ועדת השרים אישרה פטור ממס שבח למעתיקי פעילות מהמרכז לגליל ולנגב

יקבלו 10 שנות דחייה במס שבח על מכירת קרקע המפעל במרכז - שלאחריהן תהפוך לפטור

הממשלה יוזמת מבצע לעידוד העתקת מפעלי תעשייה ושירותים ממרכז הארץ לגליל ולנגב. זאת, ע"י מתן פטור ממס שבח במכירת הקרקע עליה ניצבים המפעלים כיום.

ועדת השרים לחקיקה אישרה אתמול (א') הצעת חוק לעניין זה, שיזם ח"כ אלי אפללו (קדימה), בהיותו חבר ועדת הכספים. הוא גייס את תמיכת הממשלה לחוק בתפקידו הקודם כסגן שר התמ"ת.

החוק אמור להיות בגדר הוראת שעה למשך שנה אחת בלבד - שהיא תקופת המבצע - מפרסום החוק ברשומות לאחר קבלתו בכנסת. הוא יקיף גם מרכזי סיוע לוגיסטיים ומרכזי תמיכה טלפוניים.

ההשתתפות במבצע היא בתנאי שרכישת המפעל החלופי בפריפריה תתבצע בתוך שנה מפרסום האיזורים המוטבים, והמפעל במרכז הארץ יימכר בתוך 4 שנים.

הטבת המס תינתן בדחיית תשלום המס למשך 10 שנים. לאחר מכן יהפוך המס למענק. בהצעת החוק נכללים תנאים נוספים למתן ההטבה, כדי להבטיח העברת פעילות כלכלית מהותית לפריפריה, ולמנוע את ניצול הטבת המס לרעה בידי מפעלים פיקטיביים, שהוקמו או יועתקו, כעסקת נדל"ן:

המפעל הקיים שימש לייצור הכנסה לפחות ב-5 השנים שקדמו למכירתו, הוא לא נמכר לקרוב משפחה, וגם המפעל החלופי לא נקנה מקרוב משפחה; שטח המפעל החלופי לא יפחת מ-75% משטח המפעל הנמכר ועליו להתחיל את פעילותו המהותית בתוך שנתיים מרכישתו.

המפעל החלופי לא יימכר במשך 10 שנות ההטבה וב-3 שנות המס האחרונות של התקופה העסיק לפחות 60 עובדים בממוצע שנתי, מהם 80% לפחות תושבי האיזור; שיעור העובדים תושבי האיזור ייקבע על-פי גיל, מצב משפחתי או היותם עולים חדשים, ועל-פי מידת השתתפותם בשוק העבודה באותו אזור.

היקף הפטור ממס שבח על מכירת המפעל הקיים יחושב באחת משתי נוסחאות, לפי הנמוך: החיבור של סכום רכישת המפעל החלופי יחד עם הוצאות בנייתו, הוצאות העתקת המפעל לפריפריה בתוספת הוצאות הכשרת העובדים למפעל החלופי; או - מכפלת המספר הממוצע של עובדי המפעל החלופי שהם תושבי האיזור (לא פחות מ-48 עובדים) בשנים השמינית, התשיעית והעשירית להפעלתו, כפול 337,500 שקל.

כאמור, תנאי הבסיס המינימלי להפיכת דחיית המס למענק הוא 10 שנות פעילות מהותית בפריפריה. עם זאת, שר האוצר יהיה רשאי לקבוע, באישור ועדת הכספים, מקרים שבהם יינתן פטור יחסי, אם המפעל החלופי נסגר כתוצאה ממשבר כלכלי או בטחוני, ובלבד שהיה פעיל במשך 5 שנים לפחות.

איזורי הפריפריה שבמבצע יהיו בתחום המוגדר היום כאיזור פיתוח א', וייקבעו לפי מצבם הכלכלי-חברתי ושיעור האבטלה, ע"י שר האוצר, בהתייעצות עם שר התמ"ת ובאישור ועדת הכספים. הצעת החוק נועדה לסייע בפתרון בעיות התעסוקה, במטרה לצמצם את הפערים בין הפריפריה למרכז הארץ.

לוועדת השרים נמסר, כי המפעלים במרכז הארץ שהם יעד החוק המוצע יושבים היום על שטח כולל של 2 מיליון מ"ר בתחומי הנדל"ן היקרים ביותר במדינה.

חבר הכנסת אלי אפללו אמר, שהעתקתם לפריפריה יכולה להיות מנוף לצמצום האבטלה ולפיתוח כלכלי של כל האיזור, מאחר שכל מפעל יכול לספק תעסוקה למפעלים ולשירותים נלווים, בנוסף למספר מקומות העבודה שבו.

הצעת החוק תוגש בקרוב לאישור הכנסת, וייעשה מאמץ להשלים את החקיקה בהקדם למרות פגרת הקיץ, שמתחילה בסוף החודש.