עסקת הענק שהוביל אתמול זוהר לוי לחסל את החזקות חברת סאמיט שבשליטתו, בחברת האנרגיה והקמעונאות פז , בסכום מצטבר של 1.1 מיליארד שקל, הייתה חריגה בנוף שוק ההון בהיקפה אך לא במהותה. בתוך פחות מחודשיים הובילו בעלי מניות בולטים בחברות הציבוריות גל מימושי מניות בהיקף מצטבר של כ-6 מיליארד שקל, כאשר בין הגופים הבולטים נמצאות בעלות המניות הגדולות בבורסה, אהרון פרנקל שמכר נתח מתמר פטרוליום , לצד סדרה רחבה של מימושים בחברות נוספות.
● שילשו את ערכן: חברות הביטוח הפכו לקטר הפיננסי בת"א, ובעלי השליטה נפגשים עם הכסף
● תגובת נאוויטס לפרסומים ברשתות ממחישה את השפעתן על השוק
הסיבה לגל המכירות נובעת ככל הנראה מעוצמת העליות בבורסה עצמה. מדד ת"א 35 עלה מאז תחילת יוני בכ-11%. כאשר ההתפתחות הדרמטית הייתה מבצע "עם כלביא" שבמהלך 12 ימיו נסחרה הבורסה במגמה של עליות חדות, וגם בהמשך, על רקע אופטימיות של המשקיעים מפגיעה משמעותית באיום הגרעין האיראני. בעלי הבית בחברות רבות בבורסה ניצלו את האופטימיות והגאות בבורסה ומימשו חבילות מניות בהיקפים גדולים.

כאמור אמש הייתה העסקה המשמעותית ביותר עד כה בתחום. זהר לוי, בעל השליטה בחברת סאמיט שהיה מושקע בפז מזה תקופה מימש את מניותיו. הבוקר (ה') מדווחת סאמיט כי מכרה 1.2 מיליון מניות של פז תמורת 767 מיליון שקל, ובנוסף העניקה אופציה לחצי שנה לרוכשים לקניית עוד 529 אלף מניות של פז מידי סאמיט בתמורת עוד 354 מיליון שקל. כאשר מדובר בעסקה כוללת (ככל שתמומש האופציה) בסכום של 1.1 מיליארד שקל.
פז, בראשותו של הראל לוקר, הינה בעלת רשת תחנות הדלק הנושאת את שמה, והיא מחזיקה גם בפעילות קמעונאית דרך רשתות סופרמרקט כמו פרשמרקט וסופר יודה. מנייתה יורדת בקצת פחות מ-5% הבוקר, לאחר שכמעט הכפילה את שוויה בשנה האחרונה. מחיר המניה מגלם לה שווי שוק של מתחת ל-7 מיליארד שקל. לפי ההערכות מרבית הגופים המוסדיים קנו מניות של פז מידי לוי, כאשר בין היתר רכשו מניות גם בתי ההשקעות אלטשולר שחם, מור, ילין לפידות ואנליסט.
בתוך פחות מחודשיים - גל מימושים של כ-6 מיליארד שקל
לוי כאמור אינו היחיד, בתחילת יולי בוצעה במניות הבורסה עצמה מגה-עסקה על ידי שתי בעלות מניות (שהיו) דומיננטיות: קרן מאנקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, של ענקית התרופות מאירופה. השתיים מכרו מניות הבורסה ביותר מ-650 מיליון שקל בשתי עסקאות נפרדות, נובו נורדיסק מכרה מניות ב-152 מיליון שקל, וסכום גדול יותר של כחצי מיליארד שקל נמכר על ידי קרן מאניקיי.
מי שעוד מימש מניות היה בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל , שלמה אליהו, שבדצמבר אשתקד מכר נתח של 6% מניות מגדל למוסדיים במחיר של 6.7 שקל למניה, אך העניק להם אופציה אטרקטיבית. למכור להם מניות בכ-6.8 שקל למניה, והם מימשו אותה במהלך יוני בהיקף מצטבר של מעל לחצי מיליארד שקל באותו חודש.
מימוש בהיקף משמעותי נוסף נעשה על ידי איש העסקים אהרון פרנקל, שהשלים בחודש יוני מכירת 10% מהחזקותיו במאגר תמר תמורת 1.25 מיליארד דולר לחברת סוקאר, חברת הנפט הלאומית של אזרבאיג'אן. מתוך אותה עסקה, נגזר "מיני-מימוש" של 520 מיליון שקל במניות פרנקל בחברת תמר פטרוליום.
עוד מממשים בולטים היו אלון ויורם עמרם, בעלי השליטה בחברת הבנייה למגורים עמרם אברהם . הם מכרו מניות של החברה שנסחרת כיום לפי שווי של מעל ל-3.2 מיליארד שקל, תמורת כ-300 מיליון שקל בתקופה המדוברת. הרשימה מתארכת ומגוונת, ואין מאפיינים פרטניים לזהות המוכרים, או לסוג החברות שבהן ממוצע המימוש. כלומר גל המימושים המשמעותי נעשה לרוחב כלל השוק, ממשפחת שטראוס שמכרה מניות בשטראוס גרופ ב-210 מיליון שקל, ועד למשל לקרן פימי של ישי דוידי שמימשה מניות בחברות כמו עשות אשקלון, תאת טכנולוגיות ואורביט ביותר מחצי מיליארד שקל (בשלוש עסקאות שונות).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.