שוקי המניות בארה"ב מחזיקים מעמד ברמות הגבוהות אליהן הגיעו מאז התחתית של הקיץ. למרות שיש הרגשה באוויר שתיקון חייב להתרחש במוקדם או במאוחר, הוא לא מגיע. מייקל קהאן, המנתח הטכני של השבועון בארונ'ס, כתב אתמול אחרי המסחר שיש מעין תיקו בין שלוש קבוצות משקיעים, שהמשותף להם הוא הפחד.
מצד אחד, קיים הפחד לפספס את הראלי של סוף השנה, ולכן נכנסים קונים חדשים מדי יום. מולם יש את המוכרים שהרוויחו יפה מאוד בחודשים האחרונים, והם אחוזי פחד להישאר בשוק וליפול בתיקון שאמור לדעתם להגיע. קבוצה שלישית הם המשקיעים שיושבים על הגדר. הם אמורים להוציא לדרך את הראלי הגדול של סוף השנה, אבל הם עדיין נמצאים בחוץ. הם פספסו את העליות, והם אחוזי פחד להיכנס עכשיו לשוק וליפול בתיקון.
נכון להבוקר מדד הנאסד"ק הניב באוקטובר, שאמור היה להיות "אוקטובר השחור", תשואה גבוהה של 4.4%. וזה עוד אחרי ספטמבר חזק. עוצמת השוק החודש גדולה במיוחד, כי ידוע שבאוקטובר המשקיעים המוסדיים לוחצים את השוק דרומה. הסיבה: הם מוכרים מניות מפסידות על מנת לקזז את ההפסדים מול המניות המרוויחות שמכרו, ושיש עליהן חבות מס גבוהה. השנה יש להם הרבה כאלה במגזר האנרגיה.
כאשר חזית הריבית שקטה, וגם הנפט ירד מהכותרות, מה שמדבר כל יום למשקיעים הן התוצאות של החברות. בינתיים אין קטסטרופות, ויש לא מעט הפתעות לטובה מחברות שבכלל לא ציפו מהן. אחת מהן היא אמזון (AMZN), הכבשה השחורה בין ארבעת חברות האינטרנט הגדולות, שפרסמה שלשום בלילה דו"ח שהיה רק במעט מעל תחזיות השוק, אבל היו שציפו לדו"ח איום. לכן המניה זינקה אתמול ב-12%.
בא לקלל, יצא מברך
הלילה אחרי המסחר יבוא לסיומו מצעד התוצאות של חברות הענק במגזר הטכנולוגיה, כאשר תדווח החברה שהיא הגדולה בעולם בתחום מבחינת שווי שוק - מיקרוסופט (MSFT). היא אמורה לדווח על רווח למניה של 31 סנט ומכירות של 10.75 מיליארד דולר ברבעון של ספטמבר, הראשון בשנת הכספים שלה. סיסקו (CSCO) שמסיימת את הרבעון שלה רק בסוף החודש, הודיעה אתמול שתדווח ביום 8 בנובמבר. לדעתי ביום הזה יהיה מבחן רציני למדד הנאסד"ק, כי הפעם הציפיות מסיסקו גבוהות במיוחד.
אם מדברים על סיסקו וציפיות גבוהות לפני התוצאות, אז יש גם חברה ישראלית בתחום של סיסקו, רדויז'ן (RVSN), שמגיעה לפרסום התוצאות היום עם ציפיות בשמיים ומחיר מניה שמעל 20 דולר - לא נראה אצלה מתחילת השנה. בשעת כתיבת שורות אלה התוצאות שלה טרם פורסמו, ואני מקווה שהיא לא תסבול היום מ"מכור עם החדשות הטובות". אתמול היא הצליחה לסגור במחיר שמעל 20 דולר ובמחזור ענק של כמעט מיליון מניות.
מי שעשה הרבה רעש בשבועות האחרונים בחזית שיחות הועידה בוידיאו, המגזר של רדויז'ן, הוא השבועון בארונ'ס. בשני מאמרים רצופים החודש הוא דיווח על הפוטנציאל הגדול של התחום עבור סיסקו.
השבועון גם ידע לדווח מראש על המערכת החדשה שסיסקו השיקה ברעש גדול בתחילת השבוע, וציין באחד המאמרים שהמתחרות כמו רדויז'ן ופוליקום (PLCM) צריכות להיזהר. מאז מניית רדויז'ן רק עולה, כי מי שמבין יודע שסיסקו ורדויז'ן עובדות צמוד ביותר. אולי היום מנכ"ל רדויז'ן, בועז רביב, יאשר שיש להם חלק מסוים במערכת החדשה של סיסקו.
עוד חברת ששייכת לפורטפוליו של האחים זיסאפל וזינקה לאחרונה במחזורי ענק היא סרגון (CRNT). למול הקופצנות הלא ברורה של מניה שהפכה לאחרונה למניית קזינו אורכית (ORCT), סרגון ראויה לתואר "מים שקטים חודרים עמוק".
כבר שנים שחברת סרגון מנפיקה רבעונים רצופים של צמיחה, אבל אף אחד לא מסובב את הראש לכיוונה והמניה דשדשה במחזורים זניחים. המשקיעים רוצים חוזי ענק חד פעמים דוגמת KDDI אצל אורכית, ולא מעניינת אותם חברה שצומחת באותו תחום, אבל לאט ובטוח.
אגב, הדבר היחידי החדש והרשמי שפורסם אתמול על אורכית, ובוודאי לא זה מה שגרם למניה לזנק, הוא שהמשקיע המוסדי הגדול ביותר אצלה, גרין דיוויד, הגדיל נכון לסוף ספטמבר את האחזקה בעוד 30 אלף מניות ל-1.038 מיליון מניות.
הנישה של סרגון - ציוד לתשתית התקשורת בתחום האלחוט, לספקי שירותים סלולרים כולל שירותים מתקדמים כמו הדור השלישי ומה שמתחיל להתעורר ה-WiMax - מספקת לה צמיחה קבועה כבר שנים. השילוב של מכירות ישירות, דרך סוכנים ולאחרונה גם דרך חוזי OEM עם ענקיות כמו נוקיה (NOK) ועל פי השמועות גם מוטורולה (MOT), אפשרו לה לדווח על גידול שנתי במכירות של 62%, ורבעון שיא - לראשונה מעל 30 מיליון דולר. ברור שכאשר הרווח למניה יהיה באחד הרבעונים הקרובים בשתי ספרות במקום סנטים בודדים, גם המניה תחצה את הרף לעבר מחיר של שתי ספרות.
מניית סרגון בדרך הנכונה לפתור את אחת הבעיות שהפריעו לה בשנים האחרונות, בעיה שיש והייתה לכמה חברות ישראליות קטנות אחרות - משקיע מוסדי אמריקני בודד וענקי עם מיליוני מניות שתקוע בחברה קטנה עם מסחר זניח.
לפאואר דיזיין (PDSN) יש את ג'נרל אטלנטיק, עם 4.8 מיליון מניות, שפתר לה את הבעיה שלשום עם מכירת החברה. לפאנדטק (FNDT) יש את קאנל קפיטל עם 2.75 מיליון מניות, והוא כבר שנים מתפלל למכירת החברה. אולי יומו מגיע, כי נוחי דנקנר לא צריך את הנישה הקטנה, תוכנות במגזר הבנקאות, של פאנדטק, והוא מנסה למכור אותה מהיום הראשון שלו בקונצרן אי.די.בי.
לרדויז'ן היה עד לא מזמן את קרן הגידור סאראנאק של מרגוליס וסיטיבנק עם אחזקה ענקית, בשיא 3.2 מיליון מניות. החבילה פורקה בזהירות כמו טיפול במוקש חי, ואת זה עשו סיטיבנק בעזרת השוק ולקוחות פרטיים שלהם, וגם בעזרתו האישית של היו"ר, זוהר זיסאפל, שקנה הרבה מניות כאשר הקרן מכרה. לסרגון כאמור יש בעיה דומה, ותהליך פירוק המוקש נמצא בעיצומו. קרן קפיטל החזיקה בשיא 3.7 מיליון מניות של סרגון, שהם 15% מהחברה, ולא היה להם שום סיכוי לצאת מזה במסחר הרגיל, אלא במכירת החברה.
לאחרונה יש מחזורים גדולים מאוד בסרגון, 5 מיליון מניות בניו יורק בארבעה ימי מסחר, וכנראה החבילה של קרן קפיטל, שנכון לסוף אוגוסט עמדה על 2.5 מיליון מניות, עוברת במסחר לידיים אחרות. ברגע שיפרקו את רובה, מניית סרגון צפויה להביט צפונה כפי שקרה לרדויז'ן, כי העסקים הטובים מצדיקים מחיר גבוהה בהרבה.
חותכים עניין?
מיד אחרי שהפמליה המכובדת של וורן באפט המריאה לה בדרכה הביתה לפי כחודש, הכנסתי לתיק המניות את חברת קנאמטאל (KMT), מתחרה אמריקנית של קונצרן ישקר שבאפט רכש את רובו. כתבתי אז שהתחום של כלי חיתוך נהנה מביקושים טובים בכל העולם, בגלל השגשוג היחסי שקיים ברוב המשקים ובכל היבשות. חברת KMT נסחרה אז במכפילים סבירים מאוד יחסית לרווחיות ורמת המכירות שלה.
KMT עלתה מאז 9%, ואתמול היא סיפקה את הסחורה עם תוצאות טובות, הגדלת הדיבידנד והשקת תכנית לרכישה חוזרת של מניות בהיקף 200 מיליון דולר, 8% מהחברה. בין השאר הערכתי לפני כחודש שוורן באפט עשוי לתת אור ירוק לאיתן ורטהיימר לרכוש חברה גדולה בשוק האמריקני, שוק יחסית חלש לעסקי ישקר, ולדעתי קנאמטאל הכי מתאימה למיזוג עם ישקר.
העובדה שחברת קנאמטאל משקיעה עכשיו 200 מיליון דולר ברכישת מניות של עצמה, מוכיחה שהיא עדיין לא למכירה. ההנהלה שלה מעריכה כנראה שהמחיר של 61 דולר נמוך מדי, שהרי בשנה הבאה היא תרוויח 4.4 דולר למניה.
בכלל, העובדה שוורן באפט, על פי מנהל רשות המיסים ג'קי מצא, התעניין בשיעור המס שישלם על מכירה בעתיד של ישקר, אולי מרמזת שהתוכניות שלו הפוכות: למכור את ישקר לאחת מענקיות העולם. תסריט לא סביר למשקיע כמוהו, שאינו "פליפר", אלא רץ למרחקים ארוכים.
כשה-n יכנס הביתה
המספר 802.11 שצמודה לו האות האנגלית n לא אומר כלום להרבה מאיתנו. לכמה חברות של ציוד תקשורת, ובעיקר שבבים, זה אומר שוק של מיליארדי דולרים בשנים הקרובות. אם יש לכם נתב אלחוטי לתקשורת אינטרנט בין המחשבים שבבית, אז מדובר בתקן הנ"ל, אבל מסוג g, שמוגבל ביכולות שלו.
התקן n יהיה הדבר הגדול הבא של הרשת הביתית, ועל השוק הזה מסתכלות היום כל ענקיות העולם - החל ממיקרוסופט דרך סיסקו ואפל (AAPL) וגם חברות השבבים הגדולות כמו מארוול (MRVL) וברודקום (BRCM) והקטנטנות כמו מטאלינק (MTLK). שחקן קטן למשל מתחום השבבים שכמעט כל עסקיו בתחום הזה, אטהרוס (ATHR), כבר היום מוכר שבבים מהסוג הזה. הוא צפוי להיות אחד הבולטים ואחד המפעלים שמייצר עבורו הוא טאואר (TSEM).
כשהתקן הזה ייכנס לבתים שלנו, יעברו באמצעותו סרטי וידיאו ותוכניות טלוויזיה באיכויות הכי גבוהות ובמהירויות עצומות, והכל אלחוטית בין המחשבים ובינם לבין הטלוויזיות מסוג HD שפזורות בכל החדרים. בחגיגה יהיו עוד הרבה גאדג'טים ביתיים אחרים.
דויטשה בנק הוציא החודש דו"ח של 100 עמודים על הרשת הביתית העתידית, כאשר הוא מגדיר את הכניסה הצפויה בקרוב של התקןn כאבן דרך משמעותית לכל התעשייה. מנהלי מטאלינק שעשו שינוי עסקי חד, מתחום ה-VDSL אל עבר שבבי האלחוט לרשת הביתית, ישמחו לדעת שבדו"ח הזה מוזכרת החברה כאחת מאלה שעשויות לפרוץ בזכות החוזים שחתמה עם פיליפס ההולנדית ועם האייר הסינית. חוזים להטמעת השבבים שלה בהרבה מוצרים כמו ממירים, מקלטים שונים וטלוויזיות מסוג HDTV.
אגב, אני מאמין למטאלינק שטוענים שיש להם את השבבים הכי מהירים שיש היום בשוק, והמניה עשויה להתחיל להגיב לפוטנציאל הענקי שעומד בפניה מתישהו במהלך 2007. זה יקרה עוד לפני שיתחילו האספקות הראשונות. "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.