האוצר פועל לקידום הרישום הכפול של חברות ישראליות הנסחרות בחו"ל

הרישום הכפול יתאפשר לחברה שנסחרת בחו"ל שנתיים לפחות, והיא תהיה פטורה מפרסום תשקיף בארץ

משרד האוצר החל בהפצת תזכיר לתיקון חוק ניירות ערך, שיאפשר רישום כפול למסחר בישראל של ניירות ערך של חברות הרשומות למסחר בחו"ל.

טיוטת הצעת החוק ודברי ההסבר נשלחו לפני שבוע לשר האוצר, אברהם שוחט, על ידי מנהלת רשות נירות ערך, מירי כץ. אלה מתבססים על עקרונות המלצות ועדה שמינתה כץ מיד עם כניסתה לתפקיד, בראשה עמד דוד ברודט, והשתתפו בה דידי ארזי, עו"ד יורם לנדסקרונר, יצחק קלינהנדל, ד"ר אריה עובדיה ומאיר שביט.

בתוך חודשיים, לאחר שתגובש ההצעה לתיקון החוק ויתקבל אישורו של שר האוצר, אברהם שוחט, היא תועבר לאישור ועדת כספים.

על פי ההצעה, יאומץ מסלול מיוחד שיעניק הקלות לרישום למסחר בבורסה בישראל של ניירות ערך של חברות ישראליות, שרשומות למסחר בבורסות המרכזיות בארצות הברית - AMEX ,NASDAQ, ו-NYSE. ההקלות יאפשרו לחברות לרשום את ניירותיהן בישראל על סמך דרישות גילוי וטפסי גילוי הדומים במתכונתם לדרישות הגילוי של הבורסה בחו"ל, באופן שיחסוך עלויות ישירות ועקיפות הכרוכות בהכנת דיווחים לפי שתי מערכות שונות.

הרישום המקביל יתאפשר לחברה שניירותיה נסחרות במשך שנתיים לפחות, והיא תהיה פטורה מדרישה לפרסם תשקיף. הרישום ייעשה על פי מסמך רישום שיופקד ברשות ללא צורך בקבלת היתר מהרשות לפרסמו. מסמך הרישום ייערך בעברית, והמסמכים שיצורפו אליו יהיו באנגלית, במתכונת על פיה הוגשו בחו"ל.

חברה שמגישה בארה"ב דו"חות כספיים המותאמים לכללי החשבונאות האמריקניים, תוכל להגיש את דו"חותיה בישראל באותה מתכונת, עם תוספת ביאור להתאמה לכללי החשבונאות בישראל או הכללים הבינלאומיים.

החברה תהיה פטורה מלפרט מידע לגביו ניתן פטור בדין האמריקני. הרשעה או קיום חקירה בנוגע לעבירות כלכליות או מסחריות לא תהווה מניעה לרישום למסחר, כפי שזה קיים בדין הישראלי, אבל יתבקש פרסום המידע בדרך של גילוי נאות.

מסמך הרישום בישראל יכלול מידע אשר מרבית החברות הישראליות בארה"ב נוהגות לכלול בדו"חות, הכולל פירוט הכנסות, פילוח מוצרים ומכירות, תיאור תלות בלקוח, צבר הזמנות, שווקים מהותיים, בעלי עניין של מעל %5 , נושאי משרות בכירות ודירקטורים.

הדיווח השוטף בישראל יתקיים במתכונת האמריקנית ובאנגלית, תוך הבחנה בין חברות המדווחות בארה"ב לפי דרישות 10 K, המקפידות יותר, לאלה המדווחות לפי דרישות 20 F.

מוצע, כי האחריות בגין מסמכי הרישום והדיווחים השוטפים תהיה מקבילה לאחריות החלה על הדיווח השוטף של תאגידים על פי החוק הישראלי.

לעניין הדיווח הרבעוני, שבארצות הברית אינו מחייב צירוף דו"ח של רואה חשבון, מוצע, כי החברות שיירשמו ברישום הכפול לא יוכלו ליהנות מהקלה זו, ויהיו חייבות בפרסום דו"חות רבעוניים הכוללים סקירת רואה חשבון.

בענין המנגנונים הישראליים הבאים להגן על הציבור בישראל מפני אינטרסים זרים בעיסקאות בעלי עניין, מבקשת הרשות, בעקבות המלצת ועדת ברודט, שלא להקל בהם ולהחיל לגביהם את הוראות הדין בישראל.

זאת, למרות שבמרבית החברות הישראליות הרשומות בארה"ב קיים פיזור גדול של המניות, לעומת המצב בארץ, כאשר הציבור מחזיק ב-%10-%20 בלבד ממניות החברה הנסחרת, וכל היתר מוחזק בידי בעלי עניין. בדיווחי הבורסה יסומנו החברות בסימון מיוחד.

כמו כן, מציעה הרשות לקבוע הסדרים חוקיים לשינויים במתכונת התשקיף הישראלי בהתאמה למתכונת התשקיף האמריקני, כך שיתאפשרו הנפקות חוזרות והנפקות מקבילות של חברות הרשומות ברישום כפול.« מאת סטלה קורין-ליבר « האוצר פועל לקידום הרישום הכפול של חברות ישראליות הנסחרות בחו"ל « הרישום הכפול יתאפשר לחברה שנסחרת בחו"ל שנתיים לפחות, והיא תהיה פטורה מפרסום תשקיף בארץ