מדוידי ועד פרנקל: האם המוכרים הגדולים בבורסת ת"א מסמנים נקודת שיא בשוק?

בעלי עניין בבורסה המקומית מימשו מניות ביותר מ-9 מיליארד שקל מתחילת השנה - כפול כמעט מאשר בשנה החולפת כולה • מה ניתן ללמוד מכך? מור: "התמחור כבר לא זול - אנחנו בחלק שמתקרב לאופוריה" • מנורה: "המימושים מגיעים כשהשוק נמצא בתקופה טובה"

מימושים רבים בבורסה
מימושים רבים בבורסה

למרות שנותרו חמישה חודשים עד לסיומה של שנת 2025, דבר אחד כבר ברור - מדובר בשנת שיא של מימושי מניות על ידי בעלי עניין בבורסה בתל אביב. מבדיקת גלובס עולה כי מתחילת השנה ועד לסוף יולי מכרו בעלי עניין בחברות הנסחרות בתל אביב מניות בסכום מצטבר של מעל 9 מיליארד שקל, כפול כמעט מבשנת 2024 כולה. סביר להניח כי עד סוף השנה יעלה המספר למעל 10 מיליארד. שנת השיא עד היום הייתה 2021 אז מימשו בעלי עניין מניות ב-7.7 מיליארד שקל.

קדחת מימושים בתל אביב: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים
ניתוח | התשואות וההפקדות גדלו והפנסיה של הישראלים כבר שווה מעל טריליון שקל

גל המימושים הגיע לשיאו בחודשים יוני-יולי, בהם מכרו בעלי עניין מניות ביותר מ-6 מיליארד שקל, על רקע האופוריה שפקדה את הבורסה המקומית בעקבות התקיפות באיראן והתוצאות הצבאיות המוצלחות של מבצע "עם כלביא". זאת בהמשך למימושים גדולים שנרשמו בחודש ינואר.

ברקע הפעילות הערה של בעלי עניין עמדו ביצועים יוצאי דופן של הבורסה, כשמדד הדגל ת"א 35 עלה מתחילת השנה בכ-26%, ובתוך שנה השלים זינוק של 47%. בחלק ממדדי הבורסה, ובראשם אלה של מניות הביטוח והבנקים, אף נרשמו עליות גבוהות יותר.

בעלי שליטה ומחזיקי מניות גדולים במגוון חברות - פיננסים, נדל"ן, תעשייה ואנרגיה - לא נותרו אדישים לעליות החדות, ומכרו נתחים מהחזקותיהם, כשבצד הרוכש עמדו גופים מוסדיים הרעבים ל"סחורה" מקומית איכותית.

אנרגיות וביטחוניות

ברשימת המממשים הגדולים מתחילת השנה בולט איש העסקים אהרון פרנקל, שהכניס לכיסו כמעט 2 מיליארד שקל. בחודש ינואר מכר כ-2% ממניות בנק לאומי תמורת 1.4 מיליארד שקל, וביוני השלים מגה-מימוש נוסף כשמכר חלק מהחזקותיו במאגר הגז תמר לחברת הנפט הלאומית של אזרבייג'אן. כחלק מאותו מימוש מכר פרנקל לאזרים מניות בחברה הבורסאית תמר פטרוליום, תמורת 520 מיליון שקל.

אחריו בהיקף המימוש נמצא זוהר לוי, שבאמצעות חברת הנדל"ן סאמיט שבשליטתו, מימש בשבוע שעבר את החזקותיו בחברת פז תמורת 1.1 מיליארד שקל (כולל אופציות, ראו ידיעה נפרדת). מממשת גדולה נוספת היא קרן הגידור הזרה מניקיי שמוביל שיין פינמור, בעלת המניות הגדולה בבורסה בתל אביב. הקרן מכרה מתחילת השנה בשני מועדים מניות הבורסה תמורת 730 מיליון שקל, וברווח של מאות אחוזים.

במקום הרביעי מבחינת היקף המימוש נמצאת קרן ההשקעות הפרטית פימי, שמוביל ישי דוידי. הקרן מכרה מתחילת השנה מניות בארבע חברות בעלות פעילות ביטחונית שבשליטתה - עשות אשקלון, תאת, אורביט ופי.סי.בי, תמורת סכום כולל של 700 מיליון שקל. במצטבר רושמת פימי רווח של כ-2 מיליארד שקל על השקעתה בארבע החברות הללו.

מממש גדול נוסף השנה הוא שלמה אליהו, בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל, שמכר מתחילת השנה מניות בכ-440 מיליון שקל, על רקע עלייה של כ-60% במניה בתקופה זו. הזינוק העביר את אליהו לרווח "על הנייר" של כ-4 מיליארד שקל על השקעתו בקבוצת הביטוח. עוד בלטו בעלי השליטה בחברת הנדל"ן עמרם אברהם, האחים אלון ויורם עמרם, שמכרו 10% ממניות החברה בהיקף של 300 מיליון שקל.

"'פקק' שמשתחרר"

האם מימוש מניות על ידי בעלי עניין נעשה בשיא, ומלמד על סופן הקרוב של העליות בבורסה? שיחות עם מנהלי השקעות מקומיים אינן מספקות תשובה חד-משמעית, הגם שכולם מסכימים כי השוק בתל אביב אינו זול.

יוטב קוסטיקה, מנכ"ל משותף ומנהל השקעות ראשי במור קרנות נאמנות, טוען כי "בסוף צריך לזכור מאיזו נקודה הגענו. אחרי שנת 2022, שהייתה שנה קשה בשווקים, הגיעה 2023 שבה קודמה הרפורמה במערכת המשפט ואז בשנת 2024 התנהלה כאן המלחמה. נוצר 'פקק' של כמעט שלוש שנים שבהן לא הייתה באמת לבעלי השליטה ובעלי העניין יכולת למכור מניות ולממש רווחים.

"מספטמבר 2024, הבורסה הדביקה את הפער שנוצר בשנים הקודמות בצורה מאוד מהירה. לכן אנחנו רואים הרבה בעלי עניין שמממשים את ההחזקות כיום. זה בדרך כלל איתות שהוא לא טוב לשווקים, אם רואים בעל עניין אחד אחרי השני שמוכרים החזקות. מן הסתם אנחנו בשיאו של סייקל חיובי בשוק ההון ונמצאים בחלק שמתקרב לאופוריה של המשקיעים".

קוסטיקה מוסיף כי למרות העליות החדות, התמחור של המניות בארץ עדיין הגיוני בעיניו, גם אם לא זול. "חזרנו לתמחור הוגן מול העולם. צריך כעת שהחברות ימשיכו לספק את הסחורה. כלומר שישראל תמשיך להפגין עוצמה כלכלית, שהצרכן הישראלי ימשיך לצרוך ושההייטק ימשיך להוות קטר למדינה.

"אין ספק שבנקודה הזאת, התמחור כבר לא זול, אבל עדיין ישנם סיפורים מעניינים (להשקעה) להמשך. אנחנו צפויים לראות רבעון שני חזק לבנקים, לחברות הביטוח, ונראה עוד סקטורים שהדוחות הכספיים בהם יהיו מאוד טובים. אך התמחור כבר הוגן לגמרי".

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים, סבור כי הגופים המוסדיים ובעלי העניין בחברות רואים את ההשקעות משתי נקודות שונות. "אני (בתור גוף מוסדי) נכנס להשקעה בחברה ציבורית כאשר היא בנויה, טובה ואיכותית ואחרי שכבר סידרו אותה. בתקופות לא טובות, בעלי השליטה נכנסים לחברות, מתקנים אותן ומסדרים את פעילותן. זה יכול לקחת להם שנים ולפעמים גם עשרות שנים. ואז כשהחברה במצב טוב הם מוכרים מניות. המימושים מגיעים כשהשוק נמצא בתקופה טובה. כיום תנאי המאקרו בסך-הכול טובים ושוק המניות בארץ נמצא במקום טוב. לכן טבעי שנראה בעלי שליטה שמוכרים מניות, בין היתר למשקיעים מוסדיים ופיננסיים".

לדברי יוחפז, "הראייה שלנו את תיק המניות בישראל דומה יותר לתיק של פרייבט אקוויטי. אנשים פרטיים קונים כדי להרוויח 10%-15% במניה, אני מעלה את המניה בשיעור שכזה רק מעצם ההשקעה. כך שאנחנו לא מסתכלים על מחיר המניה שהמשקיע הפרטי רואה בבורסה. אנחנו נכנסים לתקופות ארוכות יותר". עוד הוא מציין כי "מה שהכי משפיע לחיוב על המימושים שנעשים במחירי המניות האלה, הוא אם יש בהן נזילות".

מימושי ענק בפיננסים

איתי ליפקוביץ', מנכ"ל הורייזן שוקי הון, מציין כי "המימושים המשמעותיים ביותר השנה היו בתחום הפיננסים, שם גם היו העליות החדות ביותר בשוק (מדד הביטוח הכפיל את עצמו מתחילת השנה). בעלי השליטה סבורים שפוטנציאל העלייה במניות החברות שבבעלותם נמוך יותר קדימה, וזה מה שמניע את כל המימושים".

הוא מפרט כי "בעלי השליטה במגדל, הראל ומיטב מימשו מניות במאות מיליוני שקלים כל אחד, וזה מהלך טבעי לאור העלייה החדה במניות ובמכפילי הרווח. למשל יאיר המבורגר שמכר מניות הראל, עשה זאת לפי מכפיל רווח של 18 ומכפיל הון של 2.2, כשלרוב החברה נסחרה במכפיל רווח חד-ספרתי ובמכפיל הון ממוצע של 1".