מגמה במגדלי משרדים: "מעדיפים לשכור קומה, כי אז יחס הברוטו-נטו לא רלוונטי" כיום יותר בניינים מתוכננים עם יחס ברוטו-נטו נמוך, בשיעור של 20%

יחסי השטח ברוטו-נטו מגדירים את היחס שבין השטח המשמש לשימושו הפרטי של השוכר לבין יתרת שטח הקומה, הכוללת גם את השטחים הציבוריים בבניין.

לדברי מנהל מחוז מרכז של חברת השתתפויות בנכסים, גרשון קופיט: "בעבר בנו ותכננו בנייני משרדים בעלי יחס ברוטו-נטו גבוהים. לדוגמא, ראה את מגדל שלום בת"א, בו יחס הברוטו-נטו עומד על כ-30%, קרי 30% מהשטחים בקומה הם ציבוריים. בבניין הסוכנות ברחוב קפלן בת"א יחס הברוטו-נטו עומד על 35%.

"כיום, יזמים וקבלנים הבונים בנייני משרדים שמים דגש רב על תכנון הבניין ובעיקר על יחסי הברוטו-נטו. כיום יותר ויותר מגדלי משרדים ובניינים מתוכננים באופן שיחס ברוטו-נטו בהם נמוך, בשיעור של 20%".

לדברי מנהל השיווק של השתתפויות בנכסים, אלון וקסמן: "ככל שיחס ברוטו-נטו קטן יותר, כך השטח המיועד להשכרה לשימושים פרטיים גדול יותר. כיום, שוכרי משרדים או רוכשי המשרדים מעדיפים לרכוש או לשכור קומה שלמה, שכן אז היחס ברוטו-נטו אינו רלוונטי, שכן הדיירים מנצלים את כל שטח הקומה לשימוש פרטי של החברה. הדיירים משמישים שטחים שבמקור היו שטחים ציבוריים לשטחים פרטיים, וכך הם גם מוזילים את עלויות הארנונה, שכן מרבית העיריות גובות ארנונה רק על השטחים הפרטיים, ולא על השטחים הציבוריים".

היחס ברוטו-נטו הממוצע כיום בבנייני משרדים חדשים עומד על כ-20%. כך לדוגמא, בבית רובינשטיין ובמגדל לוינשטיין בת"א, הכוללים לובי קומתי קטן יחסית, יחס הברוטו נטו הנו 19%-20%.