רשות ניירות ערך הקימה ועדה, שתבחן האם לתת הקלות לחברות הנסחרות בבורסות בחו"ל, בעת רישומן למסחר בבורסה בתל אביב. הוועדה כוללת שישה חברים, בראשות יו"ר בנק המזרחי ומנכ"ל משרד האוצר לשעבר, דוד ברודט.
חברי הוועדה האחרים הם דידי ארזי, מנכ"ל חברת משוב הנסחרת בבורסה הישראלית ובוול סטריט; פרופ' יורם לנדסקרונר, מרצה למינהל עסקים באוניברסיטה העברית בירושלים ולשעבר דירקטור בבורסה; ד"ר אריה עובדיה, מנכ"ל חברת דובק ולשעבר חבר מליאת רשות ניירות ערך; יצחק קלינהנדלר, עורך דין מומחה לדיני ניירות ערך; ומאיר שביט, לשעבר הממונה על שוק ההון במשרד האוצר.
בכתב המינוי של הוועדה, מבקשת מירי כץ, יו"ר רשות ניירות ערך, מחברי הוועדה, לבחון האם יש מקום לתת הקלות ברישום כפול של חברות, תוך דיון במשמעות של מתן הקלות כאלה, שמשמעותן יצירת קטגוריות גילוי ודיווח שונות לחברות הרשומות בישראל, כשכל המבדיל ביניהן הוא המקום בו נרשמו ניירות הערך שלהן לראשונה.
עוד מורה כץ לחברי הוועדה להתייחס למספר נושאים, במידה ואכן יגיעו למסקנה שיש לתת הקלות לרישום כפול. הוועדה תתבקש להתייחס למאפיינים של הבורסות ושיטות המסחר השונות בעולם, שמצדיקים מתן הקלות. כץ מציינת כי מדובר בקביעת קריטריונים לקביעת רשימת הבורסות בעולם שרישום בהן יקנה הקלה ברישום בארץ, ואשר יאפשרו הוספה וגריעה מהרשימה לאורך הזמן;
הוועדה התבקשה להמליץ על רשימת הבורסות העונות היום על הקריטריונים שייקבעו; האם ההקלות צריכות להתייחס לכל סוגי ניירות הערך; האם ההקלות יהיו מותנות בכך שאותם סוגי ניירות ערך שרשומים בבורסה זרה יירשמו גם בישראל; מהן ההקלות שיינתנו בתשקיף שעל החברה יהיה לפרסם לצורך רישום ניירות הערך למסחר בישראל; מהן ההקלות שיינתנו בחובות הדיווח של החברות שיקבלו הקלות;
כיצד, אם בכלל, יש להביא לתשומת לב ציבור המשקיעים שהתשקיף או דיווח כוללים הקלות ושינויים, לעומת תשקיף או דו"חות של חברות "רגילות" שנרשמו למסחר בארץ; מה יהיו ההשלכות במתן ההקלות על החברות הרשומות כבר בבורסה הישראלית ומה הפער הראוי בין רמות הדיווח השונות; האם יהיה על החברות לדווח ולעדכן את רשות ניירות ערך או את הבורסה על שינויים במעמדה של הבורסה הזרה בה נרשמו ניירות הערך של החברה לראשונה; ובאילו נסיבות תחדל חברה שקיבלה הקלות, להיות זכאית להקלות אלה.
על פי כתב המינוי של הוועדה, לא קצבה כץ לחבריה מועד להגשת מסקנותיה והמלצותיה. בהקשר זו אמר היום דובר רשות ניירות ערך, מאיר בקליניק, כי "כל חברי הוועדה הם אנשים עסוקים, וקציבת זמן לפעולת הוועדה היתה גורמת לבקשות הארכה או להימנעותם של החברים מלהשתתף בה. הנושא אינו בנשמת אפו של שוק ההון היום, ואני מעריך שבתוך חודשיים-שלושה נדע את מסגרת הזמן בה תפעל הוועדה".
לפני כשנה התקיים במסגרת פורום שוק ההון של לה"ב דיון בנושא הרישום הכפול של חברות. יו"ר הרשות דאז, אריה מינטקביץ, הביע הסתייגות מהאפשרות לאשר רישום כפול אוטומטי והסביר כי חייבת להיות התאמה בין הגילוי המשפטי והחשבונאי הנדרש בכל אחת מהבורסות.
"אם אנחנו כבר פותחים את הדלת לרישום כפול, אז צריך לפתוח את הדלת לכל חברה שנסחרת בחו"ל", אמר אז מינטקביץ. "מכל החברות הנסחרות בוול סטריט, אני רואה היום אולי שתיים או שלוש שיבקשו להירשם למסחר גם בארץ. אבל אם הכלכלה פה תשתפר, אז אולי לא יהיו שתיים, אלא 20".
ארזי, שכאמור מונה עתה כחבר בוועדה, השתתף באותו דיון וציין במיוחד את ההבדלים בין מחזורי המסחר הנמוכים במניות נייס בארץ ולעומת המחזורים הגדולים יחסית בוול סטריט. «מאת שלמה פרידמן «רשות ני"ע מקימה ועדה לבחינת הקלות ברישום כפול של חברות «בראש הוועדה יעמוד דוד ברודט, יו"ר בנק המזרחי ומנכ"ל משרד האוצר לשעבר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.