NEX, מספקת מזה שלוש שנים מעבדים לגוגל. בנוסף, חטיבת התקשורת בחברה נחשבת לשלישית בחשיבותה, אחרי חטיבת שבבי המחשבים האישיים וחטיבת מעבדי הליבה לשרתים.
מדוע, אם כן, מעוניינים באינטל להיפטר מנכס רווחי בתעשייה צומחת והאם הדבר אומר שהחברה איבדה עניין ב־AI?
אחת הסיבות היא התוכנית של אינטל להפוך ממפתחת שבבים שמתחרה באנבידיה וברודקום - לחברה שמייצרת עבורן. "כשאינטל היתה מובילת שוק, ההתמחות שלה בתקשורת הסתדרה היטב מבחינה אסטרטגית, אבל היום כבר לא מדובר בתחום שנמצא במוקד כיוון שהיא לא הולכת להתחרות ראש בראש עם אנבידיה, ברודקום או אפילו AMD", אומר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט טכנולוגיה בבית ההשקעות אופנהיימר. "היא רוצה לגייס את אותן החברות כלקוחות למפעל הייצור שלה. לאינטל חשוב יותר לייצר עבור כולן, ולא להתחרות בהן בזמן שהיא מפתחת לעצמה את הכל".
פיצולים, מכירות וסגירת פעילויות
באינטל כבר מתורגלים במהלכי פיצול, מכירה וסגירת פעילויות - עוד לפני הקשיים אליהם החברה נקלעה בשנתיים האחרונות. הסיבה לכך היא שהנוקשות התרבותית של החברה הביאה עמה קושי כרוני בקליטת פעילויות חדשות שלא קשורות לעסקי הליבה שלה - שבבים למחשבים אישיים ושרתים.
בשנת 2006 מכרה אינטל למארוול את חטיבת מעבדי התקשורת לסלולר ב־600 מיליון דולר, אחרי שקנתה אותה ב־1.6 מיליארד דולר לאחר רגע לפני השקת האייפון; מובילאיי, כזכור, התפצלה מהחברה ב־2022 באמצעות הנפקה עצמאית בנאסד"ק, לאחר שאינטל התקשתה לשלב בין הטכנולוגיות, והשתיים חיפשו להנות מבעלות על מניה צומחת יותר מזו של אינטל.

לא תמיד מזלה של אינטל שפר עליה: מספר פעמים היא נאלצה לסגור פעילויות שלא הצליחה לאתר להן רוכש: כך, נסגרו בישראל פעילות הבית החכם של אינטל, המבוססת על רכישת אופלאס מיוקנעם ב־ 100 מיליון דולר; פעילות הדמיית התלת מימד ריפליי שנרכשה ב־175 מיליון דולר; ולאחרונה, סגירת פעילות ניהול משאבי הענן, המבוססת על רכישת גרנולייט ב־650 מיליון דולר.
באחרונה, הפכו הפיצולים ומכירת המניות למכשיר פיננסי שמטרתו להקל על דימום המזומנים של אינטל ולאפשר לה להמשיך ולהשקיע בכמה מהמפעלים שהיא ממשיכה לבנות: היא מכרה 51% ממניות חברת השבבים הניתנים-לתכנות אלטרה לפי שווי של 8.75 מיליארד דולר, ומכרה כ־8% מניות מובילאיי בסכום המוערך בקרוב ל־900 מיליון דולר, למרות שבחברה הישראלית היא מקפידה להשאר בשליטה.
"מחפשת שותפים אסטרטגיים"
חטיבת מעבדי התקשורת של אינטל, העומדת במרכז האירוע השבוע, כוללת שלושה מוצרים עיקריים - בקר תקשורת לחוות שרתים סטנדרטיים; בקר תקשורת "חכם" לשרתי ענן ו־AI; ומעבדים לניהול רשתות תקשורת ארגוניות.
"לא בטוח שהייתי מכנה את המהלך של אינטל ככזה שמנסה להיפטר מנכסים, אלא פשוט כדי לאתר שותפים אסטרטגיים לחברה", אומר אלון לסט, אנליסט טכנולוגיה במיטב. "אבל לא פחות חשוב מכך: יציאה מפעילות כזו מגדילה את הסיכוי לשיתופי פעולה עתידיים עם שחקניות כמו מארוול וברודקום - האחרונה בפרט יכולה להיות רוכשת פוטנציאלית לפעיליות מסוימות של אינטל או ללקוח אסטרטגי של מפעלי הייצור שלה, והמהלך הזה מקטין את נקודות החיכוך".
במהלך הפיצול, אינטל צפויה להותיר לכל הפחות את רוב עובדי החטיבה בשל הרווחיות שלה ולא לבצע בה פיטורים המוניים, אך משקיע עתידי יוכל לקבל החלטה להעמיק את הפיטורים - וכאשר זה יקרה, מדובר בעובדים שבחלקם לא יתקשו למצוא עבודה חדשה, ובפרט אלה שעסוקים בפיתוח טכנולוגיות תקשורת לחוות שרתים ו־AI, בשל העובדה שאנבידיה מחפשת עובדים כאלה, כמו גם מארול וברודקום בישראל. עם זאת העובדים שהתמחו בתקשורת סלולרית עשויים לגלות שהביקוש לכישורים שכאלה איננו גדול כפי שהיה בעבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.