העליון: עירייה אינה זכאית למס רכישה מופחת על בנייני תיאטרון - תשלם 5%

לתיאטרון הכנסה מפעילות בעלת אופי מסחרי, ולכן עליו לשלם מס רכישה רגיל; " פועל בתנאי תחרות"

בית המשפט העליון קבע אתמול (ד'), כי עירייה אינה זכאית לשיעור מס רכישה מופחת על בנייני תיאטרון. בית המשפט העליון קבע, כי לתיאטרון הכנסה מפעילות בעלת אופי מסחרי, ולכן עליו לשלם מס רכישה רגיל.

מדובר בשני ערעורים שהגישו עיריית רמת-גן ועיריית הרצליה וערעור שנגד שהגיש מנהל מס שבח בתל-אביב. בשני המקרים מדובר בבנייני תיאטרון. עיריית רמת-גן רכשה מחברה קרקע והקימה עליו בהסכם עם החברה בעלת הקרקע אולם תיאטרון כלל גם ציוד וריהוט.

מנהל מס שבח הטיל על העירייה מס רכישה בשיעור רגיל של 5%. על שומה זו, של 11 מיליון שקל, הגישה עיריית רמת-גן השיגה וטענה, כי יש לחשב את מס הרכישה על בסיס מופחת של 0.5%, היות והנכס משמש כמרכז תרבות עירוני ללא רווח.

עוד טענה העירייה, כי המקום מסובסד על-ידה וכי למעשה ההכנסות ממכירת הכרטיסים מכסות הוצאות של פעילות אחרת במקום לרווחת התושבים ברמת-גן.

השופט סלים גו'בראן קבע, כי ההקלה של המס המופחת יכול להינתן לרשות מקומית הפועלת למען מטרה ציבורית, וכל עוד היא אינה בפעילות של תחרות עם גופים מסחריים.

לדבריו, מאחר שבתיאטרון מתרחשים אירועים שונים אשר להם נמכרים כרטיסים במחיר מלא, הרי שהתיאטרון פועל בתנאי תחרות מסחרית עם יתר האולמות הן מבחינת התוכן והן מבחינת מחירי הכרטיס. לכן הוא עסק אשר אינו זכאי להקלה.

בית המשפט העליון קבע עוד כי המטלטלין דהיינו הכיסאות ושאר האביזרים שניתן להפריד אותם מהנכס עצמו לא נכללים בחישוב ביחס למס רכישה. בכך למעשה קיבל את עמדת עיריית רמת-גן.

גם ביחס לנכס בעיריית הרצליה קובע בית המשפט העליון כי רכישת התיאטרון על-ידי העירייה (בית חיל-האוויר), אינו מזכה במס מופחת שכן מיום תחילת הפעלת התיאטרון נמכרו בו 2,500 מנויים. (ע.א 8817/04).