בשל ויכוח על מחירי האנרגיה: כך זינקה השאיבה מהכנרת ב-71%

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם •  מקורות דיווחה על הכנסות בגובה 215 מיליון שקל במהלך 2024 - עלייה של 14% ביחס לשנה הקודמת לה • לראשונה בענף אספקת החשמל לצרכנים הביתיים, אלקטרה פאוור מציגה רווח גולמי של 2.7 מיליון שקלים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock
מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock
העדכונים החשובים
16:06
אלקטרה פאוור היא החברה הראשונה שמרוויחה גולמית על אספקת חשמל פרטי
לראשונה בענף אספקת החשמל לצרכנים הביתיים, אלקטרה פאוור מציגה רווח גולמי של 2.7 מיליון שקלים. החברה לא חושפת את מספר הלקוחות שלה, אך מעידה שהיא אחת משתי המובילות בתחום יחד עם בזק מבין 7 המתחרות הקיימות כיום

אלקטרה פאוור , שעד כה הייתה בעיקר ספקית גז בישול, כמו גם אנרגיה למפעלים תעשייתיים, נכנסת גם לתחום אספקת החשמל לצרכנים הביתיים במסגרת האסדרה החדשה במשק החשמל, ומציגה לראשונה רווח גולמי. במסגרת השיטה החדשה, שנפתחה לכל הצרכנים ביולי 2024, ניתן לרכוש חשמל מספק פרטי במחיר מוזל. הספק נדרש לחתום על חוזים עם יצרנים על אספקת החשמל הזול יותר, מכיוון שרכישה דרך מערכת החשמל הכללית תביא בהכרח להפסד.

לראשונה בענף, אלקטרה פאוור מציגה רווח גולמי של 2.7 מיליון שקלים (מתוכם 1.5 מיליון שלה ולא של השותפות) בתחום אספקת החשמל. עם זאת, העלויות התפעוליות לרבות שיווק ללקוחות חדשים מביאות אותה להפסד של כ-21 מיליון שקלים בתחום ב-2024 (הפסד של 16 מיליון לא כולל השותפות). החברה לא חושפת את מספר הלקוחות שלה, אך מעידה שהיא אחת משתי המובילות בתחום יחד עם בזק מבין 7 המתחרות הקיימות כיום. זאת ועוד, כדי להגיע לרווחיות תפעולית, מעריכים בחברה שדרושים 130 עד 150 אלף לקוחות משלמים. על פי רשות החשמל, בכל ישראל כולה מחוברים 165 אלף לקוחות המתחלקים על פני כמה חברות, כך שעלול לקחת זמן בטרם חברה כלשהי תגיע לרווחיות תפעולית בתחום.

אלקטרה פאוור מעידים שבזכות הסכמים אפקטיביים מול ספקי חשמל במתחדשות, יחד עם ניהול ביקושים מוצלח, הם מצליחים לגלגל ללקוחותיהם הנחה של 6.5% בכל שעות היממה, זאת בניגוד למתחרים שמציעים 6% בלבד מתחת למחיר הרגיל של חברת החשמל.

אך תחומי הפעילות העיקריים של אלקטרה פאוור נשארים בינתיים המסורתיים: אלקטרה פאוור מספקת חשמל, גז טבעי וקיטור ב"קוגנרציה" לשימוש מפעלים תעשייתיים. כך למשל, מפעלי תנובה משתמשים בקיטור כדי לפסטר חלב ולטהר משטחים. בתחום זה הם מרוויחים תפעולית 21 מיליון בשנת 2024. אך התחום שמגלגל הכי הרבה כסף, ואחראי על כמחצית מהכנסות החברה, הוא אספקה של גפ"ם (גז בישול). תחום זה כולל שולי רווח קטנים בהרבה, כך שלמרות הכנסות גבוהות מאוד - הרווח עומד על כ-16 מיליון שקלים בלבד. על פי החברה, ברבעון האחרון ניכר היפוך מגמה, ולאחר צמצום של התחום הוא חוזר להתרחב.

עידן ארץ

16:06
מקורות: ההפקה מהכנרת זינקה ב-71%, בשל ויכוח על מחירי האנרגיה
מקורות דיווחה על הכנסות בגובה 215 מיליון שקל במהלך 2024 - עלייה של 14% ביחס לשנה הקודמת לה. עקב ויכוח על מחירי האנרגיה מול מתקני התפלת המים הגדולים "שורק 2" ואשדוד, השאיבה מהכנרת הייתה 15% מצריכת המים של ישראל, לעומת 9% בלבד בשנת 2023

ההפקה מהכנרת זינקה ב-71% בשנת 2024, והגיעה ל-273 מיליון מ"ק. בכך, השאיבה מהכנרת הייתה 15% מצריכת המים של ישראל, לעומת 9% בלבד בשנת 2023. זאת, בשל ויכוח על מחירי האנרגיה מול מתקני התפלת המים הגדולים "שורק 2" ואשדוד. לדברי מקורות, מתקנים אלו נמצאים בסכסוך על מחירי האנרגיה הנדרשים להם לצורך ההפקה. בהמשך לכך, שיעור המים המותפלים המדווח על־ידי מקורות ירד מ-33% ל-29%.

מתקן ההתפלה אשדוד חתך כמעט בחצי את ההפקה שלו, ומתקן שורק לא הגדיל את ההפקה שלו, למרות שהיה אמור. מתקני ההתפלה הפרטיים עובדים במודל של BOT. כלומר, יזמים פרטיים בונים ומתפעלים את הפרויקט למשך זמן מסוים בתנאים ידועים, ולאחר מכן מעבירים את המתקן לידי המדינה (שיכולה להוציא אותו למכרז חדש). במקרה דנן, הסכסוך של המפעילים הוא כפול: מול החשב הכללי האחראי על תנאי ה-BOT, וביכולתו לאשר, למשל, קניית מים במחיר יקר יותר, בשל עליית מחירי החשמל, ומול רשות המים, שהאינטרס שלה הוא להוזיל ככל הניתן את העלויות. בינתיים, הפתרון הוא פשוט לצמצם את ההפקה או לעכב את הגדלתה, עד שיימצא פתרון. זה מגיע ישירות על חשבון השאיבה מהכנרת, שמושפעת גם ממזג האוויר השחון שהיה השנה.

ככלל, מקורות הרוויחה 215 מיליון שקל ב-2024, עלייה של 14% בהשוואה לשנת 2023. זאת, בין השאר, בשל העלייה בצריכת המים בחקלאות, שגדלה ב-9%, בעקבות השנה השחונה. המים לחקלאות הם 40% מאספקת המים, אך בניכוי יצוא המים לירדן ולרשות הפלסטינית, המים לחקלאות מהווים 45% מצריכת המים של ישראל.

מקורות, כחברה ממשלתית שהכנסותיה תלויות בתעריף המים לצרכנים, לא מחלקת דיבידנד למדינה. במקום זאת, היא צפויה להשקיע את הרווחים שלה בפיתוח נוסף של משק המים. על־פי מנכ"ל מקורות, עמית לנג, "מקורות ממשיכה במגמת צמיחה בכל היחסים הפיננסיים, תוך שמירה על רציפות תפעולית ואספקת מים סדירה בכל רחבי המדינה על אף האתגרים". עוד הוא מוסיף, כי "לראשונה, כ-30% מהרווח הנקי מקורו בפעילות עסקית שאיננה תחת מודל הפיקוח". אלו בדרך כלל חברות ממשלתיות אחרות, כמו נתיבי ישראל וקצא"א, שרוכשים שירותים מחברת מקורות.

עידן ארץ