ורטהיימר: באפט מחכה לפניות מחברות ישראליות כמו ילדה בת 16 שמצפה לסימן מהמחזר הראשון שלה

איתן ורטהיימר בראיון לאחר מכירת 80% מישקר ב-4 מיליארד דולר: "סגרתי עם באפט ב-10 דקות. נשלם 25% מס" * הרחבות: ישקר - פרופיל חברה * מי אתם, סטף ואיתן? * משפחה שמושכת שכר צנוע * ניהול תוך מיקוד בנישה

איתן ורטהיימר, בן ה-53, בנו של סטף ונשיא האימפריה העסקית שבנה אביו יהפוך לאחד מהצמרת הגבוהה של עשירי המשק הישראלי בעקבות רכישת ישקר על ידי באפט. בראיון ל"גלובס" באומהה, הוא מסביר מדוע באפט רכש את ישקר והאם ישנן חברות ישראליות נוספות שעשויות להירכש על ידו.

- האם להערכתך זוהי לא ההשקעה האחרונה של באפט בישראל בזמן הקרוב?

ורטהיימר: "באפט אמר לי שהוא מחכה כמו ילדה בת 16 לטלפון מהמחזר הראשון שלה, לפניות מחברות ישראליות, שמתאימות לקריטריונים שלו".

- יש חברות ישראליות נוספות בארץ שעונות על הקריטריונים שלו?

"ישנן מספר חברות, אך לא בהכרח החברות הציבוריות, שכולם מדברים עליהן ולאו דווקא בסדר הגודל של ישקר, אלא גם חברות בסדר גודל של 50 מיליון דולר".

- מדוע בחרתם דווקא במכירה לבאפט ולא בהליך של הנפקת החברה?

"אם היינו חושבים רק על כסף יכולנו לקבל יותר בהנפקה, בחברת BUYOUT, או במיזוג עם מתחרות בענף, אולם מבאפט קיבלנו את תחושת ההתאמה הטובה ביותר. מכיוון שבאפט לא נוטה להתערב בחברות שבהן הוא משקיע, במתווה זה אנחנו יכולים להמשיך לפעול ולנהל את החברה ולעשות את מה שעשינו בה עד כה".

- אם החברה כל כך מצליחה, למה בכלל למכור?

"הרגשנו שהגענו לנקודה שהכנסת שותף לחברה תעזור לה לצמוח. שיתוף הפעולה עם באפט יסייע לחברה בקרב הלקוחות והן ברכישת חברות נוספות. כדוגמא, תעשיית הרכב בארה"ב, שהיא מאוד חשובה עבור ישקר, היא קהילה מאוד סגורה שאוהבת לעבוד עם גופים אמריקיים, וישמחו לעבוד עם קבוצת ברקשיר האתווי של באפט".

הליך מכירת החברה החל כבר באוקטובר 2005, כאשר נאמר לחברה על ידי גורם המקורב לה כי "יש מישהו בארה"ב שעושה דברים אחרת לגמרי". ורטהיימר בדק אותו קצת וגילה שזה נכון. החברה פנתה אל באפט במכתב עם תמצית נתונים כספיים שלה וקיבלה תשובה תוך מספר שעות.

לאחר מכן הגיעה הפגישה עם באפט ומיד אחריו עם צ'רלי מונגר, שותפו לעסקים, ממנו קיבלו לראשונה מקלחת קרה שהתבררה, בדיעבד כבדיקת עמידות של החברה. היום אומר עליהם מונגר כי, הם "לא בלתי חכמים" - דבר הנחשב כמחמאה גדולה ממנו.

ורטהיימר ביקר בארה"ב עוד מספר פעמים. ב-22 למארס, במהלכה של פגישה בארבע עיניים בין איתן לבאפט, נסגרו לדבריו פרטי העיסקה תוך 10 דקות. ורטהימר: "באפט אמר אז כי הוא רוצה לסיים את התהליך עד ה-6 למאי, מועד אסיפת המשקיעים של ברקשיר האתווי, ומאז התהליך הואץ עד לסיומו".

באפט כלל לא טרח להגיע לישראל על מנת לבדוק את החברה מקרוב והסתפק בהיכרותו עם הנהלת החברה. עם זאת, הוא התעמק מאוד בנתונים הכספיים של ישקר ואיתן מציין כי באפט "היה מצוי בפרטים אף יותר מהם". איתן מוסיף כי באפט התעניין במיוחד בצמיחה היציבה של החברה לאורך 20 השנים האחרונות וביחסים הכלכליים שלה.

משפחת ורטהימר נמנעה לאורך השנים בקנאות מפירסום נתונים כספיים על ישקר. לטענתם, בגלל גודל החברה וצורת הדיווח יהיה בלתי אפשרי למצוא נתונים ספציפיים על ישקר, שתישאר סודית ולא שקופה. ברקשיר האתווי מדווחת על פי הסקטורים בהם היא משקיעה, ויש מספיק פעילות פעילות בסקטור של ישקר ואפילו הם לא יוכלו למצוא אותם.

- למה כל כך נרתעתם מחשיפת הנתונים של החברה?

"כל מספר הוא נשק בידי המתחרים שלנו".

על פי ההסכם בין באפט לישקר, עובדי החברה ישארו בתפקידם והחברה אף תגייס עובדים נוספים, בייחוד מהנדסים. שדרת הניהול של החברה גם היא תישאר בתפקידה.

- מה אתם מתכוונים לעשות בכסף שקיבלתם?

"הכסף יוצא מהחברה ויופנה בחלקו לעסקים חדשים וחלקו לפעולות לא עיסקיות. אם ישקר תצטרך השקעה כספית נוספת, ייתכן שיופנה אליו חלק ממנו. צריך לזכור שמדובר ב-4 מיליארד דולר, שיהפכו ל-3 מיליארד דולר לאחר המיסים".

ב-1997 רכש ורטהיימר את חלקה של דסק"ש בישקר לפי שווי של 800 מיליון דולר. ורטהימר טוען כי ההבדל הגדול בשווי (היום מוערך בכ-5 מיליארד דולר), נובע בעיקר מצמיחת החברה במהלך 9 השנים האחרונות.

איתן ורטהיימר התייחס גם לפרידה הכואבת וההיסטורית מאי.די.בי: "הם היו שותפים טובים במשך שנים רבות. בשלב מסויים, התחלפה שם ההנהלה לכזו שלא הבינה יזמים, ואז היה צריך להיפרד. יש חברות עם אופי יזמי בקבוצת אי.די.בי, שהיו יכולות לפרוח יותר אם החברה היתה יותר פתוחה ליזמות, דוגמת סאיטקס".

הרחבות:

* וורן באפט רוכש 80% מישקרת תמורת 4 מיליארד דולר

* ישקר - פרופיל חברה

* מי אתם, סטף ואיתן?

* משפחה שמושכת שכר צנוע

* התפיסה הניהולית - מיקוד בנישה

וגם: לריכוז כל הידיעות על עסקת באפט-ישקר